Deli Dih

Moje prostovoljske izkušnje v Sloveniji

Moje prostovoljske izkušnje v Sloveniji

Ahoj! Ime mi je Honza, sem iz Češke in skupaj s Filipom trenutno delava v Društvu DIH kot EVS-prostovoljca. Z vami bi rad delil najine izkušnje. Za vse, ki še ne veste, kaj je EVS: to je Evropska prostovoljska služba, ki omogoča mladim do 30. leta, da odpotujejo v katerokoli državo Evropske unije. Vendar to ni študijsko, ampak delovno bivanje. EVS spada pod okrilje programa Erasmus+ in vse stroške, povezane s službo, krije Evropska unija.

Pred odhodom

S Filipom sva hotela v Evropsko prostovoljsko službo predvsem zato, da bi izboljšala svoje jezikovne sposobnosti, spoznala novo kulturo, nove ljudi, dobila navdih in preizkusila, kako je delati v nevladni organizaciji. Ker sva želela ostati skupaj, sva vedela, da bova težje našla primerno organizacijo in projekt. Poleg klasičnih življenjepisov in motivacijskih pisem sva zato poslala tudi osebni video – o tem, kaj naju zanima in zakaj bi še posebej rada v EVS. Končno se nama je nasmehnila sreča in povezala sva se z Društvom DIH, kjer so za naju razpisali projekt. Kljub temu sva dolgo čakala, saj je bil potrjen šele v tretje. Ampak, zdaj sva tu! :)

Delo v Društvu DIH

V Slovenijo sva prišla prvega marca in menim, da nama je do zdaj skupaj z ostalimi uspelo narediti že veliko stvari. Spomladi sva na primer sodelovala pri projektu proti homofobiji na univerzi, pozneje sva pomagala pri izvedbi nogometne tekme Plata, konec junija sva poskrbela za predstavitev DIH-a na ljubljanski Paradi ponosa. Priredila sva tudi zanimive in domiselne delavnice ter ne nazadnje za DIH ustvarila novo celovito vizualno podobo. V društvu nama je všeč, vsi so prijazni, nihče se ne jezi na naju – le kaj bi si sploh še lahko želela? :)

Potovanja

Med najino prostovoljsko službo veliko potujeva in spoznavava Slovenijo, pa tudi ostale države. Če bi morala napisati vse kraje, ki sva jih že obiskala, bi bila tu verjetno do jutri … :) Kakorkoli – lahko rečeva, da je ves Triglavski narodni park preprosto osupljiv. V Sloveniji sva vzljubila tudi mestece Piran. Ker je Češka bogata z zgodovinskimi spomeniki, gradovi, dvorci itd., naju tu bolj navdihuje narava. Odpravila sva se tudi na izlet v Italijo in na Hrvaško, za jesen pa načrtujeva še obisk Bosne in Hercegovine ter Črne gore … :)

Ljubljana vs. Praga

Ker oba živiva v Pragi, naju je zanimalo, kako je bivati v nekem drugem glavnem mestu. Ljubljane in Prage seveda ni mogoče primerjati, to je skoraj popolno nasprotje. Praga je tipično velemesto z bogato zgodovino. Midva prisegava na Prago in jo imava za eno najlepših mest. Za naju je preprosto čarobna in verjamem, da lahko pri kom pusti vtis izjemno dinamičnega mesta. Ljubljana skoraj ne daje videza prestolnice. Nasprotno, pušča zelo spokojen vtis in tudi tu se počutiva zelo dobro. Za naju bo, zahvaljujoč Ljubljanskemu gradu in prijetnemu središču ob reki, ostala nepozabna.

Dobra kava in hrana v Ljubljani

Oba sva tudi velika ljubitelja dobre hrane in kave. Res je, da sva precej razvajena zaradi Prage, kjer imamo elegantne kavarne s široko izbiro kav na vsakem vogalu. Vendar pa lahko rečeva, da ima Ljubljana v primerjavi z drugimi mesti zelo lepe kavarne. Še zdaleč nisva obiskala vseh, ampak najina najljubša je za zdaj nedvomno EK Bistro (in ne bojte se, to ni noben plačan oglas :)). Odlična kava, prekrasen servis in čudovito okolje – res priporočava, da jo obiščete. Poleg nje naju je na primer prevzel tudi Ziferblat z zanimivim konceptom ali Cafetino s pestro izbiro kav. Restavracij za zdaj še nimava v mezincu, vendar pa ob petkih rada zaideva na Odprto kuhinjo. In na sladoled zagotovo do Vigo Ice Cream! :)

Evropsko prostovoljsko službo res priporočam vsakomur, ki razmišlja o potovanjih. Menim, da izkušnje v tujini ostanejo za vedno – razširijo vam obzorja, omogočijo, da se preizkusite v drugi državi in tako spoznate kos sveta. :)

>

Obiščite nas

Slomškova ulica 25
1000 Ljubljana