Deli Dih

Mladinska izmenjava kot dragocena in osvežujoča izkušnja

Mladinska izmenjava kot dragocena in osvežujoča izkušnja

Januarja letos sem se udeležila mladinske izmenjave Power ACTiON na Nizozemskem. Nisem vedela, da me lahko 12 dni tako spremeni, zato bi rada osebno izkušnjo delila z vami.

Novembra sem izpolnila prijavnico za neko izmenjavo, ki naj bi bila namenjena mladim posameznikom_cam iz LGBTQIA+ skupnosti in osredotočena predvsem na inkluzivnost, osebnostno rast in razvoj ter opolnomočenje. Nisem si sicer čisto natančno predstavljala, kaj naj bi to pomenilo, a se mi je zdelo kot izjemna priložnost – 12 dni na Nizozemskem, program in aktivnosti povezane s skupnostjo, petdeset ljudi iz osmih različnih držav. Nikoli se nisem udeležila česa takšnega. Lahko bi bilo zabavno, a ne?

Pa je bilo veliko več kot to.
Po sprejeti prijavi, nekaj uvodnih sestankih s slovensko ekipo izmenjave, vključevanja in predstavljanja v Facebook skupini udeležencev_k ter mentalnih pripravah za prvi let z letalom, smo se 18. januarja odpravili na letališče. Ugotovili_e smo, da je na Nizozemskem huda nevihta, letališče zaprto, vlaki ne vozijo, ne vemo, kako bomo sploh lahko prispeli_e do tja, a se je vse skupaj nekako dobro izteklo; namesto popoldne smo v hišo, kjer bomo preživeli_e naslednjih 12 dni, prišli okrog polnoči, drugače pa večjih težav ni bilo.
Prva misel: »Ok, ta hiša je ogromna.« Druga misel: »Aja, zdaj bom dejansko morala uporabljati angleščino.« Tretja misel: »… kje je hrana?«

Drugi dan smo že takoj po zajtrku začeli_e z aktivnostmi. Med seboj smo se spoznali_e, raziskali_e prostore, ki so nam bili na voljo, dobili_e občutek o tem, kakšen bo program in jaz sem bila že čisto navdušena. V naslednjih dneh sem dobila ogromno novih spoznanj o inkluzivnosti, o stanju pravic LGBTQIA+ oseb v različnih državah, o skupnosti nasploh. Velik poudarek je bil na neformalnem učenju in (česar mogoče nisem pričakovala v tem smislu) na osebnostni rasti. Delili_e smo si izkušnje, čustva, mnenja, predstave in doživljanja. Ob vsem tem pa smo bili_e – 50 udeležencev v dveh hiškah – bolj ali manj izolirani_e od ostanka sveta. Med seboj smo se bolj povezali_e, kot sem mislila, da je možno. Na koncu izmenjave sem dejansko poznala vsakega_o od udeležencev_k.
Nikoli do zdaj nisem imela možnosti, da bi bila tako dolgo časa v takem okolju, kjer dejansko ni bilo heteronormativnih pričakovanj. Ne samo normalno in sprejemljivo, ampak celo pričakovano je bilo, da si del LGBTQIA+ skupnosti, kar je bilo zame neprecenljivo dragocena in osvežujoča izkušnja.

Na splošno je bila izmenjava zame res enkratna izkušnja, ki bi jo priporočila vsakomur. Navdušila me je za bolj aktivno vključevanje v skupnost, veliko sem se tudi naučila o sebi, dobila sem zelo dragocena spoznanja in spoznala čudovite ljudi. Zelo sem hvaležna, da sem dobila to možnost.

Iva

Mladinska izmenjava Power ACTiON je bila financirana s strani Erasmus+. Organizirala jo je fundacija Olde Vechte Foundation iz Ommna na Nizozemskem. Partnerske organizacije: Associazione Vagamondo, KMOP, LGL, Association of LGBT and their friends Mozaika, Društvo DIH – Enakopravni pod mavrico, Asociace DICE, Asociación TRANS, Saplinq.
Fotografije: Jules Puerto & Elina Primaka

>

Obišči nas

Slomškova ulica 25
1000 Ljubljana