Deli Dih

Youth in Activism – Erasmus+ mladinski projekt o LGBTQIA+ aktivizmu

Youth in Activism – Erasmus+ mladinski projekt o LGBTQIA+ aktivizmu

Avgusta 2018 se je pet udeleženk_cev iz Slovenije udeležilo mladinskega projekta YOUth in ACTivism v Ommnu na Nizozemskem (na spletni strani si preberi več o projektu in poglej njegove rezultate). Projekt je trajal deset dni in sodelovali so udeleženci iz 8 različnih evropskih držav, glavni temi projekta pa sta bili izdelovanje videoposnetkov za namene spletnega LGBTQIA+ aktivizma ter organizacija in izvedba uličnih akcij. Neformalno izobraževanje je bila glavna metoda dela, vsebino in obliko pa je avtorica projekta Cathy Manousaki opisala kot “nekaj vmes” med mladinsko izmenjavo in treningom.

V prvi fazi projekta smo se udeleženke_ci med seboj spoznavale_i in raziskovale_i temo spolnosti, LGBTQIA+ skupnosti in težav, s katerimi se soočamo kot aktivistke_i, zatem smo se posvetile_i spoznavanju in intervjuvanju različnih nevladnih organizacij na Nizozemskem in se naučile_i različne stvari o stanju skupnosti na Nizozemskem (ni vse tako rožnato, kot se predstavlja).

Udeleženke_ci so izdelale_i šest krajših videoposnetkov na temo LGBTQIA+ skupnosti in aktivizma, poleg tega pa pripravile_i in izvedle_i ulične akcije za zviševanje vidnosti in izobraževanja v mestu Zwolle. Neverjetno, kaj lahko naredimo v desetih dneh. Foto-utrinke z izmenjave si lahko pogledaš v fb albumu.

Izjemno produktivna in navdihujoča izkušnja – že komaj čakamo nadaljevanje aktivnosti pri nas!

Katja, Laura, Nika, Lea, Iva

>

Obišči nas

Slomškova ulica 25
1000 Ljubljana