Deli Dih

Out in the Open: 1. faza je za nami

Out in the Open: 1. faza je za nami

Med 9. in 15. septembrom smo se Maja, Michaela in Ana odpravile_i na popotovanje v Latvijo, na prvo fazo projekta Out in the Open. Gre za trening mladinskih delavk_cev, ki delamo z LGBTIQA+ mladimi, o izobraževanju na prostem.

Pred odhodom smo vedele_i le malo o tem, kaj nas čaka, ko bomo enkrat prispele_i v Rigo. No, vedele_i smo, da bomo hodile_i, delale_i veliko stvari na prostem, da bo fizično naporno, da bomo kar nekaj časa preživele_i v gozdu in da bomo spoznale_i nove metode za delo z LGBTIQA+ mladimi. Vedele_i smo tudi, da bodo na tej dogodivščini z nami še druge_i mladinske_i delavke_ci iz Italije, Estonije, Latvije, Španije, Grčije in Češke. Pa da bomo prvo noč preživele_i v Rigi, preostali čas pa v malem kraju po imenu Rites. Tako nekako je pisalo v info pismu. Kaj smo doživele_i? Beri naprej …

Prvo popoldne smo v Rigi spoznale_i druge udeleženke_ce in organizatorke_je, opravile_i z nekaj formalnostmi in dobile_i prvi občutek, kako bo trening izgledal – razgibano, zabavno, reflektivno, polno izzivov in z doma pripravljeno hrano (njami!). Na koncu dneva pa smo dobile_i še nalogo, ki je vključevala pripravo na naslednji dan, ko smo same_i prehodile_i pot do kraja treninga (no, del smo se peljale_i z vlakom).

Tako je drugi dan v večini potekal na poti, na kateri smo se srečevale_i z različnimi izzivi in postanki, preko katerih smo se spoznavale_i in začele_i graditi skupinsko dinamiko. Vmes smo plezale_i čez vrv, se zapletale_i v pajkove mreže, hodile_i s prevezami čez oči (polovica naenkrat), zabredle_i v blato in uživale_i v Latvijskih gozdovih.

Da smo prehodile_i približno 10 kilometrov, smo porabile_i veliko več časa, kot je bilo pričakovati, spoznavale_i smo delo in dosežke drugih udeleženk_cev, se smejale_i, iskale_i pravo pot in si začele_i zaupati.

Pot smo zaključile_i v majhnem kraju z le nekaj hišami, med katerimi je bila ena namenjena našemu bivanju in učenju. Hišo in okolico so obnovile_i in uredile_i prostovoljke_ci naše gostujoče organizacije Piedzivojuma Gars, ki je pripravila večji del aktivnosti v sodelovanju s kolektivom Active Rainbow.

V naslednjih dneh smo se srečale_i z različnimi nalogami in podvigi, ki smo jih po večini opravljale_i na prostem, v okolici našega začasnega doma. Igrale_i smo se igre, ki jih nismo uspele_i razvozlati, in take, v katerih smo bile_i bolj uspešne. Igrale_i smo se podnevi in ponoči.

Delile_i smo sebe, svoje izkušnje, čustva in doživljanje. Srečale_i smo se z visokimi cilji, ki smo jih skupaj uspešno preplezale_i, preskočile_i in prehodile_i. Iskale_i smo inovativne rešitve in se pri tem učile_i o svojih mejah. Pogosto smo izstopile_i iz naših con udobja in naredile_i prostor za nove izkušnje in znanja.

Veliko smo se tudi pogovarjale_i in razmišljale_i o naših vlogah v skupini, delovanju skupine, našem doživljanju in čustvih. Pogovarjale_i smo se o naših vrednotah in prepričanjih, ki jih je v nas položila družba. Poglobile_i smo se tudi v LGBTIQA+ temo, spoznale_i nekaj teoretičnih konceptov, ki nam bodo prišli še kako prav pri našem delu.

Peti dan smo se odpravile_i v bližnjo srednjo šolo, v kateri smo po skupinah z dijaki_njami izvedle_i aktivnost na prostem oz. izkustveno aktivnost, ki smo jo dan pred tem načrtovale_i same_i. Kljub zapletom in strahovom smo vse_i uspešno predstavile en majhen košček LGBTIQA+ realnosti mladim latvijkam_cem.

Zadnji dnevi so bili namenjeni nam, skrbi zase in so nam sporočali, da ne smemo biti prestroge_i same_i s sabo, se spoštovati in si vzeti čas za dobro počutje. Med drugim je to pomenilo masaže v okviru naših podpornih skupin (oblikovale_i smo jih ob začetku in se dnevno srečevale_i v njih ter se pogovarjale_i o našem doživljanju in razmišljanjih), izgradnjo savne na prostem in večernem uživanju v soparnem ‘brlogu’ v že nizkih jesenskih temperaturah.

Za konec nas je čakal še pregled našega dela in načrtovanje druge faze projekta – implementacije in preizkušanje naučenega v domačem okolju, domačih organizacijah. Vse_i, ki se boste udeležile_i DIHovega kvir tabora, boste imele_i priložnost doživeti majhen del tega, kar smo se naučile_i na tem treningu. Naučeno bomo preizkusile_i tudi med akcijo, ki jo bomo izvedle_i v okviru projekta Vse_i za mavrico v Mariboru. Ker pa so nam metode izkustvenega učenja in učenja na prostem zelo blizu, kar brez skrbi, vključevale_i jih bomo v čim več naših prihodnjih aktivnosti. Me_i smo navdušene_i in se veselimo vsakega novega dogodka, ki bo vključeval naučeno.

Kot rečeno, je Out in the Open trening v treh fazah. Druga se dogaja pravkar, v vseh državah, iz katerih smo sodelujoče_i. Na tretjo pa se odpravimo decembra, ponovno v latvijsko glavno mesto, kjer bomo delile_i svoje izkušnje, dosežke in dileme, s katerimi smo se oziroma se bomo do takrat srečevale_i. Zagotovo se vam oglasimo s poročilom o tem, kako smo se imele_i in vam predstavimo rezultate projekta.

Projekt Out in the Open je podprt s strani Evropske unije v okviru programa Erasmus+, nastal pa je v sodelovanju latvijske organizacije Piedzivojuma Gars, kolektiva Active Rainbow in pošiljajočih organizacij Solidarity Mission, Ticket2Europe, Asociace DICE, Associazione Vagamondo, Rõuge Noorsootöö Keskus – Rõuge noortekeskus in Društvo DIH – Enakopravni pod mavrico.

>

Obišči nas

Slomškova ulica 25
1000 Ljubljana