Deli Dih

Postani zaveznik_ca transspolnih oseb

Postani zaveznik_ca transspolnih oseb

Vsako leto 20. novembra obeležujemo Dan spomina na žrtve transfobije oz. po angleško TDoR – Transgender Day of Remembrance. Dan, ko se spominjamo tistih transspolnih oseb, ki so izgubile življenje zaradi svoje spolne identitete. Želimo si, da takšni dnevi ne bi bili potrebni.

Prav zaradi tega te vabimo, da postaneš zaveznik_ca transspolnih oseb in skupnosti. Veliko lahko narediš kot posameznik_ca. Za začetek s tem, da sprejemaš vse osebe, ne glede na njihovo spolno identiteto (in še marsikaj drugega, ampak tukaj bomo ostale_i pri spolni identiteti). Da poveš na glas, da so transspolne osebe vredne, da jih spoštuješ in k temu spodbudiš tudi druge. Da se informiraš in informacije (o virih verodostojnih informacij) o transspolnosti posredujše drugim. Da si v podporo transspolnim osebam, ki so ti blizu oz. se ti zaupajo. Da uporabljaš zaimke in ime, ki si jih je oseba sama izbrala. Da podpišeš peticije, ki se dotikajo pravic transspolnih oseb. Da se udeležiš dogodkov in shodov. In še mnogo več. Poglej smernice za podpornice_ke, ki so jih pripravile_i pri TransAkciji v njihovem novemu priročniku Med modro in roza (na straneh 32-41), kjer najdeš tudi druge koristne informacije o transspolnosti.

Se sprašuješ, zakaj biti podpornik_ca oz. zaveznik_ca? Poleg očitne vrednote enakopravnosti in spoštovanja, je tu tudi dejstvo, da ima marsikatera transspona oseba zaradi svoje spolne identitete manj priložnosti. Zunaj so sveži rezultati raziskave Vsakdanje življenje transspolnih oseb, ki jo je izvedel Zavod TransAkcija. Lahko se malo informiraš, kako svoje življenje doživljajo transspolne osebe v Sloveniji. Če nisi navdušen_a bralec_ka, lahko obiščeš tudi Hišo resničnosti, kjer so rezultati predstavljeni na interaktiven način, in sicer 22. novembra med 10.30 in 12.30 ter 25. novembra med 13.30 in 15.00, ko boš imel_a priložnost tudi javnega vodstva po razstavi in pogovora. Lokacija Hiše resničnosti je Poligon kreativni center, na Tobačni ulici 5 v Ljubljani.

Fotografiji: TGEU.org

>

Obišči nas

Slomškova ulica 25
1000 Ljubljana