Deli Duševno zdravje

Zgodbe iz svetovalnice: Meje

Zgodbe iz svetovalnice: Meje

Zgodbe iz svetovalnice

Meje

K: “Težko rečem ne, ker bi ji rada bila v podporo.”

 

T: “Postavljanje meje ne pomeni, da ji ne moreš biti v podporo. Pomembno je, da najdeta čas in način, kako si jih lahko v podporo in hkrati poskrbiš zase. Šele ko poskrbiš zase, lahko nudiš najboljšo podporo njej.”

 

Empatija brez mej (skrbi zase) je toksična. 

 

 

 

A: “Strah me je, da če bom postavila meje, da ga bom izgubila.” 

 

T: “Ta strah je zelo resničen. Pred postavljanjem meje smo vedno soočene_i s tveganjem izgube. Vprašanje je pa, kaj boš izgubila s postavljeno mejo in kaj brez nje. Spoštovanje mej je odraz ljubezni, in tiste_i, ki nas imajo rade_i, bodo meje spoštovale_i in posledično ostale_i. Če ob postavljeni meji, ne zaradi nje, oseba odide, dobesedno sporoči, da v trenutku, ko poskrbiš zase, ne dobi zase tega, kar hoče – in to hoče na tvoj račun. To ni ljubezen. Je pa vsekakor izguba, a ne izguba osebe, temveč izguba (za)upanja. Razlog za nepostavljanje mej včasih tiči v oklepanju tega. Z nepostavljanjem meje ne moremo ohraniti ljubezni, ker je tam ni. Izgubimo pa sebe.”

 

 

 

I: “Bojim se, če rečem ne, da bom izpadla nesramna, da bom slab človek. Bojim se, da bi ljudje mislili, da se ne morejo zanesti name, da nisem tam zanje.”

 

T: “Postavljanje mej je izraz skrbi zase in samospoštovanja. In je tudi sporočilo o spoštovanju drugih, ker skomuniciraš in jasno opredeliš kaj, kdaj, na kakšne načine je nekaj sprejemljivo zate, kaj lahko ponudiš in česa ne. Takšna transparentnost in iskrenost vzpostavita stabilnost, varnost in zaupanje tudi pri drugih ljudeh, ker točno vedo, kaj lahko pričakujejo od tebe in s teboj. Nezaupanje izvira iz nevednosti, nesigurnosti, nepredvidljivosti. Meje lahko postaviš na zelo spoštljiv in prijazen in skrben način: poveš kaj ali kdaj ali kako zate nekaj je ali ni sprejemljivo, nato pa poveš ali uprašaš, na kakšen način si lahko v podporo.”

 
>

Obišči nas

Slomškova ulica 25
1000 Ljubljana