Deli Glavca

Molk je smrt (Silence = Death)

Molk je smrt (Silence = Death)

Leta 1981 so se v Los Angelesu in New Yorku med MSM-populacijo pojavili prvi primeri do tedaj še neznane bolezni. Do konca istega leta je bilo zabeleženih 270 primerov, od katerih se jih je 121 končalo s smrtjo. Sindrom je bil najprej poimenovan GRID (gay-related immune deficiency), ko je pa postalo jasno, da ne obolevajo samo geji, pa je Ameriški center za preprečevanje in obvladovanje bolezni leta 1982 sindrom preimenoval v AIDS (acquired immune deficiency syndrome).

V konservativni politični klimi ZDA v 80. letih pod Reagonovo vlado je epidemija nove bolezni sprožila histerijo. Različni politiki so zahtevali, da se okužene pošlje v karanteno; njihovo stališče najbolj povzame zloglasna izjava konservativnega političnega komentatorja Williama Buckleya, da bi bilo vse odkrite obolele za aidsom treba ožigosati s tetovažo.

ACT UP (AIDS Coalition to Unleash Power)

Del že tako marginalizirane gejevske skupnosti se je zdaj še dodatno soočil z boleznijo in diskriminacijo, ki je vključevala izgubo zaposlitve, dóma in bila včasih celo povod za umore. Tako so bili ustvarjeni pogoji, ko oboleli in njihovi podporniki niso imeli veliko izgubiti. Leta 1987 se je v New Yorku oblikovala koalicija ACT UP (AIDS Coalition to Unleash Power) s sloganom Molk je smrt (Silence = Death), ki je z neposrednimi akcijami usmerjala nadaljnji potek zdravstvene in – kot je do takrat postalo zelo jasno – politične krize.

(Foto: ACT UP v letu 2017, Evert Barnes, WikimediaCommons, cc)

Med drugimi neposrednimi akcijami se je 14. septembra 1989 sedem članov skupine ACT UP privezalo na balkon v borzi v New Yorku in izobesilo transparent z napisom »PRODAJTE WELLCOME«. Drugi člani so akcijo fotografirali in jo poslali medijskim hišam. Farmacevtsko podjetje Borroughs Wellcome je nekaj dni po akciji znižalo ceno azidotimidina, edinega takrat potrjenega zdravila proti posledicam aidsa, s približno 10.000 na 6.400 dolarjev na pacienta letno. 11. oktobra 1992 pa je ACT UP vodil protest, na katerem so čez ograjo na dvorišče Bele hiše svojci in prijatelji umrlih raztrosili pepel, na željo umrlih, da tudi po smrti protestirajo proti politikam, ki so več sto tisočim v ZDA vzele življenje.WikimediaCommons)

Danes pozitiven rezultat testa na virus HIV ni več smrtna obsodba, saj do stopnje, ko se pojavi aids, z zdravljenjem skoraj ne pride. Pričakovana življenjska doba ljudi, ki živijo s HIV-om, se hitro približuje dobi splošne populacije. Vendar pa številke povedo samo eno plat zgodbe, saj je bila epidemija aidsa v 80. letih v prvi vrsti kriza politike, ki ohranja zdravje in telesa ljudi samo pod pogojem, da pripadajo družbeni skupini, ki je prepoznana kot vredna ohranjanja. Obredno žrtvovanje na oltarju heteronormativnosti pa tudi v Sloveniji še zdaleč ni stvar preteklosti.

Spisal Zoran

Foto: Naslovcka: anqa/ Flickr, cc. Vmesna: WikimediaCommons

Pamet v roke, kondom na glavo! je DIHov preventivno-informativni program, ki ga sofinancirata Ministrstvo za zdravje in Mestna občina Ljubljana.

>

Obiščite nas

Slomškova ulica 25
1000 Ljubljana