Deli Glavca

Dr. Mlakar odgovarja in svetuje – PrEP

Dr. Mlakar odgovarja in svetuje – PrEP

Nekateri zdravniki so skeptični glede uporabe PrEPa. Kaj pa dr. Mlakar?

PrEP ima pomembno mesto v zmanjševanju tveganja okužbe s HIVom. Vendar je predhodno potrebna dobra informiranost in tudi doslednost pri jemanju. Menim, da je idealen za moške, ki so že imeli nezaščiten receptivni analni seks z moškim, za čigar HIV-status niso vedeli. Vsekakor je obvezen za osebe, ki prakticirajo kemseks, skupinski seks z neznanimi moškimi in so ljubitelji barebackinga. Pri teh osebah je namreč samo vprašanje časa, kdaj se bodo okužili. PrEP to tveganje bistveno zmanjšuje, vedeti pa moramo, da ob tem ne predstavlja nobene zaščite pred drugimi vrstami spolno prenosljivih okužb.

PrEP? Ne zamudite predavanja in pogovora z aktivistom Miranom Šolincem iz ŠKUC-a. Predstavil nam bo raziskavo o uporabi PrEPa, ki se začenja pri nas, in kriterije za vključitev vanjo. Pridružite se nam v torek, 8. maja, ob 18.00 na Dihu, Slomškova 25, Ljubljana.

Ali imaš tudi ti vprašanje za dr. Mlakarja? Piši mu na naslov: vprasanje.mlakar@gmail.com.

Dr. Boštjan Mlakar je zdravnik, specialist kirurg. Poučuje na Medicinski fakulteti v Mariboru in vodi zasebno kliniko Zdrav splet. Je strokovni vodja Dihovega preventivnega programa Pamet v roke, kondom na glavo!, ki ga financirata Ministrstvo za zdravje in Mestna občina Ljubljana.

>

Obišči nas

Slomškova ulica 25
1000 Ljubljana