Deli Glavca

Dr. Mlakar odgovarja in svetuje – anus, zadnjik, danka, rektum, ritka …

Dr. Mlakar odgovarja in svetuje – anus, zadnjik, danka, rektum, ritka …

Boštjan se rad se pošali, da je specialist za tabu področja v medicini, pred katerimi večina velikokrat zamiži. Je zdravnik, specialist kirurg, proktolog. Poučuje na Medicinski fakulteti v Mariboru in vodi zasebno kliniko Zdrav splet. Je strokovni vodja Dihovega preventivnega programa Pamet v roke, kondom na glavo!, ki ga sofinancirata Ministrstvo za zdravje in Mestna občina Ljubljana.

Na Dihovem blogu začenjamo z novo rubriko: Dr. Mlakar odgovarja in svetuje. Spolnost? Spolno zdravje? Analno zdravje? Ali imaš tudi ti vprašanje za dr. Mlakarja? Piši na: vprasanje.mlakar@gmail.com

Decembra je govoril na TEDx Ljubljana

Na Dihovem blogu začenjamo z novo rubriko: Dr. Mlakar odgovarja in svetuje. Spolnost? Spolno zdravje? Analno zdravje? Ali imaš tudi ti vprašanje za dr. Mlakarja? Piši na: vprasanje.mlakar@gmail.com

Boštjan je že pisal za blog Glavca.

Moška točka G je pravzaprav točka P!

Prostata je pomožna spolna žleza, ki lahko moške popelje v orgazem, zato jo nekateri imenujejo “G-točka moških”. Proizvaja mlečno-prosojno tekočino, ki skupaj s semenčicami sestavlja ejakulat (semensko tekočino). Izloček prostate omogoča preživetje semenčic v kislem okolju nožnice.

Prostato najlažje dosežemo skozi zadnjikov kanal. Leži približno 5 do 7 cm od vhoda v zadnjik, na sprednji strani, kjer jo zatipamo, kot zatrdlino v velikosti kostanja. Posredno jo lahko stimuliramo tudi z rahlo masažo v presredku (predel med mošnjo in zadnjikom). Za stimulacijo prostate se uporablja penis, prsti in spolni pripomočki. Ob masiranju prostate (G točka moških) lahko opazujemo podobno telesno reakcijo, kot jo moški doživljajo pri orgazmu. Ta način stimuliranja lahko privede tudi do ejakulacije (izliv semenske tekočine).

Topher McCulloch/ Flickr, cc

Pri analnem spolnem odnosu (penetracija penisa, vstavljanje prstov ali spolnih pripomočkov) je potrebna pazljivost. Za lažji vstop v zadnjično odprtino naj moški rahlo pritiska navzven ( podobno, kot da bi želel odvajati blato), saj se v tem primeru mišica zapiralka sprosti. Iz higienskih in zdravstvenih razlogov se priporoča uporaba naprstnikov ali rokavic (lateks) oz. uporaba kondoma. Za stimulacijo brez bolečine uporabite lubrikant na vodni osnovi. Uporaba drugih mazil, olj in krem z maščobami lahko poškoduje kondom. V kolikor uporabljate prste naj bodo nohti kratki in neostri.

Pri grobem ali neprevidnem ravnanju (uporaba prevelikih pripomočkov,…) lahko pride do manjših poškodb zadnjika (razpoke, odrgnine). Za hitrejše celjenje le teh priporočamo masažo zadnjikovega kanala z olivnim oljem ter vstavljanje maslenih svečk pred odvajanjem blata. Ob krvavitvah se poveča tveganje za okužbo z virusi HIV, Hepatitis B ali C itd. V kolikor pretiravate z velikostjo in grobostjo lahko pride do poškodbe mišice zapiralke in posledično do inkontinence (nesposobnost zadrževanja blata).

Najhujši zaplet nekontroliranega in grobega vstavljanja različnih predmetov v danko je lahko predrtje črevesa, pri čemer lahko pride do močnega krvavenja in bolečine v spodnjem delu trebuha. V takšnem primeru morate nemudoma poiskati zdravniško pomoč, saj je v primeru predrtja črevesa nujna operacija (nezdravljeno predrtje črevesja se praviloma konča s smrtjo). Pri uporabi različnih pripomočkov bodite pazljivi. Le ti morajo biti na zunanji strani debelejši, tako da jih ni mogoče v celoti vstaviti v danko. V nasprotnem primeru se lahko zgodi, da vam pripomoček v celoti pobegne v notranjost. V kolikor se vam to pripeti je potrebno poiskati zdravniško pomoč. Poskus laične odstranitve poveča možnost dodatne poškodbe.Uporaba kozarcev, steklenic in ostrih predmetov se odsvetuje zaradi velike verjetnosti poškodb.

>

Obiščite nas

Slomškova ulica 25
1000 Ljubljana