Deli Glavca

Hepatitis in HIV

Hepatitis in HIV

Slovenija sodi v evropski vrh po uspešnosti vodenja in zdravljenja bolnikov s hepatitisom C. Na trg prihajajo vedno nova in boljša zdravila, ki bolnikom obetajo vedno boljše rezultate. Problem je, da večina bolnikov ne ve, da so okuženi in zato zamujajo priložnosti za zdravljenje.

Testiraj se na HIV in hepatitis: danes – ponedeljek, 21.5.2018, ob 12h na Infekcijski kliniki v Ljubljani, ob 17h na Legebitri v Ljubljani.

Dr. Mojca Matičič: Hepatitis C je ozdravljiv!

Intervju s prof.dr. Mojco Matičič s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana je opravila mag. Janja Križman Miklavčič z Ministrstva za zdravje. DIH praznuje 15 let! Oziramo se na pot, ki smo jo prehodili skupaj z vami. Prispevek je prvič izšel na blogu Glavca 5.10.2014. Živel DIH!

Kakšno je stanje na področju zdravljenja bolnikov s hepatitisom C v Sloveniji?

Slovenija na področju hepatitisa C zaseda precej posebno mesto in se glede organizacije obvladovanja bolnikov s hepatitisom C precej razlikuje od ostalih evropskih držav, za kar je dobila tudi že priznanja. Je ena redkih držav, ki se je »zbudila« že konec devetdesetih let in na nacionalni ravni naredila strategijo ter smernice zdravljenja hepatitisa C, nad čemer bdi posebna nacionalna interdisciplinarna ekspertna skupina strokovnjakov. Uspeh in varnost zdravljenja se tudi redno beležita na nacionalni ravni, smernice zdravljenja pa se tekoče posodabljajo. Na voljo smo vedno imeli vsa potrebna zdravila, ki pa jih lahko predpisujejo le za to zdravljenje usposobljeni in pri zavarovalnici posebej imenovani specialisti, in to glede na nacionalne smernice.

V Sloveniji je testiranja na hepatitis C še zmeraj malo. Zakaj je tako in kako bi lahko po vašem mnenju to popravili?

Problem je v tem, da večina okuženih ob okužbi ne zboli in se je ne zaveda, ter v dolgoletnem brezsimptomnem poteku bolezni, ki bolnika lahko prvič pripelje k zdravniku šele tedaj, ko na ultrazvočni preiskavi trebuha odkrijejo tumor ali se je pojavila zlatenica z izrazitim otekanjem v trebuh in noge. Ozaveščanje prebivalstva o obstoju okužbe in njenih nevarnostih, o dejavnikih tveganja, ki jim je bil lahko kadarkoli v življenju izpostavljen skoraj vsak in zavest o zdravljenju, ki lahko pozdravi bolezen, če je uvedeno dovolj zgodaj v poteku bolezni, to so ključni momenti za izboljšanje stanja.

Kje vse se lahko testiramo?

Na voljo je anonimno brezplačno testiranje na okužbo z virusom hepatitisa C na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja, Japljeva 2, v Ljubljani, pa tudi vsak izbrani osebni zdravnik bo opravil test, če se le izkaže kakršnakoli možnost za okužbo. Napotitev okuženega k ustreznemu specialistu infektologu pa nato pomeni nadaljnje ukrepanje, diagnostične preiskave in po potrebi zdravljenje. V Sloveniji bolnike s hepatitisom C obravnavajo in zdravijo v petih bolnišnicah: UKC Ljubljana, UKC Maribor in Splošnih bolnišnicah Celje, Novo mesto in Murska Sobota.

Industrija v zadnjem času veliko reklamira zdravilo, ki pa je zelo drago. Kakšno je vaše mnenje?

Zdravljenje hepatitisa C v Sloveniji je že vrsto let individualizirano, prilagojeno posameznemu bolniku. S prihodom novih učinkovin se bo ta individualizacija le še okrepila, saj bomo imeli na voljo več različnih zdravil in bomo, tako kot do sedaj, pred uvedbo zdravljenja natančno pretehtali dejavnike s strani bolnika, virusa in napredovanja bolezni, ter se odločili za tisto kombinacijo, ki bo za bolnika najprimernejša.

Prednost omenjenega zdravila, ki napoveduje prihod novejših generacij zdravil, kot so zaviralci proteaze druge generacije in zaviralci polimeraze, je v tem, da je bolniku prijaznejši in učinkovitejši pri določenih skupinah bolnikov. Gre za zdravila, pridobljena z vrhunsko tehnologijo, ki delujejo na molekularni ravni virusa in se neposredno vpletejo v njegov življenjski krog ter ga na tak ali drugačen način prekinejo in s tem onemogočijo njegovo nadaljnje razmnoževanje in delovanje. Pri hepatitisu C pa z nekaj mesečnim zdravljenjem s kombinacijo različnih učinkovin uspemo virus povsem odstraniti iz jetrnih celic oziroma iz telesa in bolnika povsem pozdraviti, kar pa smo pri določenih bolnikih uspeli doseči že tudi s predhodniki modernih zdravil. S tem postaja zdravljenje hepatitisa C najučinkovitejše zdravljenje virusnih okužb v zgodovini medicine. Kaj pa ozdravitev take bolezni pomeni osebno vsakemu posameznemu bolniku, si sploh ne moremo predstavljati, saj prepreči nadaljnje napredovanje bolezni in morebiten nastanek raka na jetrih oz. odpoved delovanja jeter. Vendar to ni edino zdravilo. Različne kombinacije teh zdravil bodo primerne za različne bolnike, njihova učinkovitost pa se bo do leta 2020 približala 100%, kot napovedujejo strokovnjaki.

Kdo so najbolj tvegane skupine za okužbo s hepatitisom C? Kako se najpogosteje prenaša okužba?

Virus je v Evropi najbolj razširjen med osebami, ki si injicirajo droge. Pri nas je velik problem stigmatizacija tovrstnih bolnikov in tudi majhna ozaveščenost o tej bolezni. Hepatitis C se nahaja v telesnih tekočinah, vendar je tveganje za okužbo pri spolnih odnosih bistveno manjše kakor pri hepatitisu B. V glavnem se prenaša pri stiku krvi okuženega in krvi neokuženega (npr. injiciranje drog z isto iglo, snifanje kokaina z isto »slamico«); lahko pa tudi pri grobih oblikah nezaščitenega analnega spolnega odnosa, saj v zadnjem času ravno pri moških, ki imajo odnose z moškimi, beležimo posebno obliko hepatitisa C, ki zelo hitro napreduje, še posebej, če je oseba hkrati okužena s HIV. Akutna okužba večinoma poteka brez znakov, sicer pa so težave, če se pojavijo, podobne kakor pri hepatitisih A ali B. Kažejo se s splošnim slabim počutjem, tiščečo bolečino v zgornjem delu trebuha, lahko z bolečinami v mišicah in sklepih, siljenjem na bruhanje in bruhanjem, končno pa izbruhne rumenica kože, ki je značilen klinični znak za bolezen jeter. Pri 80 % okuženih akutna okužba preide v kronično obliko, ki lahko pripelje do jetrne ciroze pri 10-40% okuženih in do raka na jetrih pri 1-5% na leto.

Kaj bi svetovali osebam, ki so bile izpostavljene tveganju?

Predvsem bi jim rada sporočila, da hepatitis C postaja ozdravljiva bolezen in naj nimajo zadržkov pred testiranjem. Zdravniki iz Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja v Ljubljani se dnevno ukvarjamo prav s tovrstnimi pacienti. Pri nas se lahko testirate anonimno in brezplačno. Naj vam zatorej ne bo nerodno povprašati za testiranje ali nasvet, saj s tem lahko rešite življenje tako sebi kot drugim. Tu smo zato, da vam pomagamo!

>

Obišči nas

Slomškova ulica 25
1000 Ljubljana