Deli Glavca

Bo samomazalni kondom za vedno spremenil spolne odnose?

Bo samomazalni kondom za vedno spremenil spolne odnose?

Dobro znanim »navadnim« kondomom kot učinkovitemu sredstvu za zmanjšanje širjenja spolno prenosljivih okužb in neželenih nosečnosti so se v zadnjem desetletju pridružile številne aromatizirane in v temi sijoče različice, ki pa niso prispevale k pogostejši rabi tovrstne zaščite. Pomemben preobrat v zavedanju odgovornosti do lastnega spolnega zdravja bo morda prinesla kontracepcija, ki so jo ustvarili raziskovalci na Univerzi v Bostonu.

S finančno pomočjo Fundacije Billa in Melinde Gates so tri leta raziskovali polimerne prevleke in razvili okoli 1.000 različnih formul. Po poročanju spletnega portala PinkNews jim je uspelo ustvariti kondom, ki zahvaljujoč posebnemu premazu omogoča bolj drsljiv in s tem prijetnejši spolni stik.

»Premaz ustvari tanko plast vode na površini, zaradi katere je kondom bolj spolzek,« je pojasnil profesor biomedicinskega inženirstva in kemije ter vodilni raziskovalec dr. Mark Grinstaff. »Mazanje se veže na površino kondoma iz lateksa in ne odstopa.«

Dr. Mark Grinstaff ponazarja zdržljivost samomazalnega kondoma, foto: Twitter

Polimerne snovi zagotavljajo kondomu, da ostane mazan do okoli 1000 potiskov, kar je veliko več od »tipičnega seksa«, ki naj bi po po podatkih raziskovalcev obsegal »od 100 do okoli 500 potiskov«. Raziskovalna ekipa se je namreč dobro zavedala, da bo samomazalni kondom tržno uspešen le, če bo uporabnicam_kom omogočil, da se bodo pri spolnem odnosu ves čas počutile_i dobro.

Nevarnost, da bi se tak kondom med intimnimi užitki strgal, je bistveno manjša kot pri »navadnem« kondomu, ki ga morate podmazati sami. Po besedah Marka Grinstaffa je največji pomen samomazalnega kondoma v preprečevanju širjenja virusa HIV in drugih spolno prenosljivih bolezni. »To je bila resnično gonilna sila pri ustvarjanju nove tehnologije.«

Kar 73 % sodelujočih pri testiranju na dotik je dalo prednost novemu kondomu, skoraj 85 % pa jih je opazilo, da je bolj spolzek od drugih. Samomazalni kondom za razliko od običajnih ohrani svojo drsnost tudi v vodi, kar je dobra novica za vse, ki obožujejo seks pod tušem ali v kopalni kadi.

Samomazalni kondom je bolj spolzek od običajnih. Slika je simbolična, foto: Pixabay

Z ameriškega Centra za nadzor in preprečevanje bolezni pa ob tem opozarjajo na visok delež ljudi, ki po spolnem odnosu uporabljen kondom operejo in ga shranijo za ponovno uporabo. »Vsak kondom ponuja največjo zaščito zgolj pri prvi uporabi, ki bi morala biti tudi edina

Kondom lahko ob večkratni uporabi in umivanju poči, izgubi svojo elastičnost, prav tako pa postane bolj prepusten, kar lahko privede do nezaželene zanositve ali okužbe s spolno prenosljivimi boleznimi. (A. Z.)

>

Obišči nas

Slomškova ulica 25
1000 Ljubljana