Deli Glavca

Testiranje kot preventiva

Testiranje kot preventiva

Testiranje na spolno prenosljive okužbe je pomemben preventivni ukrep pri preprečevanju širjenja le-teh. S testiranjem spoznaš svoj status in se s spolno_im partnerko_jem lažje odločiš za ustrezno zaščito. Vedno sicer priporočamo uporabo kondoma, ne glede na obliko spolnega stika (analni, vaginalni, oralni spolni odnos ali drugo).

Vsako pomlad in jesen poteka tudi Evropski teden testiranja na hepatitise in hiv, tekom katerih še posebej vabimo na testiranje in informiranje o spolno prenosljivih okužbah. To jesen se Evropski teden testiranja odvija med 22. in 29. novembrom.

Kdaj si se nazadnje testiral_a? Priporočilo je, da se spolno aktivne osebe testirajo 1-krat na 3-6 mesecev, odvisno od rizičnosti spolnih stikov. In ja, fino je, da se testiraš ne zato, ker se ti zdi, da imaš spolno prenosljivo okužbo (oz. prepoznavaš njene simptome), ampak zato, ker si spolno aktiven_a.

Na kajisces.si poglej, kdaj se lahko brezplačno in anonimno testiraš v skupnosti (testiranje je načeloma namenjeno moškim, ki imajo spolne stike z moškimi).

Na infekcijski kliniki na Japljevi 2 v Ljubljani se lahko brezplačno in anonimno testiraš vsak ponedeljek med 12.00 in 14.00.

Z željo po testiranju se lahko oglasiš tudi pri osebni_emu zdravnici_ku, vendar to testiranje ni več anonimno.

Prispevek je nastal v sklopu projekta Pamet v roke, kondom na glavo, ki je sofinanciran s strani Ministrstva za zdravje, Mestne občine Ljubljana – Oddelka za zdravje in socialno varnost in FIHO.

>

Obišči nas

Slomškova ulica 25
1000 Ljubljana