Deli Glavca

VIDEO: »Če že uporabljajo droge pri seksu, naj to počnejo manj tvegano«

VIDEO: »Če že uporabljajo droge pri seksu, naj to počnejo manj tvegano«

»V Sloveniji nimamo niti ene razkrite osebe, ki bi živela s hivom, v javnem življenju. Mislim, da je zelo jasno, da je v Sloveniji zelo velika stigma, ki to preprečuje,« meni Jernej Škof iz ŠKUC Magnusa. Zadnja leta se skupaj z društvom Legebitra in združenjem DrogArt ukvarja s projektom Kemseks, v katerem opozarja na velik problem drog. »Za kaj se droge uporabljajo, kakšne nevarnosti lahko iz tega pridejo … Skušamo izobraziti ljudi. Če že uporabljajo droge pri seksu, naj to počnejo manj tvegano.«

Škof se ob tem sprašuje, kaj je v ozadju vse bolj razširjenega kemseksa. »Zakaj mi potrebujemo te droge? Na kaj v nas odgovarjajo, da mi potem to izrazimo? To je v bistvu najpomembnejše vprašanje in se moramo vzdržati kakršnegakoli obsojanja in samo ponuditi ljudem možnost svetovanja, ko ga potrebujejo, in da razčistijo svoje strahove.«

Vabljene_i k branju intervjuja in ogledu videoposnetka (tudi s podnapisi)!

* * * * *

VIDEO: PAMET V ROKE, KONDOM NA GLAVO!, 5. del – JERNEJ ŠKOF

Jernej Škof, ŠKUC Magnus

Kaj te pri fantih najbolj pritegne?

To je pa zelo težko vprašanje, zelo težko vprašanje. Mislim, da ima čisto vsaka oseba nekaj … Vsaj vsaka oseba, ki me je privlačila do zdaj, je imela nekaj zelo unikatnega. Nek magnetizem, ki se mu pač ne moreš upreti.

Ali je grožnja hiva/aidsa kaj vplivala na tvoje spolno življenje?

Ja, seveda, da je. Verjetno je vplivala tudi na neko večjo zadržanost pri raziskovanju seksualnosti kot take. Ja, seveda, da je vplivalo. Strah je bil prisoten in strah še vedno je prisoten.

Zakaj je aids v Sloveniji še vedno tabu?

Mislim, da v Sloveniji predvsem ne želimo govoriti o tem in si rečemo: »Joj, kako je fajn«, ampak o tem pač ne bomo govorili. Saj se imamo radi in vse je lepo in prav. Iz tega molka izhaja ogromna stigma in zaradi tega si ljudje ne upajo govoriti o tem. V Sloveniji nimamo niti ene razkrite osebe, ki bi živela s hivom, v javnem življenju. Mislim, da je zelo jasno, da je v Sloveniji zelo velika stigma, ki to preprečuje.

Kako sta hiv in aids zaznamovala slovensko gejevsko sceno?

Mislim, da sta zelo. To se vidi v kulturi, ki je nastajala. Naša kultura je konec koncev zelo povezana tudi z mednarodno kulturo. Tega nekako sploh ne moremo ločiti. Ogromno je literature o boju s hivom, ogromno je nastalo umetniških del o krizi s hivom, epidemiji aidsa, o tragediji, ki se je dogajala. Seveda je to močno zaznamovalo in mislim, da nosimo s sabo vsi geji potem naprej to travmo. 

Kaj je kemseks?

Kemseks je po neki mednarodni definiciji uporaba drog pri seksu, predvsem pa uporaba novih drog, kot so GHB, GBL, metilon, metamfetamin, 3MMC itn. Torej neke nove psihoaktivne substance.

Zakaj se je kemseks razširil ravno med moškimi, ki seksajo z moškimi?

Sliši se, da je to zelo grozna zadeva. Ni tako grozna zadeva. Lahko je, lahko je zelo tragična, lahko pa je čisto normalno, ker to ogromno ljudi počne, pa ne govorim samo o gejih. Treba se je bolj spraševati, kaj je tukaj zadaj. Zakaj mi potrebujemo te droge? Na kaj v nas odgovarjajo, da mi potem to izrazimo? To je v bistvu najpomembnejše vprašanje pri kemseksu in se moramo vzdržati kakršnega koli obsojanja in samo ponuditi ljudem možnosti, da se obnašajo manj tvegano. Da imajo možnost svetovanja, ko ga potrebujejo, in da razčistijo svoje strahove. Tukaj se definitivno prepleta tudi stigma, ponotranjena homofobija. Tukaj je ogromno teh ponotranjenih zadev, ki jih geji nosimo s sabo, še preden naredimo »comming out«, torej od začetka.

Na katera vprašanja odgovarja kemseks?

Prepričan sem, da smo vsi zelo zatravmatizirana bitja, naj si priznamo ali pa ne. Smo tudi zelo močna, pogumna bitja in gremo čez mnogo stvari, skozi katere drugi ljudje nikoli ne bodo šli … Ampak se moramo imeti tudi radi. Na kaj te droge odgovarjajo? Kaj nam te droge dovoljujejo, ko jih vzamemo, da počnemo potem? Se lahko sprostimo z njimi? Ja. Ali se lahko sprostimo tudi v navadnem, »normalnem«, »straight« svetu? Ne vem, nisem prepričan. Teh vprašanj je ogromno. Na ta vprašanja iščemo odgovore v tem projektu.

Te je bilo kdaj strah, da bi se okužil z virusom hiv?

Moram reči, da je bilo po eni strani kar strašljivo v smislu spolnosti, ki je reducirana na medicino. Velik del spolnosti v šoli se je vrtel predvsem okoli bolezni, možnih okužb in slabih stvari, ki lahko pridejo potem iz tega. Če pogledam na drugo plat –  kjer je pa seks, ki mora biti nekaj zabavnega, da pač uživaš v seksu –, je kar velik razkorak med tema dvema poloma.

Kakšen je tvoj odnos do zaščite, preventive?

Mislim, da smo naredili ogromne korake v preventivi, tudi v ozaveščanju o življenju s hivom. Nasploh so prišle tudi te nove raziskave, npr. kampanja, ki se ji je ŠKUC Magnus pridružil: Nezaznavno = Neprenosljivo oz. po angleško Indetectable = Intransmisible. Ogromno je narejenega na preventivi, ki je močno omajala stigmo, ki je prisotna pri hivu in gejih, seveda.

Imaš kakšen nasvet za mlade?

Kar bi priporočil mladim, je, da jih ni strah in – pri vseh teh znanstvenih dognanjih, pri katerih je zdaj znano, da tisti, ki so na terapiji in se držijo terapije, ne morejo prenašati virusa hiv naprej – da naj se ne bojijo, ampak naj se tudi redno testirajo. (L. P., A. Z.)

Preberite tudi:
VIDEO: »Svojega partnerja moraš vprašati, ali je morda hiv-pozitiven«
VIDEO: »Aids je povzročil obrat v desno, ki še vedno traja«
VIDEO: »Abstinenca rizičnih spolnih odnosov je malo za lase privlečena«
VIDEO: »Mladi naj pazijo nase in naj ne pričakujejo, da jih bodo ščitili drugi«

Prispevek je nastal v sklopu projekta Pamet v roke, kondom na glavo, ki je sofinanciran s strani Ministrstva za zdravje, Mestne občine Ljubljana – Oddelka za zdravje in socialno varnost in FIHO.

>

Obišči nas

Slomškova ulica 25
1000 Ljubljana