Deli Glavca

Kondomi, kondomi, kondomi. Kondomi!

Kondomi, kondomi, kondomi. Kondomi!

Na mednarodni dan kondoma, bi rada še enkrat rekla (no, napisala) nekaj besed o kondomih in njihovi uporabi. In spolnih odnosih. Pa odnosih.

Ehm, ko sem začela pisati članek, sem se vprašala, kaj sploh je kondom. Nekako se mi zdi samoumevno, da vse_i vemo, kaj to je. Ampak nekoč nisem vedela. Spomnim se, da sem kot otrok pri starših v spalnici našla kondom. Pa sem ga vzela, ga pokazala mami in jo vprašala, kaj je to. Ni mi zares povedala oz. mi je odgovorila verjetno nekaj, kar se ji je zdelo, da je bilo mojim letom primerno. Kasneje, verjetno v šoli, preko sošolcev, ali v kakšni najstniški reviji, pa sem ugotovila, da je to kondom. Da je to sredstvo za zaščito pred spolno prenosljivimi okužbami in nezaželeno nosečnostjo. Z leti sem dobivala nove informacije in sestavljala svoje znanje o kondomih. Naposled sem prišla do trenutka, ko sem ga uporabila. Pred tem pa sem, verjetno za razliko od marsikoga drugega, prebrala tudi priložena navodila za uporabo. Šele iz njih sem izvedela, na primer, da je potrebno stisniti konico, ko ga natikaš na penis. Ugotovila sem tudi, da ga lahko obrneš prav ali narobe. V slednjem primeru ga je težko oz. praktično nemogoče sploh natakniti. Tako sem potrebovala kar nekaj prakse, da sem se naučila, kako ga sploh pravilno uporabiti. Pa tako preprosto zveni na začetku. Torej, na kaj biti pozoren_a pri uporabi kondoma?

Preveri rok uporabe.
Prepričaj se, da je embalaža nepoškodovana.
Odpri ga z rokami. Ne uporabljaj zob ali ostrih predmetov, ki ga lahko poškodujejo.
Stisni konico.
Natakni ga pravilno (da se z lahkoto odvije).
Če uporabljaš dodaten lubrikant, preveri, da je pravi (lateks + lubrikant na vodni (ne na oljni) osnovi).
Uživaj!
Po končanem spolnem odnosu kondom drži ob korenu penisa/koncu pripomočka, da ne zdrkne dol.
Odvrzi ga v smeti.

To so res tiste osnove brez katerih ne gre. Zraven pa je še kup informacij, ki jih je dobro poznati. Recimo, kaj narediti, če si ti ali partner_ka alerigčen_a na lateks? Da je za preprečevanje spolno prenosljivih okužb potrebno uporabljati kondom tudi pri oralnih spolnih odnosih oziroma pri souporabi pripomočkov. Pomembno je tudi, kje hranimo kondome. Pa kdaj pravzaprav natakniti kondom in kdaj je za to že prepozno. Kdaj je prezgodaj ga odstraniti … Kaj narediti, če kondom poči? Kar nekaj stvari, ki so tudi pomembne.

Ali res pomislimo na vse in naredimo vse, kot je opisano zgoraj? Zase vem, da nekaterih stvari dolgo nisem vedela ali počela. Zato bi te rada spodbudila, da če že imaš spolne odnose ali jih načrtuješ v prihodnosti, da se bolje spoznaš s kondomi, preizkusiš, kako se pravilno nataknejo, poskusiš različne velikosti, oblike, okuse in izbereš tistega, ki je najboljši zate.

O uporabi kondoma se pogovarjaj s svojo_im partnerko_jem ali več njimi. Raziskujta/raziskujte skupaj. Seveda se odprto pogovarjajta/pogovarjajte tudi o drugih vidikih spolnosti, svojih željah in potrebah, skupaj raziskujta/raziskujte. Naj ti ne bo neprijetno ali odveč. Iskren pogovor vama/vam lahko pomaga, da se zbližata/zbližate.

Če se odločiš, da boš imel_a spolni odnos z enim ali več partnerkami_ji, ki jih ne poznaš in se ne bi z njo_im/njimi pogovarjal_a o čemerkoli, bodi gotov_a, da sam_a veš, kaj hočeš in od tega ne odstopaj. Tudi ko pride do vprašanje (ne)uporabe kondoma.

Ne pozabi. Ne glede na to, s kom imaš spolni stik, se ne boj reči ne. Ne glede na to, kdaj. Lahko sta/ste s partnerko_jem/partnerkami_ji še tako razgreta_i/razgrete_i, pomembno je, da si tega, kar prihaja zares želiš. Potem pa se prepusti in uživaj.

Da boš vedno in povsod pripravljen_a, si kupi kondome in jih imej s sabo. Lahko pa prideš po brezplačne k nam na Društvo DIH na Slomškovi 25 v Ljubljani (ali nam pišeš in preveriš, če jih lahko dobiš tudi kje drugje).

Na kratko: zaščiti se in uživaj.

Ana

Prispevek je nastal v sklopu projekta Pamet v roke, kondom na glavo, ki je sofinanciran s strani Ministrstva za zdravje, Mestne občine Ljubljana – Oddelka za zdravje in socialno varnost in FIHO.

>

Obišči nas

Slomškova ulica 25
1000 Ljubljana