Deli Glavca

Pripnimo si pentljo!

Pripnimo si pentljo!

Že več kot 30 let je minilo, odkar je Svetovna zdravstvena organizacija 1. december razglasila za Svetovni dan boja proti AIDSu. Morda se sprašuješ, zakaj je poročanje o virusu HIV in AIDSu tako pomembno tudi leta 2020. Čeprav je bil porast okužb največji v poznih osemdesetih in začetku devetdesetih, je AIDS še vedno več kot aktualen, predvsem pa je okoli njega ogromno napačnih informacij in stigme. Tako v današnjem času še vedno slišimo, da okužba z virusom HIV neizogibno pomeni smrt, da je prisoten izključno med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi (MSM), da so HIV pozitivne osebe umazane ali nalezljive. Stigma, ki je prisotna, ne otežuje zgolj življenja osebam, ki so o svojem HIV pozitivnem statusu že obveščene, temveč tudi odvrača vse, ki bi se o svojem statusu radi pozanimali, da se odločijo za testiranje. V spodnjih vrsticah lahko prebereš, kaj je Društvo DIH na področju varne spolnosti počelo v preteklih letih, kaj počenja sedaj in kam se lahko obrneš v primeru vprašanj.

Na Društvu DIH smo v zadnjih letih poleg metod, ki smo se jih posluževali v preteklosti (brošure, knjige, izobraževanja), ubrali tudi alternativno pot. Naš cilj je bil spregovoriti o temi preko zanimivih dogodkov in jo tako približati ljudem, ki se bolj tradicionalnemu informiranju izogibajo. V ta namen smo izvedli cel kup aktivnosti. Ena izmed slednjih so bile igre brez meja, kjer so bili glavni rekviziti kondomi. Preko uporabe banan, hitrostnega napihovanja in drugih malce smešnih disciplin smo sodelujočim približali uporabo kondomov in jih opomnili, da gre za najučinkovitejše sredstvo za preventivo pred številnimi spolnimi boleznimi. Če smo se osredotočili na socializacijske in izobraževalne aktivnosti, je nujno omeniti tudi tabor, ki nam ga je kljub pestrosti tekočega leta uspelo izvesti v mesecu juliju. Čeprav se tabor vsebinsko ne osredotoča zgolj na HIV preventivo, predstavlja primer manj formalne aktivnosti, te pa so se po naših izkušnjah izkazale za uspešne pri prenosu znanja. Kljub pandemiji smo uspeli ohraniti spletni klepet GayDay in pa naš blog Glavca, kjer ponujamo raznovrstne vsebine in informacije za vsakogar.

Če pobrskaš omenjeni blog Glavca lahko najdeš tudi vsebine, h katerim je prispeval dr. Boštjan Mlakar. Gre za primere konkretnih vprašanj anonimnih udeležecev in odgovorov omenjenega strokovnjaka; kdo ve, morda najdeš odgovor na nekaj, kar te že dolgo muči. V sklopu sodelovanja z dr. Mlakarjem smo bralce lani povabili tudi na njegovo predavanje na temo spolnega in analnega zdravja, nekaj let nazaj pa smo v sodelovanju z drugimi deležniki sodelovali tudi pri literarni predstavitvi njegove knjige z naslovom 70 odtenkov mavrične ali Brez nagobčnika o seksu.

Ena večjih odmevnih zadev, ki jih je Društvo DIH izvedlo na temo varne spolnosti, je bil lanski posvet o izzivih zdrave in varne spolnosti. V sklopu slednjega smo debatirali o številnih stvareh, med drugim kako pristopiti k novim izzivom in kako nasloviti stigmo okoli virusa HIV in AIDSa. Izvedli smo tudi 6 intervjujev:

Intervjuvanci so s svojimi pogledi sodelovali v dokumentarno-izobraževalnem filmu z naslovom Pamet v roke, kondom na glavo, ki je bil prvič prikazan na omenjenem posvetu. Z zadnjim intervjuvancem – Renejem Volkerjem smo sodelovali še pri izvedbi njegove monodrame Pod enim pogojem, prav tako pa je sodeloval pri DIHtivih; v okviru slednjih smo na pričujoči spletni strani objavili njegovo poezijo.

Na Društvu močno poudarjamo pomen testiranja. Na eni strani gre za odgovornost do sebe, na drugi pa tudi do sočloveka. Če smo seznanjeni z našim statusom in se lotimo zdravljenja, nam sodobna medicina omogoča precej normalno življenje, hkrati pa je zavedanje o svojem statusu pomembno, da se ne znajdemo v situaciji, ko nevede okužimo nekoga drugega, npr. svojega spolnega partnerja. Prisotnost stigme ustvarja dodatne težave, saj se ljudje, tudi če na okužbo sumijo, težje odločijo za testiranje. Prav tako ponekod še vedno obstaja prepričanje, da je HIV pozitiven status enakovreden smrtni obsodni. Življenje osebe z virusom HIV, ki se zdravi, je danes nekaj popolnoma drugega, kot je bilo v preteklosti. Okužba je sicer še vedno neozdravljiva, vendar pa je napredovanje okužbe z zgodnjim odkrivanjem in sodobnim zdravljenjem možno preprečevati in doseči skoraj normalno pričakovano življenjsko dobo. Oseba, ki se zdravi, lahko pride do točke, ko ima nezaznavno virusno breme v krvi, kar v praksi pomeni, da virusa ne more prenesti na svoje spolne partnerje, oziroma v skrajšani obliki: nezaznavno = neprenosljivo.

Kot si že ugotovil_a, na Društvu DIH informiranja o HIVu in AIDSu ne izvajamo zgolj ob Svetovnem dnevu boja proti AIDSu, pač pa poskušamo to početi skozi vse leto. Letos smo to storile_i tudi v obliki interdisciplinarne razstave, katere namen je bil osveščati ljudi o pomenu testiranja, življenju s spolno prenosljivimi okužbami, stigmi, ki jih te prinašajo in pomenu zaščite s kondomom. Razstave z naslovom V vse smeri sicer zaradi korone nismo mogle otvoriti in izvesti kot načrtovano, smo pa dogodek zato izvedle v obliki spletne razstave. Če te ideja malce drugačnega ozaveščanja z uporabo umetnosti zanima, si razstavo še vedno lahko ogledaš tukaj.

Kljub celoletnemu trudu smo tudi letos želele posebej_i obeležiti prvi dan zadnjega meseca v letu. Našo preprosto akcijo, v katero smo želele_i vključiti čim več posameznikov, najdeš na naših socialnih omrežjih. Ker je na tem področju aktivnih več organizacij, smo letos v sodelovanju z drugimi deležniki pod vodstvom Zveze študentov medicine Slovenije sodelovali pri projektu Pripnimo si pentljo. Na njihovih socialnih omrežjih se nahaja cel kup informacij, povezanih z virusom HIV in AIDSom, zato le pogumno. Od osnovnega znanja o razliki med virusom HIV in AIDSom, načinom širjenja virusa HIV, odziva telesa, značilnosti AIDSa, do napotkov za preprečitev okužbe, odgovornemu ravnanju ob sumu na okužbo in informacijah o zdravljenju.

Čeprav se trenutno borimo z drugo epidemijo, je ozaveščanje o HIVu in AIDSu še vedno izjemnega pomena. S prenosom znanja ne skrbimo zgolj za to, da imajo ljudje prave informacije, pač pa manjšamo stigmo in tako dobesedno rešujemo življenja. Toplo te vabimo, da pregledaš navedene povezave in si na prihajajočem LGBT filmskem festivalu ogledaš informativni film Kondom na glavo. V primeru, da imaš konkretna vprašanja ali potrebuješ dodatne informacije, se lahko na nas vedno obrneš preko socialnih omrežjih, ali pa nas kontaktiraš na info@dih.si. Pa ne pozabi – pamet v roke, kondom na glavo!

Članek je objavljen v sklopu projekta Pamet v roke, kondom na glavo. Financirajo ga Ministrstvo za zdravje, FIHO ter Mestna občina Ljubljana, Oddelek za zdravje in socialno varstvo.

>

Obišči nas

Slomškova ulica 25
1000 Ljubljana