Deli Glavca

Bodi pozoren_a: opičje koze

Bodi pozoren_a: opičje koze

Kot si zagotovo že zasledil_a, so se po svetu v zadnjem času razširile opičje koze, ki so prišle tudi k nam. V izogib nadaljnjim okužbam in prenosu, s tabo delimo nekaj osnovnih informacij in povezav do dodatnih, poglobljenih informacij.

Virus opičjih koz se običajno prenese ob stiku z okuženo živaljo ali ob, navadno tesnem, stiku z okuženim človekom (tudi preko telesnih tekočin, ki vsebujejo virus).

NIJZ piše: “Klinični potek opičjih koz je običajno blag. Simptomi bolezni so zvišana telesna temperatura, glavobol, bolečine v mišicah, otekle bezgavke, mrzlica in izčrpanost. Običajno se razvije tudi izpuščaj. Ta se pogosto začne na obrazu, nato pa se razširi na druge dele telesa, vključno z genitalijami. Pri nedavno odkritih potrjenih primerih, poročajo o pojavu izpuščajev na področju genitalij. Izpuščaj gre skozi različne faze in je podoben noricam ali sifilisu, preden se končno oblikuje krasta, ki kasneje odpade. Inkubacijska doba bolezni je običajno 6 do 16 dni, lahko pa tudi do 21 dni. Ko krasta odpade, oseba ni več kužna.

Večina zbolelih ozdravi v nekaj tednih. Tveganje za težji potek bolezni je večje pri majhnih otrocih, nosečnicah in imunsko oslabljenih osebah.”

primer izpuščajev

Če sumiš na okužbo z opičjimi kozami, pokliči (ne hodi v ambulanto) osebnega zdravnika, ki te lahko napoti k infektologu, kjer ti bodo podrobno svetovali, kako in kaj naprej. Do razjasnitve simptomov pa se vseeno izogibaj tesnim (tudi spolnim) stikom. Več informacij za okužene in izpostavljene osebe najdeš na povezavah spodaj.

Prva dva primera v Sloveniji sta primera oseb, ki sta pripotovala_i iz Španije, pri tretji osebi je poizvedba še v teku (posodobljene informacije lahko spremljaš na strani NIJZ). Kot so napisale_i na spletni strani NIJZ: “Med trenutno bolj ranljivimi skupinami oz. izpostavljenimi osebami za tveganje za okužbo v Evropi so moški, ki imajo spolne odnose z moškimi, osebe, ki imajo spolne odnose s priložnostnimi partnerji in osebe, ki imajo več spolnih partnerjev. V primeru pojava značilnih simptomov (predvsem izpuščajev na spolovilih) okužbe z virusom opičjih koz se posvetujte z zdravnikom.”

Dr. Janez Tomažič iz Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja je pripravil zanimiv članek.

Vse aktualne novice o stanju opičjih koz pri nas, osnovne informacije in navodila za okužene osebe ter za osebe, ki so bile izpostavljene okužbi najdeš na enotni spletni strani NIJZ.

>

Obišči nas

Slomškova ulica 25
1000 Ljubljana