Deli Novice

#StraightsForRainbow v Ljubljani

#StraightsForRainbow v Ljubljani

Dan po Mednarodnem dnevu boja proti homofobiji, bifobiji in transfobiji, torej 18. 5. 2015, bomo DIHovci pred Hišo športa iskali zaveznike LGBTIQ skupnosti. Pridružite se nam med 11.00 in 18.00 ter izrazite svojo podporo.

Da najprej malo razložimo zakaj.

17. maja praznujemo Mednarodni dan boja proti homofobiji, bifobiji in transfobiji oz. po angleško International Day against Homophobia, Transphobia and Biphobia (IDAHOT) – A global celebration of sexual and gender diversities. Ta dan so izbrali simbolno, saj je 17. maja 1990 Svetovna zdravstvena organizacija sprejela odločitev, da odstrani homoseksualnost iz seznama duševnih motenj. Zdaj na ta dan osveščamo o homofobiji, transfobiji in bifobiji, njenih posledicah in spodbujamo debato o še vedno prisotni diskriminaciji na podlagi spolne usmerjenosti in spolne identitete.

Na DIHu bomo letos v ta namen pripravili dogodek, na katerem bomo spodbujali zaveznike LGBTIQ, da podprejo skupnost in jasno povedo, da so za enakopravnost in torej proti homofobiji, bifobiji in transfobiji. Ideja je preprosta: pridete, vas pofotkamo, nam poveste, zakaj podpirate skupnost in enake pravice, slike bomo kasneje objavili preko naših spletnih medijev. Z akcijo bomo hkrati podprli tudi manjši ruski projekt – “Straights For Rainbow“, ki so se ga lotili prav z namenom izkazovanja podpore LGBTIQ skupnosti po vsem svetu. V Rusiji namreč poteka diskriminacija LGBTIQ oseb na vsakodnevni ravni. Tudi zakonsko. Ta projekt je način, s katerim bi radi pokazali, da heteroseksualne osebe niso vse homofobne. Da obstajajo zavezniki in da so pripravljeni pokazati svoj podporo.

Poleg akcije “Straights for Rainbow” se bomo tudi zabavali – za vas bomo pripravili tekmovanje v nogometnem dribljanju s simbolnimi nagradami.

Veseli bomo, če se v ponedeljek med 11.00 in 18.00 oglasite pred Hišo športa, se podružite z nami, tekmujete v dribljanju in izkažete podporo LGBTIQ skupnosti.

Se vidimo.

Če se nam v ponedeljek ne uspete priključiti, lahko v  projektu “Straights for Rainbow” sodelujete tudi tako, da:

  1. posnamete fotko s papirjem, na katerem piše “Straights for Rainbow”;
  2. v 2-3 stavkih odgovorite na vprašanje, zakaj podpirate LGBTIQ skupnost?;
  3. objavite fotko z odgovorom na Facebooku, Twitterju ali Instagramu s heštegom #StraightsForRainbow, #straights4rainbow in/ali jo pošljete na straights4rainbow@gmail.com (v angleščini) ali info@dih.si (v slovenščini);
  4. poveste naprej.

11181784_1838225113070077_6663316057646440819_o

>

Obiščite nas

Slomškova ulica 25
1000 Ljubljana