Deli Novice

Ljubljana vse bolj LGBT prijazna

Ljubljana vse bolj LGBT prijazna

Lezbijke, geji, biseksualci in transspolne osebe se soočajo z zadregami, problemi in diskriminacijo, ki je heteroseksualne osebe pogosto niti ne opazijo, saj izhajajo iz svojega stališča in jim je tak pogled samoumeven (npr. pogovor o partnerju oziroma partnerici, pogovor o otrocih). Mestna občina Ljubljana se je zato leta 2014 lotila ozaveščanja zaposlenih v javnih in zasebnih ustanovah ter podjetjih z namenom boljšega prepoznavanja raznolikosti spolnih usmerjenosti in spolnih identitet.

Prizadevanja, da bi v čim več delovnih okoljih in odnosih do strank ustvarili klimo, pozitivno za vse, so nadgradili s certifikatom LGBT prijazno. Ljubljanski župan Zoran Janković ga je danes v rdeči dvorani Mestne hiše podelil predstavnikom Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani, podjetja IBM Slovenija, javnega zavoda Mladi zmaji, vrtcev Galjevica, Kolezija in Mladi rod ter Viških vrtcev.

Izobraževanje od vodstva do najnižjega kadra

Ozaveščanje v projektu LGBT prijazno poteka preko izobraževanja vodstvenega kadra posameznih organizacij. Izobraževanje zajema tematike, ki se nanašajo na temeljne človekove pravice in na spoznavanje specifičnih potreb LGBT-oseb. »Vodstvo nato pridobljeno znanje prenese svojim sodelavkam in sodelavcem, ob tem pa skrbi, da se zamisel o enakem pristopu do vseh in zagotavljanje temeljnih človekovih pravic upoštevata med zaposlenimi in navzven do strank,« pravijo na Oddelku za zdravje in socialno varstvo MOL.

Certifikat LGBT prijazno je doslej prejelo že 27 javnih in zasebnih organizacij v ljubljanski občini. S tem so se prejemniki zavezali, da bodo zagotavljali vključujoče okolje za LGBT-sodelavce in sodelavke ter da bodo v prihodnje še bolj pozorni na morebitne kršitve pravic LGBT-oseb v delovnem in uporabniškem okolju.

Projekt koordinira Oddelek za zdravje in socialno varstvo MOL, štiriurno izobraževanje po posebnem modulu pa izvajajo nacionalni trenerji človekovih pravic iz Društva informacijski center Legebitra, Društva študentski kulturni center – sekcija ŠKUC LL in Zavoda transfeministična iniciativa TransAkcija.

Portreti transspolnih in cisspolno nenormativnih oseb

Po podelitvi certifikatov so v osrednjem atriju Mestne hiše odprli fotografsko razstavo Jasne Klančišar z naslovom 30”. V polminutnem procesu portretiranja, pri katerem iz teme z močnim osvetljevanjem izstopajo silhuete, obrazi in telesa, je z asistentko Majo Ličen ustvarila (nov) prostor za transspolne in cisspolno nenormativne osebe.

»Portreti prikazujejo njihovo moč in lepoto skozi proces, v katerem sodelujejo portretiranke_ci, fotografinja in asistentka – proces, ki temelji na medsebojnem zaupanju in izbiri portretirank_cev, da so videti, kot želijo biti videne_i v svetu, ki to pogosto onemogoča ali pa jih objektivizira«. Razstava bo na ogled do nedelje, 12. novembra. (AZ)

>

Obiščite nas

Slomškova ulica 25
1000 Ljubljana