Deli Novice

Evropsko sodišče za zakonsko podporo istospolnim parom v EU

Evropsko sodišče za zakonsko podporo istospolnim parom v EU

Iz Bruslja prihaja vest, da Evropsko sodišče (ECJ) razmišlja o spremembi zakonodaje, ki bi lahko v vseh članicah EU zakonsko priznala in zavarovala istospolne pare.

Debata je ugledala luč sveta po tem, ko se je romunski državljan pritožil, ker njegovemu ameriškemu partnerju niso odobrili dovoljenja za bivanje v državi. Par se je poročil v Belgiji. Po evropski zakonodaji ima tuji “soprog” evropske državljanke ali državljana pravico bivati s svojimi partnerjem v državi EU, kjer ta prebiva.

Glavni odvetnik sodišča Melchior Wathelet pravi, da izraza “poroka” za zvezo med dvema osebama nasprotnega spola danes ne moremo več upoštevati. Predvsem je poudaril dvoumnost besede “soprog” v teh listinah, ki istospolnih parov izrecno ne izključuje.

»Medtem ko so države članice proste, da same urejajo poroke med osebami istega spola znotraj lastnih sodnih sistemov, morajo le te vseeno izpolnjevati dolžnosti, ki spadajo v sklop svobode gibanja evropskih državljanov,« dodaja sodišče in prav zaradi tega je zanikanje gejevskih parov v nekaterih državah EU sporno.

Romunsko sodišče je zahtevo partnerjev seveda zavrnilo, ker njihova zakonodaja ne dovoljuje istospolne poroke niti zakonsko ne odobrava takih porok iz tujine. Ko sta se zakonca znova pritožila, tokrat na podlagi diskriminacije, pa je njihovo ustavno sodišče za rešitev dileme povprašalo Sodišče Evropskih skupnosti.

Po nekaterih navedbah neodobravanje bivanjskih pravic istospolnih evropskih parov v državah članicah ni skladno s svobodo bivanja v EU. Če bo Romunija primorana izdati dovoljenje za bivanje ameriškemu soprogu, bi to lahko postopoma privedlo do vseevropskega priznanja istospolnih parov v očeh zakona.

Na odločitev bomo morali počakati najverjetneje do konca leta.

— piše Levjesrčni.

 

OPOMBA: Uporaba zaimkov in končnic, razen ko je osebek/subjekt pisanja znan, ne odraža nobenega specifičnega spola oz. spolne identitete. Vsem slikam, ki niso v javni lasti (angleško public domain), so spodaj dodani podatki o lastništvu v formatih, ki jih zahtevajo avtorji izdelkov.
Naslovna slika: William Hamon, Kiss-In — gay kiss action (https://flic.kr/p/3vcVeb)
— Dodatno branje:
-https://www.reuters.com/article/us-eu-rights-lgbt/eu-court-adviser-backs-eu-wide-recognition-of-same-sex-spouses-idUSKBN1F010D-
-http://www.gaytimes.co.uk/news/96665/european-court-advises-eu-nations-must-recognise-sex-couples-

>

Obišči nas

Slomškova ulica 25
1000 Ljubljana