Deli Novice

Med podeljevalci oskarjev prvič transspolna igralka

Med podeljevalci oskarjev prvič transspolna igralka

Čilska operna pevka in igralka Daniela Vega Hernández je sinoči kot prva transspolna oseba podelila enega izmed letošnjih oskarjev.

Na 90. slavnostni podelitvi v Los Angelesu pa ni bila le v vlogi podeljevalke, ampak tudi igralke v filmu Fantastična ženska (Una Mujer Fantástica), ki je po navdušenih ocenah kritikov na lanskem mednarodnem filmskem festivalu v Berlinu prejel še oskarja za najboljši tujejezični film.


Prizor iz filma Fantastična ženska (Una Mujer Fantástica/A Fantastic Woman, IMDB)

Drama, ki jo je režiral Sebastián Lelio, prinaša zgodbo o transspolni natakarici in pevki v nočnem klubu Marini (Daniela Vega Hernández) in starejšem moškem Orlandu (Francisco Reyes), s katerim snujeta skupno prihodnost. Ko on nenadoma zboli in umre, se njej življenje obrne na glavo; mora se soočiti z družino in družbi znova dokazati, da je kompleksna, močna, odkrita in izjemna ženska.

Vega je na nedavnem mednarodnem filmskem festivalu v Palm Springsu prejela nagrado za najboljšo igralko v tujejezičnem filmu. »Dejstvo, da sem transspolna oseba, je naredilo zgodbo še bolj prepričljivo,« je povedala za revijo Vanity Fair. »To, da sem transspolna igralka, ki igra transspolno žensko, odpira vrata v svet filma, ki jih prej nikoli ni bilo.« (A. Z.)

>

Obišči nas

Slomškova ulica 25
1000 Ljubljana