Deli Novice

Najboljše države za življenje mladih LGBTQ+

Najboljše države za življenje mladih LGBTQ+

Število slovenskih državljanov, ki so se odločili za selitev v tujino, že od preloma tisočletja opazno raste. Samo leta 2016 se jih je izselilo več kot 8.800. Najpogosteje gre za mlade, stare od 25 do 34 let, od katerih jih ima kar 40 odstotkov višjo ali visokošolsko izobrazbo.

V britanski družbi Expert Market, kjer se ukvarjajo z raziskavo trgov, so dognali, katere države v Evropi so najbolj ugodne za življenje in delo mlade, izobražene LGBTQ+ skupnosti. »Seveda, nikjer ni popolno. Vendar pa so vlade nekaterih držav sprejele dodatne ukrepe za reševanje diskriminacije na delovnem mestu,« je pojasnila raziskovalka Hannah Whitfield.

V raziskavi so analizirali zakone, ki urejajo pravice lezbijk, gejev, biseksualcev in transspolnih oseb v posameznih državah, ter tamkajšnje življenjske razmere, delovne pravice in kazenske sankcije za zločine, storjene iz sovraštva.

Foto: Expert Market, www.expertmarket.co.uk

Malta – mala Indija Koromandija

Med vsemi evropskimi državami se je najbolje odrezala Malta, ki se lahko pohvali z nizko stopnjo brezposelnosti, zabavnim nočnim življenjem, nizkimi cenami (za britanski standard!), rastočim tržiščem tehnoloških podjetij in najboljšo pravno zaščito LGBTQ+ prebivalstva. »Poleg tega imajo tam tudi najvišji minimalni znesek plačanega letnega dopusta in največ, kar 38 dela prostih dni,« so dodali v poročilu.

V najbolj prijazno peterico so se po njihovih rezultatih uvrstile še Danska, sosednji Hrvaška in Avstrija ter Španija. Malce manj ugodne razmere za mlade LGBTQ-osebe so v Franciji, Nemčiji in na Portugalskem. Čeprav je Velika Britanija zbrala največ »mavričnih točk«, se je zaradi presenetljivo visokih cen najemnin glede na povprečni dohodek znašla šele na devetem mestu. Kar pa je še vedno bolje od dveh najbolj evropskih liberalnih držav, Švedske in Nizozemske, ki ji sledita na 12. in 13. mestu.
»Zdi se, da so lokalne oblasti v Združenem kraljestvu uspešnejše pri uvajanju zakonodaje proti kaznivim dejanjem iz sovraštva, vendar bi se končni rezultat v raziskavi verjetno še izboljšal, če bi se lahko ti zakoni razširili na nacionalno raven,« je prepričana Whitfieldova.

Nikar v Latvijo, Bolgarijo in Italijo

Slovenija, v katero se je leta 2016 priselilo skoraj 14.000 tujih državljanov, se po vseh plusih in minusih nahaja v zlati sredini, v družbi z Belgijo, Češko in Poljsko. Slabše od nas so se odrezale Madžarska, Slovaška in Romunija, najmanj točk pa so zbrale Italija, Bolgarija in Latvija.

»Latvija ima še veliko prostora za izboljšave, ko gre za zaščito pravic LGBTQ+ državljanov. Brez zakonov proti kaznivim dejanjem iz sovraštva in sovražnemu govoru zaradi spolne usmerjenosti ter z zgolj 15-dnevnim minimalnim letnim dopustom je Latvija vsekakor ena najmanj ugodnih držav,« so še zapisali v raziskavi Expert Marketa. (A. Z.)

>

Obišči nas

Slomškova ulica 25
1000 Ljubljana