Deli Novice

Politika je brezvezna, razen ko ni

Politika je brezvezna, razen ko ni

»La notte ci piace, vogliamo uscire in pace, ci piace pure il giorno, levatevi di torno!*« so na praznični petek (30. 3. 2018) ponavljali zbrani na manjšem trgu v Bologni v Italiji. Feministične in LGBTQI+ skupine so se zbrale v odgovor na homofobni napad na 20-letnega Erasmusovega študenta iz Velike Britanije, ki se je zgodil v nedeljo, 25. marca, sredi belega dne. Bologna sicer velja za študentsko, odprto in LGBTQI+ osebam prijazno mesto.

Po poročanju italijanskega časopisa La Republica** je študent sedel na klopi na Trgu svetega Jožefa, ko mu je moški iz avta zaklical: »Hej, a si peder?« Mladenič se je pretvarjal, da tega ni slišal, vendar se je nadlegovanje stopnjevalo: »Torej si peder? Zakaj si peder? Hočeš petdeset evrov, da prideš v avto?«

Študent je hotel oditi, vendar so iz avta izstopili trije moški, ki so stekli za njim, ga pretepli sredi trga ter mu ukradli nahrbtnik in telefon. Noben od mimoidočih ni posredoval, čeprav je študent klical na pomoč.

Po napadu je moral vprašati več kot pet mimoidočih, ali mu posodijo telefon za klic na policijo. Od klicnega centra je dobil informacijo, da se je napad že končal in zato policija ne more posredovati, po nedeljski zdravstveni oskrbi pa je v ponedeljek zločin znova prijavil policiji. V četrtek, 29. marca, so policisti na podlagi posnetkov varnostih kamer pridržali dva osumljenca, stara 22 in 24 let, ki sta napad priznala.

Tovrstni napadi in neustrezni odzivi policije jasno kažejo, da varnost in zaščita LGBTQI+ oseb tudi v evropskih študentskih mestih ni samoumevna ali dokončno izbojevana. Zgodba iz Bologne je opomnik, da so človeška življenja neizbežno vpeta v politiko. Zanikanje tega je možno le z zadostno mero privilegijev ali brezbrižnosti do same_ga sebe. Še posebej pri mladih se je iz nekega vzroka ugnezdilo prepričanje, da je politika »brezvezna«, »nabijanje v prazno« in »čustvena črna luknja«. Izkušnje LGBTQI+ in drugih marginaliziranih oseb pa boleče jasno kažejo, da so svoboščine kot zrak, ki se ga zavemo šele, ko ga zmanjkuje.

Spisal Zoran

____________

* Noč nam je všeč in hočemo iti ven, dan prav tako, zato se umaknite! (prevod avtorja)
** Članek

Naslovna fotka: Pedro/ Flickr, cc

>

Obišči nas

Slomškova ulica 25
1000 Ljubljana