Deli Novice

Prelomno sodno priznanje za istospolne pare

Prelomno sodno priznanje za istospolne pare

Sodišče Evropske unije je v torek odločilo, da imajo istospolni zakonci državljanov EU pravico do prebivanja v Uniji, ne glede na njihovo državljanstvo. »Izraz ‘zakonec’ v smislu določb prava Evropske unije o svobodi prebivanja za državljane EU in njihove družinske člane vključuje zakonca istega spola,« je zapisalo v sporočilu za javnost.

Zadevo je na sodišče v Luksemburgu vložil romunsko-ameriški državljan Adrian Coman, ki se je v Belgiji poročil s svojim partnerjem Claijem Hamiltonom. Po nekaj letih življenja v tujini sta se preselila nazaj v Romunijo, vendar je bilo zakoncu Claiju zavrnjeno dovoljenje za prebivanje na podlagi združitve družine, saj romunsko pravo ni priznalo istospolnih zakonov ali partnerstev, sklenjenih v tujini.

Po mnenju Sodišča Evropske unije bi državljan EU, ki je izkoristil svojo pravico do prostega gibanja, se preselil v drugo državo članico in tam vzpostavil družinsko življenje, moral imeti možnost, da se v svojo matično državo vrne s svojim partnerjem – vključno z istospolnim partnerjem, s katerim se je poročil v drugi državi EU.

»21. člen Pogodbe o delovanju EU zagotavlja pravico do prostega gibanja za vse državljane EU, za njihove zakonce pa ni mogoče določiti strožjih pogojev, kot so že določeni v Direktivi 2004/38, ko gre za pravico do bivanja. Ker je v omenjeni direktivi izraz ‘zakonec’ spolno nevtralen, se zato uporablja za istospolne pare,« piše v razsodbi.


Clai Hamilton in Adrian Coman, foto: PinkNews

Daniele Viotti, sopredsednik organizacije LGBTI Intergroup, je dejal: »Adrian Coman in Clai Hamilton sta le eden od mnogih parov, ki so utrpeli diskriminacijo na podlagi spolne usmerjenosti. Zdaj je jasno; če je zakonska zveza sklenjena v eni državi EU, jo je treba priznati v vseh drugih državah članicah. Sklenitev istospolne poroke ni izjema

Podpredsednica LGBTI Intergroupa Sophie in’t Veld pa je dodala: »Medtem ko slavimo, moramo poudariti, da nas čaka še veliko dela na področju mavričnih družin v Evropski uniji. Premalo držav dovoljuje istospolnim parom, da sklenejo registrirana partnerstva, kaj šele poroke. Te družine ostajajo nepriznane in nezaščitene z zakonom. Zdaj morajo politiki vzeti zadevo v svoje roke in poskrbeti za enakopravne poroke za vse.«

O primeru Coman bodo na pobudo omenjene organizacije 20. junija razpravljali tudi poslanci Evropskega parlamenta. (A. Z.)

Naslovnica: Gwenael Piaser/Flickr, cc

>

Obišči nas

Slomškova ulica 25
1000 Ljubljana