Deli Novice

Slikanica o mavričnih družinah buri duhove

Slikanica o mavričnih družinah buri duhove

Del hrvaške javnosti je v začetku letošnjega leta močno vznemirila najava združenja Dugina porodica (Mavrična družina), da bo izdalo prvo slikanico o istospolnih družinah in jo brezplačno razdelilo vsem zainteresiranim vrtcem in šolam. Z njo naj bi okrepili socialno vključevanje otrok z istospolnimi starši ter spodbujali strpnost in spoštovanje različnosti.

Še pred izidom slikanice se je oglasila skupnost občanov Vigilare, gorečih nasprotnikov splava ter borcev za ohranitev definicije družine kot zakonske skupnosti moškega in ženske, v kateri vzgajata otroke. V odprtem pismu, naslovljenem na ministrstvo za znanost in izobraževanje, so ocenili, da gre za politično-ideološko agendo, ministrico Blaženko Divjak pa vprašali, ali bo resnično dovolila vstop »sporne literature« v vrtce in šole.

»Ali je za hrvaške otroke dobro, da se v izobraževalnih ustanovah distribuira literatura, ki nima dovoljenja strokovnih teles? Ali je primerno, da združenja civilne družbe samovoljno v vrtce in šole dostavljajo literaturo, ki bi jo morda lahko uporabili pri pouku? Ali bodo ravnatelji lahko zavrnili takšno donacijo?« so jo spraševali v pismu.


Roko z mavrično družino, foto: www.dugineobitelji.com

Iz združenja Mavrična družina so jim odgovorili, da niso načrtovali nobenega samovoljnega pošiljanja slikanic, da pa jih bodo rade volje poslali vsem, ki bi jih želeli. »S to slikanico želimo zgodbo o mavričnih družinah in razlikah v naši družbi približati vsem, ki to želijo, ob tem pa staršem olajšati razgovor s svojimi otroki o mavričnih družinah,« je za hrvaške medije povedal koordinator združenja Daniel Martinović.

Slikanica z naslovom Moja mavrična družina, ki sta jo ustvarila Maja Škvorc in Ivo Šegota, je prvenstveno namenjena predšolskim otrokom in prikazuje sličice dveh otrok, Ane in Roka, ki imata istospolne starše. Sredi januarja je izšla v nakladi 500 izvodov, njen natis pa je omogočilo francosko veleposlaništvo na Hrvaškem. Jutri bodo začeli množično zbiranje sredstev za tisk še dodatnih 1000 izvodov.


Ana z mavrično družino, foto: www.dugineobitelji.com

Kako zelo slikanica, ki naj bi prispevala k večji strpnosti v hrvaški družbi, še vedno moti njene nasprotnike, so znova dokazali na nedeljskem otroškem karnevalu v Kaštelih. Več sto staršev in otrok je spremljalo sežig velike slikanice v mavričnih barvah, na kateri je na eni strani pisalo »mama + mama«, na drugi pa »oče + oče«.

Na incident, ki je zaznamoval tradicionalni predpustni dogodek, so se odzvale organizacije, ki si že vrsto let prizadevajo za priznanje pravic LGBTIQ-oseb. Združenje Zagreb Pride, reška lezbična organizacija Lori, Dugine obitelji (Mavrične družine) in Roditelji u akciji (Starši v akciji) so vložili kazensko ovadbo proti organizatorju karnevala zaradi javnega spodbujanja sovraštva in nasilja.


foto: Zvonimir Barišin/CROPIX

»Sežig slikanice z napisoma ‘mama + mama’ in ‘oče + oče’ je povzročilo vznemirjenje LGBTIQ-oseb, življenjskih partneric in partnerjev – njihovih družin in njihovih otrok – in to na javnem prostoru, pred otroki, kar je očiten poziv k sovraštvu do ljudi glede na njihovo spolnost usmerjenost,« so včeraj sporočili iz združenja Zagreb Pride.

Čeprav je bilo kaznivo dejanje storjeno v kontekstu predpustne prireditve, se storilec po mnenju združenja ne more sklicevati na svobodo govora in satiro, ker ne gre za običajno družbeno kritiko politikov ali drugih nedotakljivih elit. »S sežigom slikanice o istospolnih starših je pozval k sovraštvu proti manjšini, diskriminirani in prikrajšani skupini v družbi.«

Prav takšna dejanja namreč neposredno prispevajo k širjenju sovražnega okolja, v katerem ni varno živeti svoje identitete in ki spodbuja diskriminacijo ter nasilje nad istospolno usmerjenimi in njihovimi družinami. V Društvu DIH – Enakopravni pod mavrico izrekamo podporo avtorjema in izdajatelju slikanice ter upamo, da bo prispevala k večjemu ozaveščanju hrvaške javnosti o življenju LGBTIQ-skupnosti in njenih pravicah. (A. Z.)

>

Obiščite nas

Slomškova ulica 25
1000 Ljubljana