Deli Novice

STA: Na okrogli mizi enotno proti diskriminaciji v športu

STA: Na okrogli mizi enotno proti diskriminaciji v športu

Društvo Out in Slovenia je pretekli petek v sodelovanju z Društvom DIH – Enakopravni pod mavrico v dvorani Mestne hiše v Ljubljani pripravilo mednarodno okroglo mizo z naslovom »Nogomet smo ljudje – cela mavrica ljudi«. Sodelujoči so poudarili, da je šport univerzalen in zato v njem ne bi smelo biti prostora za izključevanje in diskriminacijo.

K temu cilju bi lahko prispevalo tudi izobraževanje in uvedba kazni, so menili nekateri. »V Evropski nogometni zvezi (UEFA) si s svojim aktivnostmi prizadevamo, da v nogometu ne bi bilo homofobije in diskriminacije,« je povedal vodja družbene odgovornosti pri UEFA Patrick Gasser. V zvezi se zavzemajo za izobraževanja, pa tudi za ustrezne sankcije.

UEFA daje tudi Nogometni zvezi Slovenije (NZS) smernice, po katerih nogomet ne pomeni le rezultatov, ampak je njegov pomen veliko širši, je pojasnil vodja programov šport za vse pri NZS Rajko Korent. Tako je opozoril, da imajo tudi oni družbeno odgovornost, ne le vloge na področju nogometa. »Do zdaj smo v svoje programe vključili brezdomce in Rome, v prihodnje pa nas čaka tudi vključevanje drugih skupin,« je napovedal. Ob tem meni, da je treba poudariti primere dobre prakse, potrebno pa je tudi ozaveščanje.

Rajko Korent (Nogometna zveza Slovenije), Tamara Tien (Mreža FARE) in Patrick Gasser (EUFA)

»V športu je sicer opaziti napredek in zavedanje o vključevalni vlogi športa raste,« je prepričan Ryan Atkin, prvi nogometni sodnik v profesionalni ligi v Angliji, ki je javno razkril svojo homoseksualno spolno usmerjenost.

»Kljub temu je na nogometnih tekmah še vedno zelo veliko sovraženega govora, strpnosti do njega pa je preveč,« je opozoril športni filozof in direktor Spolint Instituta Milan Hosta. Na ta sovražni govor bi se po njegovih besedah morali takoj odzvati. »To je vprašanje, ki zadeva vse, ne le tistega, ki govori sovražno,« je opozoril direktor inštituta, ki poudarja vrednote v športu, homofobije in diskriminacije pa ne tolerira. Po njegovem opozorilu je treba postaviti jasne meje med tem, kar je dovoljeno, in tistim, kar ni. »Šport je tak, kakršnega naredimo sami,« je dodal.

Tamara Tien (Mreža FARE), Ryan Atkin (nogometni sodnik) in Milan Hosta (Spolint Institut)

Članica upravnega odbora Mreže FARE Tamara Tien je ob tem menila, da bi morale biti za nesprejemljive opazke na tekmah predvidene kazni. Mreža s sedežem v Londonu sicer združuje organizacije in posameznike, ki se borijo proti neenakosti v nogometu. Razprava o družbeni vlogi nogometa, njegovi odprtosti in vključenosti je potekala ob zaključku Evropskega prvenstva v futsalu v Ljubljani. (STA)

>

Obišči nas

Slomškova ulica 25
1000 Ljubljana