Deli Novice

Zaradi homofobnih sosedov sta svoj dom odeli v mavrične barve

Zaradi homofobnih sosedov sta svoj dom odeli v mavrične barve

Kaj lahko storiš, če te obkrožajo sosedje, polni sovraštva do LGBT-skupnosti? Verjetno je najbolje, da se odseliš v kakšno bolj strpno in prijazno okolje?
»Nikakor ne!« sta prepričani Lisa Licata in Sherry Lau, ki skupaj živita v Penn Hillsu v ameriški zvezni državi Pensilvaniji, življenje pa jima grenita njuna konservativna soseda Ron Makay in Iolanda Wieczorkowski. In kaj sta ukrenili? Del svoje hiše sta pred dnevi prebarvali z mavričnimi barvami, da bi sosedoma in vsem ostalim homofobom pokazali, da sta lezbijki, da sta ponosni nase in da ne bosta – niti slučajno! – odšli nikamor.

Kot sta zaupali spletnemu portalu Pink News, sta ju soseda nadlegovala že dlje časa. Ko je Makay izvedel, da sta ne samo lezbijki, ampak celo poročeni, ju je začel obkladati z raznimi žaljivkami, julija letos naj bi celo z zračno puško ustrelil njunega psa. Policija je soseda obtožila krutega ravnanja z živaljo, sam dejanja ne komentira, njegov odvetnik pa je obtožbo zanikal. Pes je k sreči le okreval, domnevni poskus uboja bo 20. septembra obravnavalo sodišče.


Foto: Sherry Lau/Facebook

Sveže napleskana mavrica na Lisinem in Sherryjinem domu ni prvo jasno sporočilo homofobnima sosedoma. Že lani sta v mavrične barve odeli ograjo, ki ločuje njuno in sosedovo zemljišče, toda soseda sta ju še naprej nadlegovala. »Sprva sva nameravali prebarvati zgolj ograjo, toda ko sta se na občini pritožila zaradi barvitosti in nadaljevala s svojim sovraštvom, sva se odločili, da prebarvava še del hiše, ki je usmerjen proti sosedoma,« je pojasnila Lisa.

Na pomoč so jima priskočili tudi nekateri prijatelji in tako se je celotna stran Lisine in Sherryjine hiše nasproti sosedove spremenila v veliko, že od daleč vidno, mavrico.
»Midve sva lezbijki in tukaj bova ostali,« je Sherry zapisala na Facebooku, kjer je bralce obveščala o poteku barvanja. »Ljubezen je ljubezen! Če bi naju soseda bolje spoznala, bi ugotovila, da sva res prijazni. Namesto tega pa naju raje obsojata,« je dodala Lisa.


Foto: Sherry Lau/Facebook

Nekaj spletnih komentatorjev se jima je celo ponudilo, da pokrijejo del stroškov obsežnega barvanja. »Čeprav vaju ne poznam, sem ponosna, da sta moji sosedi. Tudi jaz živim v Penn Hillsu in opravili sta pomembno delo. Kako čudovita zamisel! Tudi sama bi želela prispevati nekaj denarja za nakup barv,« je zapisala sokrajanka Sheena Smith.
Podporo jima je izrazila tudi Adrienne Margaret s Floride: »Če bosta začeli zbirati denar; kar nekaj nas je tukaj, ki bi ga radi prispevali. Zaslužita si varno sosesko in varen dom. In kako čudovito sta ga prebarvali! Pošiljam vama veliko ljubezni.«

Lisa je povedala, da sta obe s Sherry hvaležni skupnosti za podporo, medtem ko njuna soseda mavrično prebarvane hiše ne komentirata. »Soseda sta že med barvanjem molčala, ker jima je njun odvetnik naročil, naj bosta tiho.« (A. Z.)

>

Obišči nas

Slomškova ulica 25
1000 Ljubljana