Deli Novice

Izjava za javnost: Napad na DIH, LGBTIQA+ nevladno organizacijo

Izjava za javnost: Napad na DIH, LGBTIQA+ nevladno organizacijo

V okno prostorov Društva DIH – Enakopravni pod mavrico je včeraj – v torek, 12. 3. 2019, okoli 18. ure neznani_a storilec_ka z veliko silo vrgel_la kamen. Kamen je priletel v prostore društva, kosi stekla so se razleteli po prostoru. V tem času sta bili v prostoru dve osebi, ki v napadu nista bili poškodovani.

Društvo DIH je lani praznovalo 15. obletnico delovanja, umerjenega k podpori in vključevanju lezbijk, gejev, biseksualnih, transspolnih, interspolnih, kvir, aseksualnih ter drugih oseb (LGBTIQA+), ki so sicer pogosto diskriminirane na podlagi spolne usmerjenosti ali spolne identitete.

Na podlagi okoliščin lahko sklepamo, da je bil napad nameren in vnaprej načrtovan. Kamen je bil vržen v okno, na katerem je velika mavrična panelna zavesa, ki je simbol LGBTIQA+ skupnosti. V bližnji okolici prostorov ni kamenja takšnih velikosti, drugi poslovni prostori v okolici niso bili tarča poškodb ali napadov. Napad je bil očitno usmerjen proti Društvu DIH – Enakopravni pod mavrico kot enemu izmed predstavnikov LGBTIQA+ skupnosti.

Dejanje, ki ga razumemo kot napad na LGBTIQA+ organizacijo, ostro obsojamo. Na policijsko upravo smo kaznivo dejanje proti neznanemu storilcu_ki prijavili. Pristojne organe pozivamo, da pri obravnavi dejanja upoštevajo vse naštete okoliščine in primer vzamejo resno.

Pri Društvo DIH tako kot pri drugih LGBTIQA+ organizacijah in organizacijah s področja človekovih pravic že vrsto let opozarjamo, da zavajajoče informacije in razpihovanje sovraštva spodbuja nestrpnost, ki se lahko manifestira tudi v fizičnih oblikah, kot je bil včerajšnji napad.

Podpornike vabimo, da se nam jutri – v četrtek, 14. 3. 2019, med 15h in 17h pridružijo v prostorih društva na podporni aktivnosti ter tako izrazijo solidarnost. Društvo DIH je sicer moč podpreti tudi na različne druge načine.

>

Obišči nas

Slomškova ulica 25
1000 Ljubljana