Deli Novice

LGBTI-skupnosti v Evropi vse pogosteje tarča sovražnih napadov

LGBTI-skupnosti v Evropi vse pogosteje tarča sovražnih napadov

Iz Srbije, Madžarske in Poljske poročajo o porastu napadov na lezbijke, geje, biseksualne, transspolne in interspolne osebe. Evropska podružnica mednarodnega združenja ILGA za pravice LGBTI-oseb poziva Evropsko komisijo, naj okrepi svoje vodstvo pri varstvu temeljnih človekovih pravic.

Komaj slab teden po razglasitvi Beograda za prireditelja Evropske parade ponosa 2022 je tamkajšnji Pride informacijski center napadla tolpa privržencev nogometne ekipe Crvena zvezda. Homofobni huligani so brcali v okna in metali steklenice. To je bil že četrti napad na prostore od decembra lani, center pa je pod stalno policijsko zaščito.
»Čeprav so bili policisti obveščeni o možnem napadu, niso storili ničesar, da bi ga preprečili. Srbske oblasti so povedale, da napada ne bodo preiskovale, saj ni bil nihče poškodovan in tudi na premoženju ni nastala škoda,« poročajo iz združenja ILGA Europe.

Pride informacijski center v Beogradu je bil že štirikrat tarča huliganov. Foto: www.alo.rs

Neonacistična skupina Naše narodno gibanje (Mi Hazánk Mozgalom) je konec septembra v Budimpešti prekinila projekcijo filma o spopadanju z ustrahovanjem LGBT+ mladih v šolah. Okrog deset članov skupine je s transparenti vdrlo v prostor in pri tem kričalo »Ustavite LGBT-propagando!« ter »Nič strpnosti!« Ko je policija prispela na kraj dogodka, je le tiho stala ob strani in opazovala, kako so neonacisti žalili udeleženke_ce, jim grozili, da jih bodo pretepli, in zahtevali »prepoved pedrov«. Organi pregona so posredovali šele potem, ko je v enega od žaljivih transparentov priletela skodelica jogurta.

Nasprotniki LGBTI-skupnosti, ki so protestirali proti nedavnemu pohodu za enakost v Lublinu na Poljskem, so imeli s seboj poleg transparentov tudi eksplozivne naprave in kanistre plina. Dvojica, ki je prinesla doma narejeno bombo, je bila aretirana že ob začetku pohoda, zdaj pa je v trimesečnem pridržanju, preden ju obtožijo storitve kaznivega dejanja.

Katrin Hugendubel, direktorica zagovorništva ILGA Europe, ostro obsoja vsak napad na LGBTI-skupnosti: »Še posebej zaskrbljujoče je stopnjevanje nasilja na Poljskem, ko so na pohod prinesli eksplozivne naprave, ki naj bi verjetno povzročile hude telesne poškodbe ali smrt.«

Protestniki proti pohodu LGBTI-skupnosti v Lublinu so imeli s seboj tudi doma narejeno bombo. Foto: www.tellerreport.com

V vseh treh državah, na Madžarskem, Poljskem in v Srbiji, želijo s širjenjem političnega sovražnega govora čim bolj omejiti delovanje LGBTI-oseb. Madžarski premier Viktor Orbán je leta 2017 gostil ameriško krščansko organizacijo, znano po izjemni sovražnosti proti LGBTI-skupnostim, na sprejemu pa je obtožil Evropsko unijo, da jo vodi »relativizirajoča se liberalna ideologija, ki je žalitev za družine.«
Oktobra lani je z odredbo preklical financiranje programov študij spola na madžarskih univerzah, minuli mesec pa je dejal, da bo v primeru izvolitve njegovega kandidata za naslednjega budimpeškega župana spremenil ustavo, s katero bo lezbijkam in gejem prepovedal posvojitev.

Tudi poljska vladajoča stranka Zakon in pravičnost (PiS) je svoj napad proti »LGBT-ideologiji« izkoristila kot del predvolilne kampanje za prihajajoče volitve. Kot smo že poročali, je časopis, ki ga je sponzorirala vlada, pred julijskim pohodom enakosti v mestu Białystok razdeljeval nalepke »območje brez LGBT«, kar so nekateri strokovnjaki primerjali z antijudovskimi znaki iz časov nacistične vladavine v Nemčiji.

Desna srbska vlada je, čeprav jo vodi deklarirana lezbijka Ana Brnabić, avgusta letos prepovedala umetno in zunajtelesno oploditev vsem, ki so bili v zadnjih petih letih v istospolnih razmerjih.

Varnost LGBTI-oseb ni ločena od varnosti vseh, ki živijo v Evropi.
Foto: www.tellerreport.com

Žal tudi pri nas ni vse rožnato. Še vedno neznan storilec je 12. marca okoli 18. ure vrgel kamen v eno izmed velikih oken Društva DIH – Enakopravni pod mavrico. V naših prostorih na Slomškovi ulici sta bili v času napada dve osebi, ki pa v incidentu nista bili poškodovani.

Katrin Hugendubel iz ILGA Europe je prepričana, da so vsi ti napadi v celoti povezani s prevračanjem zakonodaje in sovražnim govorom oblastnikov proti LGBTI-osebam, v primeru srbskih in madžarskih napadov pa z resnim pomanjkanjem posredovanja policije in državnih organov.
»Varnost lezbijk, gejev, biseksualnih, transspolnih in interspolnih oseb ni ločena od varnosti vseh, ki živijo v Evropi. Rušenje te varnosti bi lahko porušilo vse temeljne človekove pravice, zato zdaj bolj kot kdaj koli prej potrebujemo vlade in mednarodne institucije, da se močno zavzamejo za temeljne pravice ter boj proti sovraštvu in diskriminaciji. Naslednja Evropska komisija mora sprejeti strategijo LGBTI-oseb na ravni celotne Evropske unije, da bo okrepila svoje vodstvo in ukrepe v varstvo temeljnih pravic.« (A. Z.)

Tudi naše društvo je bilo sredi marca tarča sovražnega napada. Foto: Društvo DIH
>

Obišči nas

Slomškova ulica 25
1000 Ljubljana