Deli Novice

Mama lezbijke: »Svoji hčeri se ne bom nikoli odrekla!«

Mama lezbijke: »Svoji hčeri se ne bom nikoli odrekla!«

Srbsko javnost po poročanju BBC-ja že nekaj dni vznemirjata in navdušujeta mala oglasa, ki sta ju plačali mami dveh lezbijk. V beograjskem časniku Danas je bila preteklo soboto objavljena izjava Jelice Živković, da se ne bo za nobeno ceno odrekla svoji hčeri, ki se je odločila, da ne bo skrivala življenja z ljubljeno žensko.

Le dan pozneje je podoben oglas objavil tudi časopis Večerne novosti. Mama istospolno usmerjene hčere Gordana Perunović Fijat je zapisala, da se ne bo za nobeno ceno in nikoli odrekla svojima otrokoma. »Odobravam vsako njuno odločitev o tem, koga bosta ljubila, in jima želim, da živita, kot najbolje vesta in znata.«

Njena hči je namreč precej časa oklevala, nato pa le zaupala mami, da ljubi dekle. »Prva stvar, na katero sem pomislila, ko mi je povedala, da je lezbijka, je bila, kako je pogumna,« je priznala Gordana, ki je že dolgo sumila, da hčer privlačijo dekleta. Veliko veselje, da se ji je končno odprla in jo vključila v njeno življenje, je delila s srbskimi bralkami in bralci.

https://www.facebook.com/dasezna.lgbt/photos/a.790757104380924/2102221616567793/?type=3&theater

Obe mami sta se aktivno vključili v delo organizacije Da se zna (Da se ve), ki nudi pravno in psihološko podporo LGBT-osebam v Srbiji, obenem pa zbira informacije o nasilju in diskriminaciji nad tamkajšnjo LGBT-skupnostjo.

»Srbska družba še vedno goji konservativna prepričanja in niso redki primeri, ko se starši prek malih oglasov odrečejo svojim otrokom zaradi njihove spolne usmerjenosti,« je za BBC povedala članica organizacije Dragoslava Barzut.  S pobudo Ne odrekam se pošiljajo sporočilo vsem staršem in družinam, naj brez strahu podprejo svoje istospolno usmerjene hčere, sinove, sestre, brate, vnukinje in vnuke.

Gordana Perunović Fijat, foto: Facebook

Gordana Perunović Fijat je po izobrazbi pravnica, vendar se je skoraj vse življenje ukvarjala z novinarstvom. Po ločitvi od moža je hčer in sina vrsto let vzgajala sama, zato je danes še toliko bolj ponosna nanju. »Svojima otrokoma želim le najboljše, ne glede na spolno usmerjenost, saj imam veliko gejevskih prijateljev in poznam njihove izkušnje,« je povedala.

Čeprav je njen in Jeličin oglas na socialnih omrežjih pod oznako #NeOdricemSe (Ne odrekam se) naletel na številne pozitivne komentarje, se Gordana še vedno boji za svojo hčer.
»Živimo v okolju, kjer so mi napadli sina, ker se je po daljšem bivanju v tujini vrnil z drugačnim naglasom. Kaj vse se šele lahko zgodi LGBT-osebi?« Vsem staršem, ki ne sprejemajo istospolno usmerjenih otrok, sporoča, da je njihova starševska dolžnost, da so na strani svojega otroka in da mu nudijo vso podporo.

Časopisna kampanja v Srbiji se nadaljuje. Včeraj je mali oglas v Ibarskih novostih (na spodnji sliki) objavila tudi mama Cveta Popović, ki je izjavila, da se ne odreka svojemu sinu zaradi moškega, ki ga ljubi. »Še več, ponosna sem na njegov pogum, da bo to, kar je, ne glede na pritiske okolice.« (A. Z.)

Cveta se ne odriče svog sina! 🏳️‍🌈#NeOdricemSe

Geplaatst door Da Se Zna op Donderdag 27 juni 2019
>

Obišči nas

Slomškova ulica 25
1000 Ljubljana