Deli Novice

Nasilni homofobi napadli klub Tiffany

Nasilni homofobi napadli klub Tiffany

Danes zjutraj je skupina nasilnežev napadla klub Tiffany na Metelkovi ulici v Ljubljani. Napadalci so ob 6. uri, po zaprtju kluba, razbili vhodna vrata stavbe Lovci, v kateri se nahajata LGBT-kluba Tiffany in Monokel, in vdrli v klub.

»Osebje kluba (člani in članice) se je pred nasilneži zateklo v notranje prostore in zabarakadiralo vrata. Napadalci so hoteli priti do njih, razbijali po hodniku in vratih, jih zmerjali in grozili: ‘Kje ste, pičke? Pridite ven, pedri!’,« so sporočile_i iz društva ŠKUC. Nasilneži so poškodovali hodnike stavbe in razbili okna na stavbi Lovci, ob prihodu policije pa so pobegnili. V napadu ni bil k sreči nihče poškodovan, vendar so ogroženi_e člani_ce močno pretreseni_e. Vse morebitne očividce_ke prosijo, da kakršnekoli uporabne informacije o nasilnežih posredujejo policiji ali ŠKUC-u.

»V društvu ŠKUC, sekciji Magnus in LL, nasilni dogodek odločno obsojamo in pozivamo pristojne organe, da ukrepajo proti nasilnežem v skladu z zakonom. Izredno zaskrbljeni smo, ker s homofobijo motivirano nasilje in kazniva dejanja naraščajo. Samo v zadnjem mesecu smo bile_i priča dvema nasilnima napadoma na LGBT-osebe v Sloveniji. Vsako nasilje, sovražno dejanje na osnovi spolne usmerjenosti ali spolne identitete, spodbujanje in širjenje sovraštva do LGBT-manjšin je treba takoj ustaviti!«

Njihovemu pozivu se pridružujemo tudi v Društvu DIH – Enakopravni pod mavrico, kjer smo bile_i letos spomladi prav tako tarča neznanega storilca, ki je v veliko društveno okno vrgel kamen. V času napada sta bili v prostoru dve osebi, ki sta imeli veliko srečo, da sta ob razbitju stekla ostali nepoškodovani.

V ŠKUC-u so odločene_i, da se ne bodo pustile_i ustrahovati, zato za nocoj ob 21.30 pred stavbo Lovci na Metelkovi sklicujejo zbor vseh članov_ic LGBTIQ+ skupnosti in zaveznic_kov. »S svojo prisotnostjo bomo pokazale_i, da smo močnejše_i od strahopetnih nasilnežev, ki so danes v jutranjih urah napadli naše skupnostne prostore.« Zboru bo sledila uporniška zabava v klubih Tiffany in Monokel s široko podporo njihovih DJ-k, DJ-ev in performerk_jev. (A. Z., foto: ŠKUC, Pexell)

* * * * *

V Društvu DIH – Enakopravni pod mavrico z zgroženostjo in žalostjo spremljamo porast napadov na LGBT+ osebe in organizacije po Sloveniji.

Vsa sovražna in nasilna dejanja najodločneje obsojamo in pozivamo pristojne institucije k ustrezni zaščiti LGBT+ oseb in premoženja pred izgredi in napadi ter k ukrepanju proti storilcem_kam. Zahtevamo, da pristojni organi izkoristijo vsa pravno dovoljena sredstva in temeljito raziščejo ozadja vseh letošnjih napadov, da bi lahko storilce_ke in druge vpletene čimprej privedli pred roko pravice.

Vse, ki zaznate nasilje, sovražna dejanja ali spodbujanje in širjenje nasilja na osnovi spolne usmerjenosti, identitete ali izraza, pozivamo, da vse informacije o tem posredujete Policiji ali najbližji nevladni organizaciji.

Obenem izražamo solidarnost vsem prizadetim LGBT+ osebam in organizacijam ter jim ponujamo podporo in pomoč.

Društvo DIH – Enakopravni pod mavrico,
1. 11. 2019

>

Obišči nas

Slomškova ulica 25
1000 Ljubljana