Deli Novice

Pridruži se nam in podpiši apel proti preganjanju LGBT+ oseb

Pridruži se nam in podpiši apel proti preganjanju LGBT+ oseb

Iz Čečenije, republike v sestavu Ruske federacije, znova prihajajo vesti o grozljivem preganjanju istospolno usmerjenih. LGBT+ osebe ugrabljajo, zapirajo na skrivnih lokacijah in mučijo – zgolj zaradi njihove spolne usmerjenosti. Po podatkih Amnesty Slovenije naj bi vsaj dve osebi mučili celo do smrti, zaradi česar istospolno usmerjeni živijo v nenehnem strahu pred poniževanjem, mučenjem in smrtjo. Oblasti zasegajo in uničujejo njihove potne liste, tako da so dejansko ujeti.

»Čečenske oblasti zanikajo, da geji sploh obstajajo. Paradoksalno pa ljudem hkrati govorijo, naj umorijo družinske člane zaradi njihove spolne usmerjenosti. S tem spodbujajo nasilje,« je povedala Metka Naglič iz Amnesty Slovenije. Homofobno sovraštvo je tako globoko vkoreninjeno v čečensko družbo, da morajo geji svojo identiteto skrivati celo pred družino in prijatelji. Še vedno namreč prihaja do umorov ljudi, ki naj bi “omadeževali” čast družine, kamor sodijo tudi istospolno usmerjeni odnosi.

O hudem trpljenju, ko je leta 2017 postal žrtev vala sistematičnega zatiranja, je doslej edini javno spregovoril Maksim Lapunov (na spodnjem videoposnetku). Septembra istega leta je ruskim oblastem vložil uradno pritožbo, v kateri je opisal grozljive podrobnosti o svojem 12-dnevnem pridržanju v celici, prekriti s krvjo, kjer so ga pretepali s palicami in mu na glavo poveznili plastično vrečko.

Lani novembra, po dolgih mesecih zanikovanja in izmikanja, so ruske oblasti dejale, da Maksimovih navedb ne morejo potrditi. Zaradi tega tudi niso hotele odpreti kazenske preiskave.

»Za kogar se sumi, da je istospolno usmerjen, je v Čečeniji v izjemni nevarnosti,« opozarja Metka Naglič, ki v imenu Amnesty Slovenija poziva: »Pošljite apel ruskim oblastem, naj prenehajo ignorirati te napade in takoj ustavijo preganjanje LGBT+ oseb v Čečeniji!«

Podpiši apel ruskim oblastem proti preganjanju LGBT+ oseb

Pozivu se pridružujemo tudi na Društvu DIH – Enakopravni pod mavrico. Prosimo vas, ne odlašajte, podpišite apel proti preganjanju LGBT+ oseb in ga delite tudi z drugimi!

Foto: Human Right Watch

>

Obišči nas

Slomškova ulica 25
1000 Ljubljana