Deli Novice

Podprimo boj zatirane LGBT-skupnosti na Poljskem!

Podprimo boj zatirane LGBT-skupnosti na Poljskem!

Sovraštvo in nasilje nad LGBT-skupnostjo na Poljskem se vse bolj širita. V zadnjih tednih se je okoli 30 tamkajšnjih občin razglasilo za območje brez lezbijk, gejev, biseksualnih in transspolnih oseb. Eden od časopisov je celo razdeljeval nalepke s prečrtano zastavo ponosa in napisom »območje brez LGBT«. Sodelujoče na nedavni paradi ponosa v mestu Białystok so s kamni in steklenicami napadli nacionalistični huligani iz skrajnih desničarskih skupin.

Ampak LGBT-skupnost se ne misli predati in se še naprej bojuje proti homofobiji, bifobiji, transfobiji in vsem drugim oblikam sovraštva. Samo letos po vsej Poljski načrtujejo 23 parad ponosa, kar je več kot kdajkoli prej. Nedavna raziskava javnega mnenja je potrdila, da je večina državljank in državljanov naklonjena sklenitvam zakonskih zvez med istospolnimi pari.

Eden od poljskih časopisov je razdeljeval homofobne nalepke »Območje brez LGBT«,
foto: Kampanja proti homofobiji

Čeprav vse več Poljakinj in Poljakov odpira svoja srca in pozdravlja raznolikost, pa nekateri poljski politiki v skladu s skrajnimi političnimi agendami razglašajo LGBT-osebe za sovražnike države. Jarosław Kaczyński, predsednik vladajoče stranke Zakon in pravičnost, jih vidi kot »grožnjo poljski identiteti in narodu«, njegova strankarska kolegica Elżbieta Kruk pa je prepričana: »Poljska bo regija brez LGBT.«

Toda poljske lezbijke, geji, biseksualne in transspolne osebe vztrajajo: »Ne bomo popustile_i in dopustile_i, da nas politiki prestrašijo s tem, ko nas spreminjajo v lažnega ‘državnega sovražnika’. Že pod nacisti in Sovjeti smo lahko videle_i, kam to vodi. Sovražni govor se lahko zelo hitro spremeni v sovražne zločine.«

Transparent na paradi ponosa na Poljskem: »Homofobija povzroča bolezni srca«,
foto: Kampanja proti homofobiji

Globalno gibanje za ljubezen in enakost All Out vas vabi, da izrazite svojo solidarnost s poljsko LGBT-skupnostjo in tukaj podpišete peticijo, v kateri pozivajo institucije Evropske unije k podpori pri boju LGBT-oseb za enakopravnost z drugimi državljankami in državljani na Poljskem. (A. Z.)

>

Obišči nas

Slomškova ulica 25
1000 Ljubljana