Deli Novice

ROVE – izkušnja in doživetje

ROVE – izkušnja in doživetje

“Year after year we condemn the media fed fear and hate that separates nations from nations and us from them. We condemn those walls every day. And yet every day we erect walls on our own streets and treat our neighbours like strangers and don’t even care to know their names and we claim we are working for Peace. We’re all singing songs of “No War”, but what about the wars we fight with those we love behind our own front doors?”

iz Evolution, napisl_a Andrea Gibson

Odgovor na vprašanje iz pesmi je tudi razlog, zakaj sva se odločili za sodelovanje v treningu za mladinske delavke_ce ROVE. Ker sva želeli Biti slišani za opolnomočenje (Raise Our Voices for Empowerment) tistih, ki to težko naredijo zase. ROVE je Erasmus+ projekt v organizaciji španske mladinske organizacije Xeración in Active Rainbow, ki se je zgodil aprila 2019 v kraju Gandarío v Španiji. Na treningu je sodelovalo 17 oseb (14 udeleženk_cev in 3 trenerke_ji) iz 8 različnih držav. Skozi tri različne metode: pripovedovanje zgodb, družbeno gledališče in medije, smo se učile_i, kako se aktivirati, ko govorimo o LGBTIQA+ osebah, njihovi vidnosti in njihovih pravicah. Novo pridobljeno znanje smo uresničile_i v uličnih akcijah, ki so potekale četrti dan treninga v kraju Ferrol v Galiciji. Ta del treninga je naredil na vse velik vtis.

Nismo se učile_i zgolj o treh zgoraj omenjenih metodah, temveč smo pridobivale_i kompetence in spretnosti, ki jih sicer v vsakodnevnem življenju ne bi. Večkrat smo bile_i porinjene_i iz naše cone udobja, počele_i smo stvari, ki jih še nismo, in jih verjetno ne bi, če ne bi bilo projekta ROVE. Tekom projekta smo osebnostno rasle_i in se učile_i iz zgodb drugih. To je bilo mogoče zgolj, ker smo ustvarile_i varen mehurček, kjer smo lahko vse_i izražale_i sebe, kjer ni bilo obsojanja. Neverjetno je, kako smo se kot skupina tako povezale_i v tako kratkem času in res je bilo težko zapustiti Galicijo po teh petih dneh treninga.

Že na drugem dnevu treninga smo začele_i ustvarjati video kampanje. Zanje smo imele_i en večer in eno jutro. V tem času smo ustvarile_i zamisel videa in njegovo sporočilo, video smo posnele_i in uredile_i. Vse smo naredile_i same_i. Večina nas ni imela nobenih izkušenj s snemanjem ali urejanjem videa. Kampanje smo posnele_i s telefoni in jih po večini tam tudi urejale_i. Tu sta dve od pripravljenih kampanj (ostale si lahko ogledaš v seznamu predvajanja ROVE):

Kampanja s sporočilom ‘biseksualnost je vredna’.
Kampanja #weareeverywhere, katere sporočilo je ‘Bodi vidna_en za tiste, ki same_i ne morejo biti.’

Četrti dan smo se odpravile_i v Ferrol, kjer smo obiskale_i našo gostiteljsko organizacijo, mladinsko organizacijo Xeración . Njihove_i prostovoljke_ci so nam pomagale_i z zadnjimi pripravami na ulične akcije, ki smo jih načrtovale_i večer prej. Prva med njimi je bila Knjižnica stvari. Zbrale_i smo osebne predmete in poiskale_i resnične zgodbe oseb, ki so umrle zaradi homofobije, bifobije in transfobije. Na list smo zapisale_i ime, starost in kratko zgodbo osebe in način, kako je oseba preminula. Zgodbe s pripadajočimi predmeti smo pustile_i na enem izmed trgov, da so jih mimoidoče_i lahko prebrale_i. Na koncu smo se vse_i zbrale_i in ‘utelesile_i’ osebe iz zgodb na listih tako, da smo vzele_i predmete v roke ali si jih nadele_i. Nekaj časa smo skupaj stale_i, nato pa se ulegle_i na tla. Trenutek je imel veliko težo in pritegnile_i smo veliko pozornosti.

Poleg Knjižnice stvari smo izvedle_i še dva družbena eksperimenta; ena skupina in en posameznik smo imele_i prevezane oči. Skupina je bila oblečena v bele majice, osebe so v rokah držale flomastre in napise ‘Sem gej/biseksualna oseba/heteroseksualna oseba. Bi mi rad_a kaj sporočil_a?’ Na drugi lokaciji je bil posameznik z napisom v rokah, ki se je glasil ‘Sem transspolna oseba in ti zaupam. Bi me objel_a?’ Odzivi so bili odlični na obeh lokacijah. Na tretji lokaciji se je zgodil še gledališki performans, po mestu pa se je sprehajal_a tudi naš_a Stony (biseksualni kamen, ki ga_jo verjetno že poznaš iz zgornjega videa), ki je po mestu puščal_a prijazna sporočila. S tem našega dne še ni bilo konec. Izvedle_i smo še živo knjižnico in pridobile_i dovoljenje za poslikavo zidu. S pomočjo lokalne skupnosti smo nanj narisale_i Drevo inkluzije.

Ker ne želimo več postavljati zidov na svojih cestah in ker nočemo ravnati s svojimi sosedi_ami kot z neznankami_ci. Vse_i si zaslužimo biti slišane_i. Preko poslikave na zidu smo jih začele_i vključevati in vključevati njihove zgodbe! Ker nočemo več obsojati strahu in sovraštva, s katerima nas pitajo mediji, in ki ločujeta narode ter nas od njih. Začele_i smo proizvajati svoje lastne medije, ki povezujejo! In ker se ne želimo več prepirati za zaprtimi vrati s tistimi, ki jih imamo radi.

Kaja in Ana

Projekt ROVE – Raising Our Voices for Empowerment je mednarodni trening za mladinske delavce, ki ga je sofinancirala Evropska Unija preko programa Erasmus+.

>

Obišči nas

Slomškova ulica 25
1000 Ljubljana