Deli Novice

Skrajni čas za spremembo definicije kaznivega dejanja posilstva

Skrajni čas za spremembo definicije kaznivega dejanja posilstva

Društvo Amnesty International Slovenije ob 8. marcu, mednarodnem dnevu žensk, javno poziva ministrico za pravosodje Andrejo Katič k spremembi zastarele definicije kaznivega dejanja posilstva v slovenskem kazenskem zakoniku. Zdajšnja opredelitev namreč temelji na prisili, nasilju in grožnji ter kot taka pušča na cedilu žrtve posilstev.

»Slovenija mora definicijo spremeniti tako, da bo jasno določeno, da je spolni odnos brez privolitve posilstvo. Pomembna je privolitev, ženska mora svobodno soglašati s spolnim odnosom. To je tako imenovan model ‘JA pomeni JA‘,« pojasnjujejo v Amnestyju.

Pri posilstvih velikokrat ni uporabljeno fizično nasilje, opozarjajo v spletni peticiji. Pogost telesni in psihološki odziv v primeru spolnega napada je namreč “zamrznitev”, ko žrtev sploh ni sposobna nasprotovati napadu, velikokrat se niti ne more premikati. »Napadene osebe se pogosto niti ne morejo braniti. Lahko so omamljene, spijo ali so celo nezavestne. Ali pa nasilja ni, ker je oseba od storilca finančno odvisna ali pa v razmerju, v katerem že tako vlada nasilje. To je le nekaj realnih situacij, ki jih mora zakonodaja upoštevati

Slovenija mora nedvomno določiti, da molk ali odsotnost »NE« ne predstavljata privolitve (soglasja) v spolni odnos. K taki spremembi zakonodaje Slovenijo zavezujejo tudi mednarodni standardi človekovih pravic, med drugim tako imenovana Istanbulska konvencija, ki je bila za preprečevanje nasilja nad ženskami sprejeta na ravni Sveta Evrope.

Tudi Evropsko sodišče za človekove pravice je že leta 2013 odločilo, da je odločilni dejavnik pri določanju, ali gre za kaznivo dejanje posilstva, odsotnost privolitve, ne pa dokaz uporabe sile in upiranja. Po podatkih Amnesty International Slovenije osem od 31 evropskih držav že definira posilstvo na podlagi odsotnosti privolitve (Irska, Velika Britanija, Belgija, Ciper, Nemčija, Islandija, Luksemburg in Švedska).

Ministrica za pravosodje Andreja Katič se je v javnosti že nekajkrat zavzela za tak model, k čimprejšnji pripravi ustreznega zakonskega predloga pa jo lahko s podpisom spletne peticije pozovete tudi vi. (A. Z.)

Foto: Demonstracija na Danskem novembra 2018. @Jonas Persson/Amnesty International Slovenije

>

Obišči nas

Slomškova ulica 25
1000 Ljubljana