Deli Novice

Umrl je psihiater Richard Green, eden največjih zagovornikov LGBT+ skupnosti

Umrl je psihiater Richard Green, eden največjih zagovornikov LGBT+ skupnosti

Po poročanju New York Timesa je nedavno umrl Richard Green, eden prvih psihiatrov na svetu, ki je menil, da homoseksualnost ni duševna motnja. Leta 1972 je v Mednarodni reviji psihiatrije (The International Journal of Psychiatry) objavil odmeven članek, v katerem je s strokovnimi argumenti nastopil proti takratnim prepričanjem, da je homoseksualnost »bolezen« in da je »manjvredna«. Že naslednje leto jo je Ameriško psihiatrično združenje umaknilo s seznama duševnih bolezni.

Profesor klinične psihiatrije na univerzi Kolumbija, dr. Jack Drescher, se spominja, da so še v sedemdesetih letih vse strokovne objave v prid homoseksualnosti pomenile veliko poklicno tveganje. »To so bili časi, ko so ljudje takoj, ko ste spregovorili v podporo homoseksualcem, pomislili, da ste sami na skrivaj homoseksualni ali da imate nerešena vprašanja glede spolnosti. Richard je bil zelo heteroseksualen in je potreboval veliko poguma za zagovarjanje gejev

Že leta 1962 je pomagal Nikaragovcu Chestru Moralesu, ki mu je zaradi istospolne usmerjenosti grozila deportacija iz Združenih držav Amerike. Zahvaljujoč Greenovemu posredovanju je dobil pravico do tamkajšnjega bivanja.

Green se je leta 1974 javno zavzel za istospolne poroke, konec sedemdesetih pa je bil tudi med ustanovitelji Mednarodnega združenja za spolno disforijo Harryja Benjamina, ki je danes bolj znano kot Svetovno strokovno združenje za transspolno zdravje.

Psihiater dr. Richard Green, foto: Guardian

Tudi pozneje je vseskozi podpiral LGBTIQA+ skupnost. Na eni izmed sodnih obravnav je kot strokovni izvedenec pričal v korist transspolne ženske, ki je tožila letalsko družbo, ker so jo z delovnega mesta pilotke odpustili samo zaradi njene spolne identitete.

Green je poučeval na različnih univerzah v ZDA in Združenem kraljestvu. Sčasoma je dokončal tudi študij prava in se kot uspešen odvetnik še aktivneje vključil v boj za pravice lezbijk, gejev, biseksualnih, transspolnih, interspolnih, kvir in drugih oseb.

Seksolog dr. Jules Black je o prijatelju Greenu dejal: »Imel je pamet in pogum, da se je lotil prepričevanja svojih kolegov, vplivne plasti psihiatrije, in odprl velika vprašanja, kot je dekriminalizacija spolnosti. To je bilo velikansko delo. Vsega ni storil sam, vendar je bil v samem središču prizadevanj.«

Psihiatrov sin Adam Hines-Green je medijem povedal, da je oče umrl 6. aprila v starosti 82 let zaradi raka na požiralniku. (A. Z.)

>

Obišči nas

Slomškova ulica 25
1000 Ljubljana