Deli Novice

Vsi na plano: »Skupaj se uprimo zatiranju LGBT+ oseb!«

Vsi na plano: »Skupaj se uprimo zatiranju LGBT+ oseb!«

Si predstavljate, da vas v 21. stoletju zaprejo samo zato, ker ljubite osebo istega spola? Ali pa vas celo mučijo, ker menijo, da imate »bolezen«, ki je potrebna zdravljenja? Prav to se dnevno dogaja mnogim LGBT+ osebam po vsem svetu. Iz prepričanja, da se je slehernemu zatiranju manjšin treba glasno upreti, je pred nekaj leti nastalo globalno gibanje za ljubezen in enakost All Out.  

»Anas takoj zdaj potrebuje tvojo pomoč«, »Zaščitimo LGBT+ osebe v Braziliji!« in »Mavrica za Egipt« je le nekaj aktualnih kampanj. All Outu je v razmeroma kratkem času uspelo pritegniti ogromno množico ljudi h gradnji sveta, v katerem ne bo treba nobeni LGBT+ osebi žrtvovati svoje družine, svobode, varnosti ali dostojanstva zaradi lastne spolne usmerjenosti in identitete.

»Samo skupaj se jim lahko upremo«

»Ko se v kateri izmed držav pojavi nevarnost, da bo oblast izglasovala zakon v škodo LGBT+ skupnosti ali pa preprečila parado ponosa, se hitro povežemo s partnerji in tako spodbudimo naše člane, da stopijo v akcijo,« je v enem od intervjujev povedal izvršni direktor gibanja Matt Beard. Odzivi članic in članov so različni; od podpisovanja peticij do sodelovanja pri protestih, od deljenja informacij na družbenih omrežjih do spletnih donacij. Solidarnost z zatiranimi je vsak dan večja.

Oblasti v Čečeniji ne le odobravajo, ampak celo spodbujajo nasilje nad LGBT+ osebami.

Večina All Outovih kampanj se začne v obliki spletne peticije, namenjene nosilkam in nosilcem odločanja. »Peticije združujemo s številnimi taktikami, kot so medijsko delo, nepovezane akcije itd. Povzdignemo glas lokalnih LGBT+ aktivistk in aktivistov ter tako dosežemo na tisoče ljudi, da jih podprejo.«

Za gibanje je izjemno pomemben program zbiranja sredstev Grassroots Giving, ki povezuje All Outovo globalno občinstvo z LGBT+ skupinami. Donacije članov omogočajo uspešno delo lokalnih skupin po svetu, ki se borijo za odpravo neenakosti, diskriminacije in krivic proti LGBT+ osebam.

Na pomoč zatiranim v Braziliji

Večina udeleženk in udeležencev lanskih volitev v Braziliji je za novega predsednika izvolila Jairja Bolsonara, ki je nekoč izjavil, da bi »raje imel mrtvega sina, kot pa geja«. Že v predvolilni kampanji je spodbujal k sovraštvu in močno razdelil javnost, kar je prispevalo k porastu nasilja nad LGBT+ skupnostjo in drugimi manjšinami v državi. Pri tem so bili umorjeni dve transspolni ženski in gej, en transspolni moški pa je bil hudo pretepen.

Ana in Leandro (All Out) pred vrhovnim sodiščem s podpisi proti diskriminaciji LGBT+ ljudi.

Gibanje All Out je zato spodbudilo odmevno kampanjo, peticijo s kar 212.217 podpisi pa prineslo na brazilsko vrhovno sodišče. Razprava o kriminalizaciji tamkajšnjega nasilja nad LGBT-osebami še vedno poteka; štirje od enajstih vrhovnih sodnikov so že pritrdili, da je tovrstno nasilje nedopustno in nezakonito. Peticijo lahko še vedno podpišete tudi vi.

Najprej so ga posilili, nato še zaprli

Pripoved Anasa iz Tunizije se bere kot prava grozljivka; dva človeka sta ga naprej oropala, nato še posilila. Ko je odšel na policijo, da bi prijavil zločin, so ga zaradi obtožbe, da je gej, odvedli v zapor. Tam so ga prisilili, da je umaknil prijavo posilstva in opravil analni test, s čimer naj bi dokazal, da je gej.

Gibanje All Out je v Anasovo podporo zbralo več kot 25.000 podpisov in jih izročilo tunizijskemu premierju Youssefu Chahedu. Tamkajšnje sodišče je kljub temu Anasa obsodilo na osem mesecev zapora; šest mesecev zaradi homoseksualnosti in dva meseca zaradi »zaigranega« posilstva. Na spletni strani zbirajo podpise za Anasovo takojšnjo in brezpogojno izpustitev.

Egiptovska vlada sovraži mavrico

Mahanje z LGBT+ zastavo lahko v Egiptu privede do zelo resnih posledic. Septembra 2017 je bilo na koncertu v Kairu zaradi vihranja mavrične zastave aretiranih kar 75 ljudi. Skoraj enako število jih je bilo lani zaslišanih na sodišču, ker so oblasti domnevale, da pripadajo LGBT+ skupnosti.

All Out bo izdelal ogromno zastavo z imeni podpornic in podpornikov LGBT+ pravic.

Egipt se bo prihodnji konec tedna predstavil na svetovnem turističnem sejmu v Berlinu, zato vas All Out poziva, da izrazite svojo solidarnost z LGBT+ osebami v Egiptu. »Imena vseh podpornic in podpornikov bomo natisnili na ogromno mavrično zastavo in z njo mahali na egiptovskem razstavnem prostoru v Berlinu. Potem jo bomo predali osebju s prošnjo, da vrnejo mavrico v Egipt in zaprosijo tamkajšnjo vlado, naj spoštuje pravice LGBT + državljank in državljanov,« piše ob spletni peticiji.

Družijo jih smelost, inovativnost in povezovalnost

Že ena prvih kampanj gibanja All Out je bila namenjena ozaveščanju svetovne javnosti o nezakonitem zapiranju ter mučenju LGBT+ oseb v Čečeniji. Lezbijke, geji, biseksualne in transspolne osebe so zadnje mesece znova tarča nasilja čečenskih oblasti. All Out si prizadeva za evakuacijo ogroženih ljudi, pri tem pa vse dobrosrčne prosi za finančno podporo.

Sicer pa v tej zelo raznoliki organizaciji ostajajo glasni, pristni, igrivi in se ne bojijo tvegati. »Premikamo meje. Odprti smo za spremembe, sprejemamo preizkušnje in se učimo kulture,« je pojasnil izvršni direktor Matt Beard. »Lokalno povezujemo z globalnim in globalno z lokalnim. Prizadevamo si za združevanje več sto tisoč posameznic in posameznikov v globalnem boju za LGBT+ pravice in tako ustvarjamo močne vezi solidarnosti.« (A. Z.)

>

Obišči nas

Slomškova ulica 25
1000 Ljubljana