Deli Novice

Duševno zdravje v izrednih razmerah

Duševno zdravje v izrednih razmerah

Zadnjim dnem ali tednom ne moremo reči drugače kot izredne razmere. In ne kaže, da jih bo jutri ali pojutrišnjem konec. Zato se mi zdi pomembno, da spregovorimo o duševnem zdravju in kako ga ohranjati v prihajajočih dneh in tednih.

Na splošno je situacija bolj stresna za vse, še posebej pa vpliva na tiste, ki so že tako anksiozne_i, depresivne_i ali se spopadajo z drugimi težavami v duševnem zdravju. Kaj lahko narediš, da ti bo lažje?

Za začetek ti vsekakor toplo priporočam, da ohranjaš stike s svojimi bližnjimi. Torej s tistimi, ki jih imaš rad_a, ob katerih se dobro počutiš. Pokliči jih. Če vam ustreza, se dogovorite za redno komunikacijo, da ne boš imel_a vsakič občutka, da si nekomu odveč. Nisi. To si zapomni tudi v tistih trenutkih, ko se tako počutiš. Vsem je v teh časih nekoliko težje kot običajno, zato je pomembno, da smo povezane_i in se med seboj še dodatno podpiramo. Sama moram priznati, da že dolgo časa nisem imela toliko stikov s svojimi bližnjimi. Pišem vsem tistim prijateljicam_em, ki jih že dolgo nisem slišala, kličem tiste, s katerimi se običajno vidim vsak dan ali pogosto. Video klici niso več rezervirani samo za mednarodne ali službene klice, ampak se tako slišim z večino ljudi. Lahko se tudi povežete in preko spleta, klepetalnic igrate družabne igre, skupaj kuhate … Možnosti je veliko, pusti domišljiji prosto pot.

Ne oklevaj in prosi za pomoč, če jo potrebuješ. Ne čakaj, da bo situacija že krizna, velikokrat se ji lahko izogneš samo s pogovorom prej, ko vidiš, da se ti nekaj ‘kuha’. Obrneš se lahko na svoje bližnje ali organizacije, ustanove, ki nudijo podporo. Kljub temu, da se ne moreš oglasiti pri njih osebno, so na voljo za pogovor preko telefona, e-maila ali drugače. Lahko pišeš tudi na info@dih.si ali me pokličeš na 041 562 375.

Si se znašel_a v situaciji, v kateri doživljaš nasilje? Preveri napotke, ki so jih pripravile_i na Legebitri. Za pomoč se poleg nanje obreš lahko tudi na Društvo za nenasilno komunikacijo ali druge organizacije, ki delajo na tem področju.

Naredi si načrt dneva. Mogoče zveni trapasto, ampak jaz sem v zadnjih dneh kot ‘kura brez glave’. Ker sem cel dan doma, imam občutek, da imam veliko časa, ampak delo od doma ni tako preprosto. Od petka, ko sem doma, se mi zdi, da delam skozi cel dan in dejansko ne naredim ničesar. Torej, načrtuj si dan. Načrtuj, kdaj in kaj boš jedel_a, zastavi si okvir, kdaj boš delal_a in kdaj si boš vzel_a prosti čas. Če tvoja služba ne omogoča dela od doma ali je nimaš, si vseeno zastavi neke cilje, aktivnosti, ki bi jih rad_a postoril_a tekom dneva. Lahko je to učenje, delo na vrtu, toliko časa odloženo popravilo, preurejanje, lahko načrtuješ kakšno aktivistično akcijo oziroma greš kar v akcijo in postaneš aktiven_a državljan_ka (za slednje bomo v prihodnjih dneh objavile_i nekaj predlogov in spodbud, kako se tega lotiti – do takrat pa seveda lahko pobrskaš po spletu tudi sam_a in nam pošlješ svoje predloge).

Ne pozabi delati stvari, zaradi katerih se počutiš dobro!

Poskrbi za svoje telo in vsesplošno zdravje. Sicer hodiš na kakšno vadbo, se udeležuješ skupinskih športov ali kako drugače športaš? Ostani aktiven_a. Nekatere športe lahko prakticiraš ne glede na #ostanidoma in druga priporočila in omejitve, ki veljajo. Recimo tek ali hoja. Veliko skupinskih vadb se lahko udeležuješ sam_a od doma. Malo pobrskaj po spletu, kar nekaj vadb je na voljo brezplačno, v video obliki, nekatere_i trenerke_ji pa izvajajo vadbe tudi v živo preko spleta. Poišči tisto, ki ti ustreza. Lahko pa si oblikuješ tudi svojo iz nekih enostavnih vaj, kot so počepi, sklece in trebušnjaki. Tudi za te najdeš kopico nasvetov in možnosti na spletu. Sestavi si svoj ‘program’. In ne pozabi, lahko gibanju nameniš tudi samo 5 minut na dan, ne rabiš trenirati kot nor_a. Lahko je tudi bolj zabavno! Zavrtiš si svojo najljubšo plesno pesem in plešeš. Za si zbistriti glavo pa so vedno super sprehodi. Pri tem bodi edino pozoren_a, da se držiš priporočil in ohranjaš primerno razdaljo od drugih.

Poleg gibanja ne pozabi na sonce in svež zrak, na redne (zdrave) obroke in da popiješ dovolj vode. Tudi redno in zadostno spanje je pomemben del ohranjanja dobre ‘kondicije’.

Sledenje novicam je v teh dneh stresno za vse nas. Sploh v poplavi informacij, ki jih vsak interpretira po svoje. Izberi si svoj(e) zanesljiv(e) vir(e) in se nanj(e) obrni enkrat, mogoče dvakrat na dan. Na družabnih omrežjih je podobno – če te zapisi in objave spravljajo v stisko, slabo voljo ali ti povzročajo stres, omeji čas, ki ga preživiš na njih ali si utišaj določene ključne besede.

Ko se zaveš, da si postal_a anksiozna ali pod stresom, lahko preizkusiš naslednji tehniko (povzeto po AnxietyUK, iz članka na bbc.com), ki ti lahko pomaga premagati tisto trenutno skrb, misel, občutke:

  1. Zavedaj se in občuti negotovost, ko se ta pojavi.
  2. Ustavi se. Ne reagiraj kot bi običajno. Ne reagiraj sploh. Ustavi se in dihaj.
  3. Potegni se nazaj. Povej si, da iz tebe govorijo skrbi in da ti ta jasna potreba po gotovosti ne pomaga in ni potrebna. Je samo misel, občutek. Ne verjemi vsem svojim mislim, niso dejstva. Ni pa nič narobe z njimi. Tam so, tvoje so.
  4. Izpusti te misli, občutke naj gredo stran od tebe. Ne rabiš se odzivati nanje. Lahko si predstavljaš, kako jih daš v balonček in pošlješ stran.
  5. Razišči ta trenutek. Kajti zdaj, v tem trenutku, je vse v redu. Opazuj svoje dihanje in spremljaj, kako se ti prsni koš dviguje in spušča, kako gre zrak v tvoja pljuča in nazaj ven skozi nos. Občuti tla pod nogami. Poglej okrog sebe in prepoznaj stvari, ki jih vidiš, ki jh slišiš, ki se jih lahko dotakneš, kaj vonjaš. Zdaj. Nato preusmeri svojo pozornost na nekaj drugega – kaj moraš postoriti, kaj si delal_a pred to skrbjo ali kaj drugega – s polno zavestjo in pozornostjo.

Za konec pa: upoštevaj nasvete in priporočila strokovnih institucij in ostani zdrav_a. <3

Ana

>

Obišči nas

Slomškova ulica 25
1000 Ljubljana