Deli Novice

Strokovni posvet: izzivi LGBT 50+ v Sloveniji

Strokovni posvet: izzivi LGBT 50+ v Sloveniji

Društvo DIH – Enakopravni pod mavrico v tednu med  23. in 27. novembrom 2020 vabi na  strokovni posvet z naslovom Izzivi LGBT 50+ v Sloveniji. Vsak večer, ob 18.00, bo na Zoomu v živo potekal dogodek, ki se bo z različnih kotov loteval razmislekov o LGBT 50+. 

  • V ponedeljek, 23. 11, ob 18.00 bomo predstavile_i rezultate nedavne spletne ankete o potrebah LGBT 50+ pri nas. 
  • V torek, 24. 11., ob 18.00 bomo z dr. Ano Sobočan, dr. Mojco Urek in Anžetom Jurčkom spoznavale_i  projekt Being me “Best practices for Care and Wellbeing Education to support the needs of LGBT people as they age”. Do dogodka lahko dostopaš tukaj.
  • V sredo, 25. 11, ob 18.00 bomo s pesnikom Milanom Šeljem, njegovim soprogom Petrom Daveyjem, filozofinjo Katarino Majerhold ter pevko, igralko in aktivistko Salome govorile_i o tem, kakšno je življenje LGBT 50+ v Sloveniji. 
  • Četrtek, 26. 11., ob 18.00 bo posvečen predstavitvi dobrih praks na tujem.  Z udeležbo nas bo počastila nizozemska organizacija Roze 50 plus Nederland. Njihov pristop do LGBT-starejših bo predstavil Martin Moerings. Več lahko izveš tukaj.
  • Petek, 27. 11., zvečer, ob 18.00, pa bomo zaključile_i s Čajanko s Salome, ki je v goste povabila pesnika, pisatelja, prevajalca in aktivista Braneta Mozetiča.

Prijavnico na dogodke najdeš tukaj.

Raziskave kažejo, da so LGBT-starejši v LGBT skupnosti in širši družbi relativno nevidna skupina. Njihove potrebe so podraziskane, neslišane, nenaslovljene, čeprav se v primerjavi s preostalimi starostnicami_ki, pogosto počutijo bolj socialno izključene in osamljene, kar vpliva na njihovo psihično in fizično stanje. Na DIHu stremimo k temu, da poskrbimo za vse članice_e skupnosti, zato smo v letu 2020 začele_i z izvajanjem novega projekta z naslovom Podporni program za LGBT-starejše. V sklopu slednjega smo načrtovale_i cel kup aktivnosti. Nekatere smo že izvedle_i, ena izmed njih pa je tudi pričujoči strokovni posvet.

Aktivnosti so v prvi vrsti namenjene LGBT-osebam 50+, toplo pa vabimo k sodelovanju in poslušanju tudi vse, ki to niste. Z dogodki želimo na DIHu izpostaviti manj raziskane teme in varen prostor ponuditi vsakemu posamezniku. Vabimo vas, da ostanete v stiku z nami in do posameznih dogodkov dostopate na naši FB strani. Na dogodke se je potrebno prijaviti, kar lahko storite tukaj. V primeru vprašanj, dilem ali vsebinskih idej za prihodnje dogodke, te vabimo, da nam pišeš na LGBT50plus@dih.si.

Program sofinancirata MOL – oddelek za zdravje in socialno varnost ter FIHO.

>

Obišči nas

Slomškova ulica 25
1000 Ljubljana