Deli Novice

Čezmejna parada ponosa in pobratenje združenj ARCIGAY in DIH

Čezmejna parada ponosa in pobratenje združenj ARCIGAY in DIH

Letošnji skupek parad ponosa zaključujemo s prav posebno; prvo čezmejno parado ponosa, ki se je zgodila preteklo soboto, 4. 9. v Gorici in Novi Gorici.

Friuli Venezia Giulia Pride, oziroma pogosteje poznani kot FVG Pride so se v času pandemije odločili , da parado tokrat izvedejo v omenjenih sestrskih mestih. V dopoldanskih urah so na goriškem trgu potekale stojnice, kjer se je predstavil kup organizacij, med njimi tudi Društvo DIH in Out in Slovenia. Po kosilu smo se skupaj sprehodile_i preko državne meje na Trg Evrope in mavrično obarvale_i obe mesti, prisluhnile_i nagovorom predstavnikov nevladnih organizacij, italijanskih državnih poslancev in novogoriškega župana Klemna Miklavčiča. Sobotna parada je bila vrhunec letošnjega sodelovanja s FVG Pride, pred njo pa so se že od konca pomladi naprej vrstili številni dogodki; eden izmed slednjih je bila tudi naša julijska okrogla miza o LGBT 50+ v Italiji in Sloveniji, ki smo jo izvedle_i v obliki Čajanke s Salome.

Kot je povedal vodja FVG Pride, Nacho Quintana Vergara, pravice presegajo meje in okvire, naše skupnosti pa so v tem boju združene, bodisi gre za Slovenijo ali Italijo. Prav v duhu tega smo se na društvu odločile_i še za en korak in poglobitev sodelovanja. Na paradi nismo zgolj ponosno korakale_i, temveč sedaj 4. september obeležuje tudi dan, ko smo z italijanskim združenjem ARCIGAY podpisale_i Listino o pobratenju. V roke sta si segla naš predsednik, Andrej Pišl in Manuela Macario, v imenu Gabriela Piazzona, generalnega tajnika italijanske organizacije. Zavezala sta se k uresničevanju skupnih namenov in ciljev, izmenjavi dobrih praks, možnosti projektnega sodelovanja na področju pravic, diskriminacije in enakih možnosti LGBTI+ oseb v obeh državah, pa tudi k ohranjanju sodelovanja, ki bo presegalo državne meje.

Pobratenje bo omogočilo oblikovanje projektov za vse LGBTI+ osebe, vključno s skupnostjo LGBTI+ 50+ in migranti LGBTI+ na sredozemski in balkanski poti; obe predstavljata ranljivi in manj naslovljeni skupini. Poleg tega bomo medsebojno spodbujale_i kulturne izmenjave, povezovanje članic_ov in aktivistk_ov, družbene pobude ter spoštovanje raznolikosti tako kar zadeva spolno usmerjenost in spolno identiteto kot tudi narodnost, etnično pripadnost, jezik, starost, invalidnost in vero.

Na društvu smo hvaležni vsem: združenju ARCIGAY za pripravljenost poglobljenega sodelovanja kot tudi združenju FVG Pride za organizacijo edinstvene parade ponosa. Če te zanima, kako je geslo Odmejimo pravice izgledalo v praksi, preveri naša socialna omrežja. Morda se nam naslednje leto pridružiš tudi ti!

>

Obišči nas

Slomškova ulica 25
1000 Ljubljana