Deli Novice

Medvrstniška podpora za LGBTQIA+ mlade – prostovoljke_ci

Medvrstniška podpora za LGBTQIA+ mlade – prostovoljke_ci

Projekt Medvrstniška podpora za LGBTQIA+ mlade je solidarnostni projekt financiran s strani Evropske komisije preko slovenske nacionalne agencije Movit. Osredotoča se na podporo mladim LGBTQIA+ osebam ali tistim, ki se glede svoje spolne usmerjenosti ali identitete še iščejo, preko individualne neformalne podpore.

Prostovoljke_ci projekta smo prav tako mlade LGBTQIA+ osebe različnih ozadij, interesov in strokovnih področij, ki so ustrezno usposobljene_i za nudenje neformalne medvrstniške podpore. Prostovoljke_ce mentorira socialna delavka z večletnimi izkušnjami na področju psihosocialne podpore in mentoriranja na tem področju.

Ekipa

Jan: Ime mi je Jan, star sem 22 let in uporabljam zaimek on (he). Prihajam iz Prekmurja, trenutno pa živim v Ljubljani s svojim fantom. Obiskujem 4. letnik dodiplomskega študija na Fakulteti za socialno delo. Sem zelo odprta in empatična oseba, rad preživljam čas s prijatelji_cami, včasih pa se tudi zavijem v posteljo in igram kakšne igrice, berem knjige ali gledam filme, serije. Sam se identificiram kot gej in svoje osebne izkušnje sem pripravljen tudi deliti z drugimi. Sem mnenja, da se noben od nas ne bi smel počutiti osamljenega, zapostavljenega in upam, da bom lahko v prihodnosti prispeval svoj košček k soustvarjanju boljšega, sprejemajočega sveta za vse.

Martina: Stara sem 21 let in študiram socialno delo. V projekt sem vključena, ker sem tudi sama imela izkušnjo iskanja same sebe in še vedno odkrivam nove aspekte svoje identitete, a to zdaj delam z več topline in manj obsojanja. V svojih najstniških letih sem pogledala vsak coming out video, ki obstaja, veliko sem brala o izkušnjah LGBTQIA+ oseb in to mi je pomagalo, da sem sčasoma tudi samo sebe odkrivala in se sprejela – v procesu pa nisem imela nikogar za pogovor. Zato pa bi rada, da imajo moji vrstniki in kasneje še mlajše generacije to možnost. Mlade osebe bi rada v procesu odkrivanja podpirala in jim stala ob strani, jih validirala in jim olajšala povezavo s skupnostjo, če te še nimajo.

Tjaša: Tjaša (ona). Biseksualka, nahajam se v Ljubljani in sem v svojih dvajsetih. Obožujem glasbo, predvsem petje, občutek povezanosti, kritične debate družbe in izražanje skozi oblačila, lase, ličila in tatuje.

Miha: Sem Miha (on/he), star sem 21 let, sem rojen v Ljubljani, kjer trenutno tudi živim skupaj s partnerjem. Študiram psihologijo – trenutno obiskujem 2. letnik dodiplomskega študija na Filozofski fakulteti. Sem precej umirjen tip človeka, ogromne zabave niso moj najljubši kraj, vendar pa ni nič boljšega kot druženje s prijateljicami. Sicer sem zelo odprt in svobodomiseln in menda zelo dober poslušalec. Obožujem tv serije, knjige in poezijo ter potovanja, na katerih lahko naredim milijon fotografij. Identificiram se kot gej, kar sem začel ugotavljati že v otroštvu, a si tega dolgo nisem zmogel priznati. Po precej naporni poti samoodkrivanja in sprejemanja sem prišel do točke, ko se v svoji identiteti počutim prijetno in ponosno in upam da lahko stojim ob strani še komu, ki se bo podal na to pot.

Patricia: Moje ime je Patricia, zase uporabljam zaimek ona (v angleščini she/her) in sem panseksualna oseba. Odraščala sem v Ljubljani, kjer tudi prebivam. Čeprav Ljubljana velja za eno bolj mavričnih mest, se pogostokrat nisem počutila videno ali validno. Nisem se našla v LGBTQ+ skupnosti, saj se sama sebi nisem zdela dovolj “gej”, hkrati pa se nisem našla v družbi okoli sebe, saj sem bila premalo “strejt”. Moja panseksualnost je bila velikokrat označena kot faza in konstantno sem morala dokazovati svojo spolno usmerjenost tako doma kot v družbi. Posledica tega je bil nenehen dvom v lastno identiteto in občutek ne pripadanja. Pri približno 16ih letih sem prišla v stik z eno od slovenskih LGBTQ+ organizacij – Legebitro. Tam mi je bila prvič zagotovljena podpora, ki sem jo potrebovala pri odkrivanju svoje identitete. S tem namenom sem se tudi pridružila projektu Medvrstniške podpore, saj vem kako pomembna je lahko podpora vrstnic_kov in želim zagotavljati varen prostor vsem, ki ga potrebujejo.  Trenutno obiskujem 2. letnik kemije na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo v Ljubljani, poleg naravoslovja pa me veseli še vrsta drugih reči kot so: Marvel filmi, moja dva udomačena mačkona, knjige z dobro napisanimi ženskimi karakterji in peka različnih sladic. :)

 

>

Obišči nas

Slomškova ulica 25
1000 Ljubljana