Deli Novice

Mladinska izmenjava Youth in Activism: poročilo udeleženk

Mladinska izmenjava Youth in Activism: poročilo udeleženk

This article is avaliable in English here.

Društvo DIH vsako leto sodelujemo z različnimi mednarodnimi organizacijami, s katerimi soustvarjamo mladinske projekte. Poleg bolj znanih projektov ESE prostovoljstva, preko katerih gostimo in pošiljamo dolgoročne prostovoljke_ce, sodelujemo tudi pri številnih mladinskih izmenjavah, ki trajajo 5 do 14 dni, in se nanašajo na neko specifično temo. Spodaj je zapis udeleženk_cev zadnje mladinske izmenjave, pri kateri smo sodelovale_i, več informacij o programu pa najdeš tukaj.

YOUth in ACTivism: The Camp

YOUth in ACTivism: The Camp je bil neverjeten, izpolnjujoč in izjemen LGBT+ Erasmus+ projekt, ki je združil 35 mladih iz Italije, Portugalske, Nizozemske, Bolgarije, Latvije in Slovenije. Projekt je potekal na Nizozemskem, v mestu Ommen, med 25. avgustom in 5. septembrom 2021.

Ne glede na to, ali gre za tvojo prvo udeležbo na Erasmus+ projektu, ali le še eno od mnogih, se vedno znova nekaj naučiš in pridobiš nove izkušnje na nepoznanih lokacijah. Naš projekt se je začel na dan, ko smo se nanj prijavile. Psihično in fizično smo se pripravljale na pot, ki je bila pred nami, in na dva tedna preživeta z ljudmi, za katere nismo pričakovale, da jih bomo kmalu zelo pogrešale. Zala, Asija, Ela in Kaja smo svoje poti na Nizozemsko začele ločeno, ne da bi vedele, da bomo kmalu postale najboljše prijateljice s 30 drugimi tujkami_ci v Fundaciji Olde Vechte v Ommnu. COVID-19 nam je povzročil nekaj potovalnih težav, a če smo čisto iskrene, je potovanje čez tri različne države še pred začetkom projekta, pustolovščino naredilo toliko bolj nepozabno. Poleg tega je bil ta projekt odličen oddih po dolgih osamljenih mesecih pandemije. Tja smo prišle z različnimi pričakovanji, čisto vsa pa so bila v 12 dneh trajanja projekta presežena. Nemogoče je z besedami popolnoma opisati vse, kar nam je dal ta projekt. Delile_i smo ogromno (skupinskih) objemov, crkljanja in poljubov. Mogoče je bil kriv COVID, da smo vse_i tako pogrešale_i človeški dotik in prisotnost drugih ljudi, da preprosto nismo mogle_i spustiti drug_a drugega_e. Nikoli se nismo počutile tako blizu ljudem, ki smo jih šele spoznale in trdno lahko rečemo, da so naša najdragocenejša pridobitev tega projekta prijatelji_ce iz vse Evrope. Skupaj smo ustvarile_i varen prostor, kjer smo lahko delile_i svoje znanje in ideje ter se jih naučile uporabljati tudi v praksi.

Vedno se je nekaj dogajalo in vedno smo imele prijazno, razumevajočo osebo, s katero smo se lahko pogovorile tako o zabavnih, kot tudi o resnih temah. Skupaj smo ustvarile_i ogromno šal, ki nam prikličejo nasmeh na obraz vedno, ko se spomnimo neskončnega nizozemskega kruha in Cathynega pomarančnega soka, vztrajnih os pri zajtrku, Latvijcev kot Latvijcev, vsakodnevnega spoznavanja grške kulture z vzkliki “Ela-aaa!”, ki smo jih slišale_i iz katere koli sobe in mnogih drugih. Organizacijska skupina je opravila ogromno dela, saj je čisto vsako uro našega projekta izkoristila, pa naj je šlo za skupinsko nalogo, spoznavanje, informativno učno izkušnjo, čas za povezovanje in spoznavanje ali »me time«. Udeleženke_ci in ekipa smo se počutile_i kot povezana družina, kar se res ne zgodi pogosto. Varen kvir mehurček je nekaj, česar vse_i ne moremo vedno dobiti, je pa izjemno pomemben za naše dobro počutje, osebnostni razvoj in preprosto – srečo. Vse_i smo prišle_i iz različnih okolij, vsak_a s svojo zgodbo in vse_i udeleženke_ci smo bile_i  pripravljene_i poslušati  ter se učiti drug_a od drugega_e. Dvanajst dni se zdi izjemno malo, a hkrati veliko časa: komaj dovolj, da smo se povezale z vsemi, vendar več kot dovolj, da smo pozabile, kako poteka življenje zunaj Olde Vechte. Nekatere_i smo bile_i hitre pri aktivnem druženju in dotiku, druge_i pa so si vzele_i čas, da so odprle_i in spustile_i maske, ki so jih primorane_i uporabljati v svojem vsakdanjem življenju. Spoznati ljudi s podobnimi izkušnjami kot so naše in se počutiti razumljeno ter sprejeto, je bilo preprosto čudovito.

Projektni dnevi so bili napolnjeni s številnimi čarobnimi trenutki. Za vsako od nas so bili ti različni, vendar imamo vse štiri tudi nekaj čarobnih trenutkov, ki so nam skupni. Eden izmed posebnih trenutkov so bili pozni večerni prigrizki v kuhinji, kjer smo se vse_i nenamerno srečevale_i v kuhinji. Prav tako je bilo neverjetno imeti podporne skupine, s katerimi smo lahko delile_i vse lepe izkušnje projekta, pa tudi težke trenutke in borbe, ki smo jih doživele_i med njim. Podporna skupina in vsi drugi ljudje v projektu so bili pomemben del naše izkušnje in vir podpore. Vsak dan je bil na svoj način drugačen in poseben in vsaka od nas je lahko v njem našla nekaj zase. Od prvega dne in spoznavanja udeleženk_cev ter iskanja svoje podporne skupine, pa vse do iger, plesov in izražanja skozi gibanje, skupnih obrokov, taborjenja ter ustvarjanja izdelkov ter ob zaključku celo sodelovanja v ulični akciji.

Zadnji dnevi tabora so bili polni objemov in joka, ko smo se začele_i zavedati, da se moramo kmalu posloviti drug_a od druge_ga in se vrniti vsak_a v svoj svet. Za veliki finale smo si skupaj ustvarile_i neverjeten in lep večer, naš zadnji, preden je nastopil čas za slovo. A za nas se projekt po odhodu iz Ommna še ni končal. Ko smo se vrnile domov, smo morale opraviti še veliko samorefleksije. Razmišljale smo o tem, kdo v resnici smo in kako delovati zunaj tega varnega kvir mehurčka. Veliko smo se naučile o sebi, o LGBT+ skupnosti in gotovo smo tudi zrastle kot osebe. Z ostalimi udeleženkami_ci smo še vedno v stiku in že načrtujemo veliko srečanj po vsej Evropi. Ta projekt je bil brez dvoma najboljši projekt, kar smo se jih kdaj udeležile.

Napisale prostovoljke Kaja, Ela, Asija in Zala

Projekt je nastal v sodelovanju z našimi partnerskimi organizacijami Active Rainbow, Bilits Foundation, Cassero LGBTI Center, Olde Vechte Foundation, Collipo in Roes Cooperativa, financirala pa ga je nizozemska nacionalna agencija Erasmus+ Jeugd.

Te zanima udeležba na mladinski izmenjavi? V spomladi in poletju 2022 imamo več načrtovanih projektov – spremljaj našo spletno stran ter Facebook in Instagram za novice! Aktualne novice o mednarodnih projektih bomo objavljale_i tudi tukaj.

>

Obišči nas

Slomškova ulica 25
1000 Ljubljana