Deli Novice

Srečanje z deležniki: Izzivi dolgotrajne oskrbe LGBT-starejših v Sloveniji

Srečanje z deležniki: Izzivi dolgotrajne oskrbe LGBT-starejših v Sloveniji

Društvo DIH – Enakopravni pod mavrico v tednu med  7. in 9. decembrom 2021 vabi na zaključno srečanje z deležniki z naslovom Izzivi dolgotrajne oskrbe LGBT-starejših v Sloveniji.

V torek, 7. 12., ob 18.00 bomo na okrogli mizi gostile_i Evo Gračanin z Društva Legebitra, dr. Mojco Urek s Fakultete za socialno delo, Biserko Marolt Meden z Združenja za dostojno starost Srebrna nit, Tino Krog z Doma upokojencev Nova Gorica in Denisa Sahernika, sekretarja Skupnosti socialnih zavodov Slovenije. Pogovarjale_i se bomo o tem, kako v sistemu dolgotrajne oskrbe starejših zagotoviti vključujoče okolje in storitve za LGBT-stare. Do dogodka lahko dostopaš tukaj.

V sredo, 8. 12, ob 18.00 bomo spoznavale_i dobro prakso iz tujine. Srečale_i se bomo s Pio Faxen iz Mavrične hiše, specializiranega doma za LGBT-starejše v Stockholmu na Švedskem. Regnbågen, je prvi tovrsten dom na Švedskem. Odprle_i so ga leta 2013, v treh zgornjih nadstopjih stanovanjskega bloka. Obsega 28 stanovanj, organiziranih v zadrugo, v katerih trenutno živi 40 LGBT-starejših od 55 let. Za več se priključi v sredo, do dogodka pa lahko dostopaš tukaj.

V četrtek, 9. 12., ob 20.00 bomo izvedle_i zadnjo letošnjo Čajanko s Salome. Ta se seli v Lezbično knjižnico na Metelkovo. Salome bo obiskala njeno skrbnico, sociologinjo, pesnico, esejistko, prevajalko in eno osrednjih imen LGBT-aktivizma pri nas Natašo Velikonja. Govorile_i bomo o aktivizmu in sceni v osemdesetih devetdesetih ter danes, o aktualnem družbenem dogajanju, o umetnosti, staranju in o njeni novi pesniški zbirki Prostor sred križišč. Do dogodka lahko dostopaš tukaj. Kot vse čajanke bo tudi ta potekala na Instagramu.

Za dogodke so obvezne prijave, prijavnico pa najdeš tukaj. Po uspešni prijavi ti bomo na e-naslov posredovale_i povezavo do dogodka.

Raziskave kažejo, da so LGBT-starejši v LGBT skupnosti in v širši družbi relativno nevidna skupina. Njihove potrebe so podraziskane, neslišane, nenaslovljene. V Sloveniji se je z LGBT-starejšimi doslej ukvarjala zgolj Legebitra, ki je s programom zaključila v letu 2018. Razen pričujočega programa, ki ga izvajamo od 2020 in ga želimo nadaljevati tudi vnaprej, trenutno pri nas ni nobenega socialnovarstvenega programa, namenjenega podpori in opolnomočenju LGBT-starejših. Si ga, po raziskavi, ki smo jo izvedli v sklopu tega programa v 2020 želi 92 % anketiranih
(45+, N=163).

Aktivnosti; tako današnje kot splošno aktivnosti tega programa, so v prvi vrsti namenjene LGBT-osebam 50+, toplo pa vabimo k sodelovanju in poslušanju tudi vse, ki to niste. Z dogodki želimo na DIHu izpostaviti manj raziskane teme in varen prostor ponuditi vsaki_emu posameznici_ku. Vabimo te, da ostaneš v stiku z nami in do posameznih dogodkov dostopaš na naši FB strani. Na dogodke se je potrebno prijaviti, kar lahko storiš tukaj. V primeru vprašanj, dilem ali vsebinskih idej za prihodnje dogodke, te vabimo, da nam pišeš na LGBT50plus@dih.si.

Program sofinancirata MOL – oddelek za zdravje in socialno varnost ter FIHO.

>

Obišči nas

Slomškova ulica 25
1000 Ljubljana