Deli Novice

Zamolčane LGBTQIA+ zgodbe holokavsta

Zamolčane LGBTQIA+ zgodbe holokavsta

27. januar obeležuje Holocaust Memorial Day, oziroma Spomin na žrtve holokavsta. Ruska rdeča armada je na ta dan leta 1945 osvobodila največje nacistično taborišče Auschwitz-Birkenau. V preteklosti je Društvo DIH prevedlo in priredilo razstavo Homokavst – pozabljeno iztrebljanje homoseksualcev. Takrat je razstavo gostil Muzej novejše zgodovine Slovenije, spletno verzijo v slovenščini pa lahko še vedno najdeš tukaj. Letos smo zate pripravile_i članek, kjer se grozot holokavsta dotikamo tudi iz LGBTIQA+ perspektive.

Pod oblastjo Adolfa Hiterja je bilo aretiranih 100,000 istospolno usmerjenih moških; polovica jih je končala v zaporu. Od preostalih 50,000 jih je bilo kar 15,000 odpeljanih v koncentracijska taborišča, kjer jih je velika večina tudi umrla. V Auschwitzu, enem izmed najbolj znanih koncentracijskih taborišč, je bilo 97 zapornikov istospolno usmerjenih moških; za 51 slednjih je znano, da so umrli v taborišču, medtem ko so usode preostalih neznane. Nekateri so se v danih okoliščinah odločili za samomor – stopnja slednjega je bila pri tem tipu zapornikov 10-krat večja kot pri katerem koli drugem. K temu je najverjetneje prispevala obravnava, ki so je bili istospolno usmerjeni deležni v taboriščih. Čeprav istospolna usmerjenost ni pomenila neposredne smrtne kazni, so bili deležni krute obravnave, tako s strani nemških paznikov kot drugih zapornikov (omenjenim zapornikom so npr. v vodi zavreli moda, jim dodelili najnevarnejše naloge in podobno).

Izspostavile_i bomo zgodbo posameznika, Karla Goratha, ki je bil star 26, ko je prišel v Auschwitz. Sprva je bil poslan v Neuengo, vendar je bil prestavljen, saj tam ni želel ubogati navodil in zmanjšati količine hrane poljskih zapornikov. V svojih memoarjih Gorath omenja, da je bil kot zapornik v zvezi z dvema mlajšima Poljakoma, (Tadeusz in Zbigniew), in da sta ti dve zvezi predstavljali ene najsrečnejših dni njegovega življenja. Oba njegova partnerja sta umrla v Auschwitzu, Gorath pa je bil izpuščen maja 1945 s strani ameriške vojske. Kljub temu je bil manj kot leto kasneje ponovno aretiran zaradi svoje spolne usmerjenosti in ni bil izpuščen do leta 1951.

Istospolna usmerjenost, vključno z objemanjem in poljubljanjem, je bila kriminalizirana na podlagi statua, imenovanega “Odstavek 175”, ki je v Nemčiji ostal veljaven do konca šestdesetih let, v celoti pa je bil odstranjen šele v devetdesetih. Nekateri istospolno usmerjeni posamezniki so bili prisiljeni odslužiti svoje zaporne kazni kljub času, ki so ga preživeli v koncentracijskih taboriščih, njihova imena so pristala na seznamu “spolnih napadalcev oziroma storilcev”. To je pomenilo, da so bili istospolno usmerjeni zaporniki nezmožni zahtevati odškodnino za trpljenje, ki so ga bili deležni med vojno; to so jim preprečevale kriminalne kartoteke. Nekaterim, tudi Gorathu, je bilo onemogočeno celo prejemanje pokojnine.

Omenile_i smo, da je bilo v Auschwitzu 97 istospolno usmerjenih zapornikov, to pa ne predstavlja vseh istospolno usmerjenih moških, ki so bili zaprti. Nekateri posamezniki so bili židje kot tudi istospolno usmerjeni, kar je pomenilo, da je njihovo usodo odločilo zgolj, ali so ob prihodu nosili rumeno Davidovo zvezko ali rozast trikotnik (ki je označeval istospolno usmerjenost). Eden izmed takih zapornikov je bil Fredy Hirsch. Pred ujetništvom je kot učitelj športne vzgoje vodil mladinske tabore, preko katerim je številnim otrokom pomagal pobegniti v Palestino ali na Dansko. Hirsch je bil poslan v Auschwitz-Birkenau leta 1943 in zadržan v t. i. družinskem taborišču. Tam je skrbel za otroke ter oblikoval odnose z pazniki, da bi zagotovil, da otroci dobijo lažja dela, telesno vadbo in ohranjajo higieno. Zaradi njegovega preteklega slovesa je bil zadolžen za skrb priližno 300 otrok. Poskrbel je, da so imeli določen nivo izobraževanja, organizirane aktivnosti, boljšo hrano in toplejše barake. Prav tako je postal del odporniškega gibanja znotraj taborišča. Njegova usoda je neznana, na žalost pa je znano, da so bili otroci, za katere je skrbel, umorjeni leta 1944. Po vojni je bilo njegovo ime odstranjeno iz odporniškega gibanja prav zaradi njegove spolne usmerjenosti. Leta 2016 ga je župan njegovega domačega mesta opisal kot “enega najpomebnejših sinov mesta, četudi ne najbolj poznanega.”

Med drugimi istospolno usmerjenimi zaporniki židovske vere sta bila tudi Ernst Ellson in Manfred Lewin. Ellson je bil sprva zaprt za 4 mesece, izpuščen, in ponovno aretiran zaradi “perverzije in promiskuitete”. Najprej je bil poslan v Buchenwald, kasneje Gross Rosen, potem pa deportiran v Auschwitz, kjer je preživel zgolj pet tednov. Njegov partner, Gad Beck, je se je zapisal v zgodovino tudi s tem, da je uspel prelisičiti paznike in jih prepričati, da so ga izpustili, kar je dosegel tako, da se je oblekel v uniformo Hitlerjeve mladine.

Članek, po katerem smo povzele_i prebrano, se zaključi z imeni drugih istospolno usmerjenih zapornikov v Auschwitzu, datumom njihove smrti in trditvijo, da nacisti niso umorili zgolj posameznikov, temveč so umorili prihodnost. Tudi me_i bomo naš članek končale_i na ta način. Imena in kratke zgodbe ostalih posameznikov si lahko prebereš spodaj.

 • Hermann Bartel was a decorator. He was gay. Sent to Auschwitz on 6 December 1941, he died there on 2 March 1942, aged 41.
 • Erwin Schimitzek was a gay commercial clerk. He was sent to Auschwitz on 22 August 1941. He died there in January the following year. He was 23.
 • Agricultural worker Emil Drews arrived at the death camp the same day and died a few days before Erwin. He was 58.
 • Gay shopkeeper Max Gergia spent three months at Auschwitz before dying. He was 37.
 • Emil Sliwiok suffered the same fate, he was 28.
 • Waiter August Pfeiffer was deported to Auschwitz, arriving there on 1 November 1941. Aged 46, he died at the end of December.
 • Walter Peters, a doctor, died five days after arriving at the camp. He had just turned 51.
 • Willi Pohl was 35 when he died. He was a textile worker and a gay man.
 • Rudolf von Mayer was a judge. He was gay. He arrived at Auschwitz on 30 May 1941 and died three months later, just days before his 37th birthday.
 • Willi Kacker was 36 when he died. Farmer Oskar Birke was 48.
 • Otto Hertzfeld, 35; butcher
 • Johann Majschek, 53; gardener
 • Franz Ruffert, 39; office assistant
 • Richard Schiller, 41; tailor
 • Josef Klose, 47; electrician
 • Hugo Prabitzer, 40.

All gay. All sent to Auschwitz. All died.

Pomembno je, da se spomnimo tudi nanje.

Prirejeno po Attitude UK, The untold gay stories of Auschwitz.

>

Obišči nas

Slomškova ulica 25
1000 Ljubljana