Podpora

Podpora za LGBTQIA+ osebe

Na Društvu DIH – Enakopravni pod mavrico stremimo k dobrobiti, varnosti in moči vseh LGBTQIA+ oseb. Dobrodošle_i z vsemi identitetami in drugimi osebnimi okoliščinami, če se še iščete, če ste že dolgo z nami, če iščete skupnost, podporo, informacije. Tu smo zate. Tu smo s tabo.

Oblike podpore, ki ti jih lahko ponudimo, so neformalna podpora v obliki pogovora in posredovanja informacij. Ne moremo ti ponuditi psihosocialnega svetovanja ali psihološke obravnave, lahko pa gremo s teboj na prvi termin in skupaj s tabo raziščemo, kakšne so možnosti. Prav tako vemo, kje in kaj se dogaja na LGBTQIA+ “sceni”, tako da dobrodošel_a tudi, če bi rad_a vstopil_a v skupnost, pa ne veš kako in kaj, ali preprosto ne želiš iti sam_a.

Medvrstniška podpora za LGBTQIA+ mlade

Medvrstniška podpora za LGBTQIA+ mlade je solidarnostni projekt, ki povezuje skupino prostovoljk_cev in mlade osebe, ki se še iščejo glede svoje spolne identitete ali usmerjenosti, ali se preprosto želijo pogovoriti z nekom, ki ima podobne izkušnje.

Priključi se

Si mlada LGBTQIA+ oseba, ali nisi čisto prepričan_a, kaj sploh vse te črke pomenijo, niti ali ima to zares veze s tabo, ampak se ti zdi, da svoj spol in spolno usmerjenost mogoče malo drugače doživljaš, kot vsi ljudje okoli tebe? Neke stvari lahko že poguglaš, ampak predvsem si želiš, da bi se lahko o tem z nekom pogovoril_a – z neko osebo, ki te bo razumela in podprla v procesu odkrivanja sebe, ki ti lahko ponudi informacije o različnih vsebinah, ki v Sloveniji obstajajo za LGBTIQA+ mlade, in ti lahko pove nekaj o tem, kako sam_a doživlja in je odkril_a svojo spolno usmerjenost in identiteto?

Če si želiš pogovora z vrstnico_ka, o LGBT+ temah, o šoli, o starših, o vsem, kar te muči glede svoje spolne usmerjenosti ali identitete, se vključi v medvrstniško podporo.

Kako se priključiš?

  • izpolniš obrazec: https://forms.gle/SDbF1oWZwR368n566 ali napišeš mail na medvrstniska.podpora@dih.si in na kratko opišeš, kaj te muči, o čem bi se želel_a pogovarjati, in se podpišeš z imenom in zaimkom, ki želiš, da ju uporabljamo zate
  • odpisal_a ti bo ena od naših prostovoljk_cev
  • zmenila se bosta za spoznavno srečanje preko Zooma
  • zmenila se bosta, kje in kako bosta imela srečanja, kaj si želiš, o čem se želiš pogovarjati, pri čem želiš podporo

Prostovoljke_ci lahko gredo s tabo na sprehod, na kavo, skupaj na kakšen dogodek, na katerega raje ne bi šel_a sam_a, pogovori so lahko preko telefona, videoklicev ali v živo (odvisno od preferenc in veljavnih vladnih ukrepov).

Če te zanima, pa še nisi prepričan_a ali imaš kakršnekoli dvome, se lahko z vsemi vprašanji obrneš na medvrstniska.podpora@dih.si.

Odkrivanje spolne usmerjenosti ali identitete je lahko zelo stresen proces, še posebej, če se o tem težko pogovarjaš s prijatelji_cami, starši, drugimi ljudmi. A veliko nas je, ki imamo to izkušnjo in proces, in tu smo zate. Nisi sam_a.

Spletni chill-out kotiček


Spletni chill-out kotiček je odprt:

  • ponedeljek: 17.00 – 19.00
  • torek: 17.00 – 19.00
  • sreda: 17.00 – 19.00
  • četrtek: 16.00 – 18.00 (ob četrtkih ob 18.00 so skupnostni dogodki!)
  • petek: 16.00 – 18.00
  • sobota: 12.00 – 14.00

Na spletnem chill-out kotičku se lahko pogovarjaš preko klepeta, videoklica ali navadnega klica – lahko v skupini ali s katero_im od naših prostovoljk_cev direktno.

LGBTQIA+ prijazna psihoterapija

Za LGBTQIA+ prijaznost psihoterapevtk_ov kot organizacija ne moremo jamčiti, zato smo psihoterapevtke_e prosile_i za izjavo, s katero naslovijo spoštljivost do LGBTQIA+ skupnosti.

Če imate pri kateri_emu od terapevkt_ov na seznamu neugodno izkušnjo, nam sporoči, prav tako če imaš stike s psihoterapevtko_om, ki je spoštljiv in razumevajoč do LGBTQIA+ skupnosti, sporoči, če lahko poda izjavo!

Pri psihoterapevtskem delu se večinoma srečujem z osebami, ki želijo nasloviti težave z anksioznostjo, depresijo, odnosi, identiteto in svojim mestom v družbi. V procesu naslavljanja teh vprašanj želim ponuditi čim bolj odprt okvir dela in osvetliti alternativne zorne kote možnih pristopov k temam. Izkušnje s psihoterapijo LGBT+ oseb in osebami povezanimi z LGBT+ skupnostmi so me naučile, da je smiselno – ko se za to pokaže potreba – posebno pozornost nameniti družbenemu kontekstu, ki zaradi stereotipiziranja in zavračanja LGBT+ tem pogosto prispeva k razvoju kompleksnih sekundarnih težav.
 
Kontakt: 041 971 265 ali info@psihoterapija-nikanikolic.si
“Psihoterapija je “odnosna umetnost”, ki zdravi dušo vsakič po malo. Je potovanje v neznano na katerega se ne odpraviš sam/a. Odprava s ciljem, da odkriješ svojo globljo resnico. Naveza, ki služi tvojemu razvoju, ponovni vzpostavitvi ravnovesja in občutku razumljenosti. Predvsem pa neponovljiva izkušnja, v katero vstopim z največjim spoštovanjem do osebe in procesa v odvijanju.”
 
Tara Hughes 

Pri svojem psihoterapevtskem delu delujem na način, da zagotovim odprt in sprejemajoč prostor za vse udeležene. Ne glede na to ali sodelujem z LGBTQIA+ osebo ali osebo, ki se drugače identificira, se ji pridružim v temi, s katero pride. Glede na znanje iz psihoterapije in socialnega dela pa se zavedam, da so se LGBTQIA+ osebe vse preveč pogosto primorane srečevati z nekaterimi izzivi, ki jih (po nepotrebnem) ustvarja družba oz. okolje, v katerem živijo. Zato z vsemi ljudmi, s katerimi se pri svojem delu srečujem, raziskujem tudi sociokulturni kontekst problemov, ki jih pestijo. Prepričana sem, da lahko tovrstno raziskovanje prispeva k oblikovanju novega pogleda nase in na svoje probleme, kar ljudi opolnomoči in jim omogoči, da (lažje) dosežejo želene izide.

Ana Jagrič

Članki o duševnem zdravju

Zgodbe iz svetovalnice

V letu 2021 je na DIHu delovala spletna svetovalnica, ki smo jo žal zaradi pomanjkanja financ zaprle_i. Spodaj si lahko prebereš nekaj zapisov in zgodb iz svetovalnice!