Medvrstniška podpora

Medvrstniška podpora za LGBTQIA+ mlade – Nisi sam_a!

Medvrstniška podpora za LGBTQIA+ mlade je solidarnostni projekt, ki povezuje skupino prostovoljk_cev in mlade osebe, ki se še iščejo glede svoje spolne identitete ali usmerjenosti, ali se preprosto želijo pogovoriti z nekom, ki ima podobne izkušnje.

Priključi se

Si mlada LGBTQIA+ oseba, ali nisi čisto prepričan_a, kaj sploh vse te črke pomenijo, niti ali ima to zares veze s tabo, ampak se ti zdi, da svoj spol in spolno usmerjenost mogoče malo drugače doživljaš, kot vsi ljudje okoli tebe? Neke stvari lahko že poguglaš, ampak predvsem si želiš, da bi se lahko o tem z nekom pogovoril_a – z neko osebo, ki te bo razumela in podprla v procesu odkrivanja sebe, ki ti lahko ponudi informacije o različnih vsebinah, ki v Sloveniji obstajajo za LGBTIQA+ mlade, in ti lahko pove nekaj o tem, kako sam_a doživlja in je odkril_a svojo spolno usmerjenost in identiteto?

Če si želiš pogovora z vrstnico_ka, o LGBT+ temah, o šoli, o starših, o vsem, kar te muči glede svoje spolne usmerjenosti ali identitete, se vključi v medvrstniško podporo.

Kako se priključiš?

  • izpolniš obrazec: https://forms.gle/SDbF1oWZwR368n566 ali napišeš mail na medvrstniska.podpora@dih.si in na kratko opišeš, kaj te muči, o čem bi se želel_a pogovarjati, in se podpišeš z imenom in zaimkom, ki želiš, da ju uporabljamo zate
  • odpisal_a ti bo ena od naših prostovoljk_cev
  • zmenila se bosta za spoznavno srečanje preko Zooma
  • zmenila se bosta, kje in kako bosta imela srečanja, kaj si želiš, o čem se želiš pogovarjati, pri čem želiš podporo

Prostovoljke_ci lahko gredo s tabo na sprehod, na kavo, skupaj na kakšen dogodek, na katerega raje ne bi šel_a sam_a, pogovori so lahko preko telefona, videoklicev ali v živo (odvisno od preferenc in veljavnih vladnih ukrepov).

Če te zanima, pa še nisi prepričan_a ali imaš kakršnekoli dvome, se lahko z vsemi vprašanji obrneš na medvrstniska.podpora@dih.si.

Odkrivanje spolne usmerjenosti ali identitete je lahko zelo stresen proces, še posebej, če se o tem težko pogovarjaš s prijatelji_cami, starši, drugimi ljudmi. A veliko nas je, ki imamo to izkušnjo in proces, in tu smo zate. Nisi sam_a.

Opis projekta

Projekt Medvrstniška podpora za LGBTQIA+ mlade je solidarnostni projekt financiran s strani Evropske komisije preko slovenske nacionalne agencije Movit. Osredotoča se na podporo mladim LGBTQIA+ osebam ali tistim, ki se glede svoje spolne usmerjenosti ali identitete še iščejo, preko individualne neformalne podpore.

Prostovoljke_ci projekta smo prav tako mlade LGBTQIA+ osebe različnih ozadij, interesov in strokovnih področij, ki so ustrezno usposobljene_i za nudenje neformalne medvrstniške podpore. Prostovoljke_ce mentorira socialna delavka z večletnimi izkušnjami na področju psihosocialne podpore in mentoriranja na tem področju.

 

 

Se želiš priključiti kot prostovoljka_ec?

Prostovoljke_ci projekta smo mlade LGBTQIA+ osebe različnih ozadij, interesov in strokovnih področij, ki smo ustrezno usposobljene_i za nudenje neformalne medvrstniške podpore. Vse_i imamo osebno izkušnjo s tem, kako je živeti kot oseba nenormativne spolne usmerjenosti, identitete ali izraza v svetu, ki tega še ne razume dovolj. 

Kdo smo prostovoljke_ci?

Članki

Kako se pogovarjati o težkih temah
Kako (je) živeti s težkimi temami ali kako preživeti nasvete o tem - o strahovih, kaosu, zatiranju, globoko žalosti, jezi in moči
Pomen in moč medvrstniške podpore - članek prostovoljca