Deli Zanimivo

10 LGBT-osebnosti, ki jih preprosto morate poznati

10 LGBT-osebnosti, ki jih preprosto morate poznati

Medtem ko po zahodu mavrične zastave v vsej svoji barvitosti tako mladim kot starim ne dvigujejo več želodčne kisline, se v sončni deželi pod Alpami še vedno ubadamo s to kronično prebavno muho. Govorim seveda o ničemer drugem kot o LGBT-fobiji, s katero se po celotnem obličju Zemlje že stoletja bojujejo hrabri princi (in princese!) na belih konjih. Seznam imen je dolg in vsakdo izmed njih ima svojo zgodbo, pred vami pa je, kratko in jedrnato, predstavljen ožji izbor vplivnih LGBT-osebnosti, ki jih preprosto morate poznati.

 

Ellen DeGeneres

 

Ellen je ena najbolj prepoznavnih medijskih osebnosti na svetu. Svojo pot je začela kot stand-up komedijantka v osemdesetih letih prejšnjega stoletja in se kot svetla izjema v tem pretežno moškem poklicu hitro povzpela do zvezd. Kot lezbijka je v čustveni izpovedi prišla iz omare leta 1997 in to prav na način, ki si ga je najbolj želela, preko televizijskih ekranov v oddaji Oprah Winfrey. Medtem ko je veliko LGBT-zvezdnikov o spolni usmerjenosti raje zadržanih, se je Ellen odločila, da svojo slavo uporabi za osveščanje širše javnosti o življenju LGBT-oseb. Danes je njena oddaja The Ellen Show ena najbolj LGBT-prijaznih vsebin na televiziji, ki že leta podira rekorde gledanosti po obeh poloblah.

 

Mitja Blažič

 

Mitja Blažič je za veliko Slovencev že ustaljeno ime. Za nekatere je eden najvztrajnejših LGBT-aktivistov v naši deželi, spet za druge dolgoleten trn v peti. Leta 2003 je sodeloval pri ustanovitvi Društva DIH, leta 2006 pa sta se skupaj s partnerjem v zgodovino zapisala kot prva Slovenca v registrirani partnerski skupnosti. Po njegovem slovitem stavku ob registraciji — “Raje bi se poročil!” — se ravna tudi njegovo aktivistično delo. Do danes ostaja najmočnejši glas v podporo in ureditev obstoječih problematik istospolne poroke, veliko svojega časa pa namenja delovanju v Društvu Legebitra.

 

Aleksander Veliki

 

Kdo med nami ne  pozna velikega vojskovodje in politika Aleksandra? Kot zgodovinska osebnost je najbolje znan po svojih neverjetnih vojaških ofenzivah po Aziji in severni Afriki, kjer je ostal praktično neporažen do svoje smrti. Kar pa nam tovariši in tovarišice v šoli neradi priznajo, je njegova spolna usmerjenost. Zgodovinski učenjaki so bili glede LGBT-pripadnosti Aleksandra Velikega do 21. stoletja redkobesedni in šele v zadnjih letih nove študije zgodovinskih virov govorijo tudi o njegovih nekonvencionalnih ljubezenskih udejstvovanjih, ki sicer v antični Grčiji že pred več kot 2000 leti niso bila nikakršna tarča zaničevanja.

 

Harvey Milk

 

Verjetno najbolj razpoznaven obraz LGBT-aktivizma pripada nikomur drugemu kot Harveyju Milku, ki se je leta 1977 za vekomaj vpisal v knjige kot prvi avtirani gejevski politik v ZDA, če ne celo na svetu. Znan je bil po svoji izjemni retoriki in nastopanju, s katerima je v spopad zoper homofobijo uspel pripeljati nove soborce tako iz LGBT kot hetero skupnosti, nekaj kar do takrat ni uspelo še nikomur. Vedel je, da lahko LGBT-manjšina postane enakovredna ostalim le tako, da si tudi v politiki pridobi podporo. S svojim delom v mestni upravi San Francisca je uspešno izpodbil mnogo diskriminatornih zakonov, a ga je po zgolj 11 mesecih na oblasti doletela podobna usoda kot desetletje poprej velikega soborca za pravice Martina Lutra Kinga – v navalu jeze ga je ubil politični nasprotnik.

 

Leonardo da Vinci

 

Leonardo, neizpodbitni veleum renesančne dobe, je podpisan pod zavidljivo zbirko izumov, vse od letečih naprav do prvih tankov in potapljaških oblek. Ukvarjal se je z matematiko, fiziko, anatomijo, astronomijo, glasbo, botaniko in še bi lahko naštevali, večina nas smrtnikov pa ga pozna po njegovih slikarskih mojstrovinah. Kljub svoji neverjetni nadarjenosti je bil Da Vinci leta 1476 skupaj s tremi mladeniči obtožen sodomije (homoseksualnosti), ki je bila v renesančnih Firencah prepovedana. Danes v umetniških krogih njegova spolna usmerjenost žanje veliko zanimanja; v mnogih delih sta namreč jasno razvidna androgenost in homoeroticizem slikarskega subjekta.

 

Oscar Wilde

 

Ta seznam ne bi bil popoln brez omembe Oscarja Wilda, enega najbolj branih angleško-irskih literarnih avtorjev. Pri nas je najbolj znan po romanu Slika Doriana Graya in igrivi poeziji. Njegovo življenje je bilo še bolj burleskno kot njegovo pisanje. Leta 1895 je bil namreč po odmevnem sojenju obtožen sodomije zaradi svojih neobičajnih ljubezenskih praks s pripadniki istega spola. Mojster verzov in besedne igre je umrl brez pribite pare, v izgnanstvu in z uničenim ugledom. Na srečo njegovo bitko proti homofobni Angliji še danes omenjajo v sodnih obravnavah z LGBT-vsebino, kot avtor pa predstavlja del svetovnega literarnega kanona.

 

Alan Turing

 

Zgodba Alana Turinga je eden bolj žalostnih primerov v LGBT-zgodovini. Znan je kot oče teoretičnega računalništva in umetne inteligence, njegov najodmevnejši dosežek pa sega v čas 2. svetovne vojne, ko je na strani Britancev razvozlal nemško šifro Enigmo. Po njegovi zaslugi se je čas vojne najverjetneje skrajšal za vsaj dve leti, njegovo raziskovalno delo pa je povzročilo pravo računalniško revolucijo, brez katere si sveta danes ne bi mogli predstavljati. Leta 1952 je bil Turing zaradi svoje istospolne usmerjenosti kaznovan s kemično kastracijo, dve leti kasneje pa si je računalniški genij in vojni junak vzel življenje. Britanska vlada je Turinga med letoma 2009 in 2013 posthumno oprostila in se javno upravičila LGBT-skupnosti za njegovo trpljenje, leta 2017 pa so v Združenem kraljestvu izdali Zakon Alana Turinga, s katerim so oprostili tudi vse ostale žrtve nekdanjih homofobnih zakonov.

 

Barbara Gittings

 

Za imenom Barbara Gittings, ki ga mediji radi pozabljajo, se skriva ena najpomembnejših LGBT-aktivistk moderne dobe. Medtem ko govora o pravicah gejev in lezbijk v Evropi še ni bilo na obzorju, je bila Gittingsova že v poznih petdesetih letih 20. stoletja med prvimi, ki so se v Ameriki bojevali za LGBT-pravice. V šestdesetih je bila njena tarča ameriška vlada, ki je prepovedovala zaposlitev gejev in lezbijk v upravi in vojski. Leta 1972 je javno nastopila proti Ameriškemu psihiatričnemu združenju in uspelo ji je, da so homoseksualnost zbrisali s seznama duševnih motenj. Po njeni zaslugi se je začela postopna dekriminalizacija homoseksualnih odnosov po ZDA, ki pa je v nekaterih južnih zveznih državah trajala vse do leta 2003. V primerjavi z ZDA je Jugoslavija v večini republik, vključno s Slovenijo, homoseksualnost zbrisala s seznama duševnih motenj leta 1973, dekriminalizirala pa jo je že leta 1977.

 

Sappho

 

Pesnica arhaične Grčije je med nami znana kot del učnega načrta slovenščine v srednjih šolah, v antiki pa jo je sam vrh Aleksandrijske helenistične šole uvrščal med devet najboljših lirikov in poetov tistega časa. Napisala naj bi več kot 10.000 verzov, večina katerih je za vedno izgubljena. Pisala je pesnitve z ljubezensko in žensko tematiko, zaradi LGBT-vsebine njenih del – neizpodbiten primer je pesnitev Sappho 94 – je danes ta grška pesnica ena od simbolov ženske homoerotike. Iz imena otoka Lesbos, na katerem je delovala, pa najverjetneje izhaja moderni izraz za homoseksualne ženske – lezbijke.

 

Udeleženci protestov v Stonewallu

 

Amerika je bila v šestdesetih letih prejšnjega stoletja epicenter družbenih sprememb. Po dolgotrajnem boju Afroameričanov za osnovne državljanske pravice in nenehnih protestih zoper vietnamsko vojno je naposled prekipelo še LGBT-skupnosti. Geji, lezbijke in transspolne osebe, ki so se v tistem času zbirali le v izbranih lokalih in nočnih klubih, so imeli dovolj zastraševanja policije, ki je med njimi redno izvajala aretacije na podlagi homofobnih zakonov. 28. junija 1969 v Stonewallu, predelu v New Yorku, se je posledično pripetil prvi organiziran upor LGBT-skupnosti proti institucionalizirani homofobiji. Udeleženci protestov so nekaj mesecev za tem odprli prva LGBT-društva, leta 1970 pa organizirali že prve parade ponosa po večjih ameriških mestih. Danes parade ponosa prav v čast protestnikom v Stonewallu največkrat izvajamo meseca junija.

 

piše Levjesrčni

Za vse sladokusce LGBT-zgodovine, ki bi o izbrancih radi izvedeli več, a vam branje ne diši, je na voljo kopica biografskih filmov. V spodnjih povezavah najdete tri najboljše primerke.
Wilde (glavna vloga: Stephen Fry) – http://www.imdb.com/title/tt0120514/
The Imitation Game (Benedict Cumberbatch v vlogi Alana Turinga – http://www.imdb.com/title/tt2084970/
Milk (glavna vloga: Sean Penn) – http://www.imdb.com/title/tt1013753/

 

OPOMBA: Uporaba zaimkov in končnic, razen ko je osebek/subjekt pisanja znan, ne odraža nobenega specifičnega spola oz. spolne identitete. Vsem slikam, ki niso v javni lasti (angleško public domain), so v naslednjih vrsticah dodani podatki o lastništvu v formatih, ki jih zahtevajo avtorji izdelkov.
Ellen DeGeneres, Los Angeles, CA on October 10, 2011 – Photo by Glenn Francis of www.PacificProDigital.com (Email: glennfrancispacificprodigital.com)
Wikimedia.org: Portret živeče osebe Mitja Blažič iz članka Mladine: http://www.mladina.si/54000/mitja-blazic/
Рarvey Milk filling in for Mayor Moscone for a day in 1978, Daniel Nicoletta derivative work: Hekerui – Harvey Milk in 1978 at Mayor Moscone’s Desk.jpg
Barbara Gittings picketing the White House in 1965, photo taken by Kay Tobin Lahusen – New York Public Library Manuscripts and Archives Division
Stonewall Inn, site of the 1969 Stonewall riots, New York City, USA, Diana Davies, copyright owned by New York Public Library

>

Obiščite nas

Slomškova ulica 25
1000 Ljubljana