Deli Zanimivo

5 najpogostejših mitov LGBT-skupnosti

5 najpogostejših mitov LGBT-skupnosti

Vsak nadobuden posameznik si vsake toliko časa rad privošči kak masten trač – tista pevka je na rehabu, Grčija nam krade denar, Sašo je gej. V preteklosti smo takšne in drugačne neresnice kaj hitro zavrgli, po možnosti sežgali, danes, v dobi odgovornega ravnanja s škodljivimi odpadki, pa se vse te laži po različnih reciklirnih kanalih rade vračajo v obtok. Govorim seveda o ničemer drugem kot o malem morju mitov, ki jih nasprotniki LGBT-pravic kljub nasprotovanju zdrave kmečke logike občestva radi dvigujejo od mrtvih. Vabim vas, da brez nadaljnjega okolišanja zaplavamo po petih najpogostejših mitih LGBT-skupnosti.

 

1.  Homoseksualnost je nenaravna

Med nasprotniki LGBT je verjetno najbolj razširjena miselnost, da je homoseksualnost nenaravna, neokusna in še kakšen domiseln zanikan izraz bi se našel, a temu v naravi še kako ni res. Istospolno usmerjenost je – ob človeku – mogoče opaziti pri več kot 500 različnih vrstah živali, vse od sesalcev pa do plazilcev in dvoživk. Med bolj prepoznavnimi istospolnimi pari svojega časa sta bila recimo dva moška pingvina Roy in Silo v newyorškem živalskem vrtu, ki sta ob koncu tisočletja posvojila zavrženo jajce in ga uspešno vzgojila. Malo manj slavne živalske gejevske pare lahko vidimo tudi pri nas. Homoseksualnost je najbolj pogosta pri naših udomačenih živalih, kot so psi, mačke, konji, koze in ovce, tudi med bolj divjimi medvedi in lisicami. Vsem LGBT-fobičnim gurmanom pa lahko sporočite, da je bil prekajeni losos na njihovem krožniku zelo verjetno prav istospolno usmerjen. Pa naj še kdo reče, da je biti LGBT nenaravno!

 

2.  LGBT-osebe se zlahka opazi

Od samega začetka je med zagrizenci nestrpnosti “znano”, da se geje, lezbijke in transvestite na cesti zlahka opazi – prvi so po njihovem mnenju preveč žensko razposajeni, druge imajo stereotipno kratko pričesko, medtem ko o tretjih raje sploh ne govorijo. Že manjši neokrnjen vpogled v LGBT-skupnost prikaže čisto drugačno sliko. Vse bolj popularen videz med geji je recimo košata brada, ki že tisočletja velja za sveti gral moškosti, barvanje las in sledenje najnovejšim modnim muham pa sta vsakodnevni hobi tudi najbolj heteroseksualnim samcem. Če vzamemo pod drobnogled lezbični megapar, Ellen DeGeneres in Portio de Rossi, vidimo, da lezbijke obstajajo tako v kratko- kot v dolgolasi formi. Verjetno najbolj izurjeni izmed naštetih kameleonov pa nam v oddajah, kot je RuPaul’s Drag Race, iz dneva v dan znova dokazujejo, da smo ljudje naravnost čudoviti, ne glede na to, po kakšni garderobi posegamo.

 

3.  Geji so razvratni

Vsi, ki mislijo, da je LGBT-skupnost edino seme razvrata, verjetno še nikoli niso obiskali katerega koli izmed ljubljanskih nočnih klubov na razigran petkov večer. Tam se lahko na lastne oči prepričamo, da tudi ostali še kako radi grešijo. Razen nekaj neresnih izjem LGBT-skupnost namreč kar kipi z angelskimi primerki. Z ureditvijo zakonov za istospolne pare po zahodu je bilo mogoče opaziti veliko porast preprosto neločljivih gejevskih in lezbičnih parov. Med njimi je igralec Neil Patrick Harris (znan pod imenom Barney iz nanizanke How I met Your Mother), ki je s svojim partnerjem že 10 let, od nedavnega pa sta še ponosna očeta. Podobna zgodba je s pevcem skupine R.E.M., ki s fantom živi že več kot desetletje, verjetno najvztrajnejši primerek pa je definitivno ponosni oče dveh otrok Elton John, ki je s svojim možem že več kot 20 let.

 

4.  Homoseksualnost je ozdravljiva

Kljub dejstvu, da je bila homoseksualnost odstranjena s seznama duševnih bolezni v poznih sedemdesetih prejšnjega stoletja, tako v Ameriki kot na stari celini opažamo porast psevdoinstitucij, ki ponujajo zdravljenje te t. i. moralne hibe. Uspešnost take popravne terapije (po angleško Reparative Therapy™) je še po najbolj radodarnih ocenah manj kot 18-odstotna, za njo pa boste na klinikah odšteli lahko tudi več 10.000 evrov. A to še ni vse! V zameno za to velikodušno metanje denarja v ogenj vas bo privlačnosti do istega spola ozdravil nihče drug kot slaviti šarlatan Dr. Nicolosi, ki že na prvi pogled, tako poimensko kot na videz, naravnost “žari” v svoji heteronormativnosti. Omenjena terapija sicer obstaja v različnih oblikah – največkrat pacienta zdravijo z verskimi besedili, nekateri pa se celo podvržejo večdnevnemu stradanju. Zaradi številnih stranskih učinkov, kot sta depresija in slaba samopodoba, Svetovna zdravstvena organizacija prakticiranje popravne terapije ostro odsvetuje, ponekod pa je praksa tudi zakonsko prepovedana.

 

5.  LGBT-pravice bodo privedle apokalipso

Po mnenju skrajne desnice za letošnje opustošenje orkanov po ZDA ni krivo globalno segrevanje in z njim povezane podnebne spremembe, ampak prav pripadniki LGBT-skupnosti. Ti naj bi vse od legalizacije istospolne poroke po vseh zveznih državah leta 2015 jezili boga, ki v znak nasprotovanja LGBT-pravicam pustoši površje Zemlje. Ne, teh besed si nisem izmislil, temveč so plod več vodij krščanskih cerkva v Ameriki in po Evropi. Do podobnih zaključkov so recimo prišli tudi ob potresu v Haitiju leta 2010 in japonskem cunamiju leta 2011, po mnenju nekaterih starejših generalov in klerikalcev v naši bližini pa naj bi bili geji krivi tudi za pokol v Srebrenici. Nobenemu omenjenemu dogodku seveda ni bilo tako. LGBT-apokaliptični mit v različnih oblikah obstaja že tisočletja, izvira pa najverjetneje iz biblijske zgodbe dveh mest, Sodome in Gomore, ki naj bi ju Bog zaradi izprijenosti kaznoval kar z žveplenim dežjem.

 

Včasih so si z miti ljudje razlagali pojave v naravi, ki so bili za njihovo znanost in tehnologijo nerazumljivi. Poganski bogovi so pogosto opisovali vremeske spremembe, grški miti pa so se ubadali z bolj kompleksimi tematikami, kot so nastanek sveta, vojna in kmetijstvo. Z razvojem znanosti so taki miti postali nepotrebni in zastareli, enako kot se to danes dogaja z miti o LGBT skupnosti. Učenjaki s svojimi debelimi znanstvenimi knjigami iz dneva v dan  dokazujejo, da smo geji, lezbijke in trans osebe zgolj in samo ljudje. Vsi dihamo isti zrak, vsi hodimo v službo, vsi hrepenimo po ljubezni. Čas je, da kot Mythbuster duo s televizijskih ekranov te homofobne mite enkrat za vselej ovržemo!

 Piše Levjesrčni 

 

>

Obiščite nas

Slomškova ulica 25
1000 Ljubljana