Deli Zanimivo

LGBT-pravice na Češkem

LGBT-pravice na Češkem

Ahoj! Ime mi je Honza, sem iz Češke in trenutno delam v Društvu DIH kot prostovoljec. Rad bi vam predstavil pravice lezbijk, gejev, biseksualcev in transseksualcev pri nas. Seveda je težko objektivno oceniti njihov položaj, zato si najprej oglejmo dejstva (zakonodajo in statistiko) in nato moj subjektiven pogled, kako živi LGBT-skupnost na Češkem.

Njene pravice se tam postopoma izboljšujejo, čeprav v primerjavi z Evropo razmeroma počasi. Leta 2006 je bil sprejet zakon o registriranem partnerstvu (šele v četrtem poskusu in z majhno večino), od takrat pa je splošno stališče v javnosti vse bolj pozitivno. Medtem ko je leta 2007 s sklenitvijo istospolnih zakonskih zvez soglašalo samo 37 % Čehov, se je leta 2016 njihov delež zvišal na 51 %. Velik napredek je bil zabeležen tudi v mnenjih glede posvojitve otroka. V letu 2007 se je s tem strinjalo samo 22 % Čehov, v letu 2016 pa že 48 % (glede pravice posvojitve otroka iz partnerjeve prejšnje zveze celo 62 %).

Prav leta 2016 je prišlo do večjega premika na področju pravic LGBT, saj je Ustavno sodišče dovolilo posvojitev otroka tudi istospolnim posameznikom, ki živijo v registrirani partnerski skupnosti. Do takrat je namreč lahko otroka posvojil samo posameznik, ki ni sklenil registriranega partnerstva, kar pa je sodišče prepoznalo kot diskriminacijo. Letos bo tako prvi gejevski par posvojil otroka, vendar bo oče uradno le eden od njiju. Politiki želijo uveljaviti tudi pravico do posvojitve partnerjevega otroka, vendar še niso postavili nobenega roka in za zdaj ni večje možnosti za uspeh.

Mnogi politiki na Češkem podpirajo LGBT-pravice, nekateri med njimi tudi zakonske zveze in popolno posvojitev. Na drugi strani pa se tudi v današnjem času pojavljajo zelo kontroverzna mnenja. Veliko političnih strank se bojuje za tradicionalno družino in so popolnoma proti vsem pravicam LGBT-posameznikov. Na primer Pavla Nytrová je lani v poslanski zbornici razglasila, da še vedno živimo v času, ko bi morali imeti dva očeta ali dve materi za nekaj čudnega. Po njenem prepričanju bodo homoseksualci sčasoma hoteli legalizirati seks z otroki, obenem pa so nadpovprečno nagnjeni k alkoholu in drogam, pri njih je prisoten višji delež duševnih motenj, pogostejši pa so tudi primeri nasilnega vedenja. V poznejšem pogovoru je dodala, da jo pri njenih stališčih usmerjajo srce in spletne razprave. Na Češkem je naletela na ogorčene kritike številnih političnih strank in celotne družbe.

Na koncu bi rad podal nekaj lastnih spoznanj. Osebno menim, da se javno mnenje o LGBT-skupnosti na Češkem precej izboljšuje, seveda pa imamo še veliko prostora na področju pravic in zakonodaje. Prav tako lahko zatrdim, da večina našega prebivalstva spoštuje geje, lezbijke in biseksualce, nekaj manj razumevanja pa opažam glede transseksualcev. Verjetno zato, ker imamo na Češkem veliko odprtih gejev, lezbijk in biseksualcev v vrstah znanih osebnosti, toda v bistvu se ne morem spomniti niti enega razkritega transseksualca. Probleme na splošno zaznavam v osnovnih in srednjih šolah, kjer je beseda „gej“ še vedno zmerljivka. Kadar nekdo odkrito prizna drugačno spolno usmerjenost, lahko naleti na posmeh in šikaniranje.

Čeprav je na Češkem nekaj LGBT-organizacij, pa pri nas pogrešam večjo osveščenost. Seveda je stanje v raznih predelih Češke različno. V večjih mestih skoraj nisem doživel negativnih odzivov, v manjših vaseh pa. Enako velja pri mladih v primerjavi s starejšimi.

V današnjem času tudi pogosto opažam mlačna stališča ljudi o istospolni zakonski zvezi ali posvojitvi, kjer nisem prepričan, ali večina Čehov to sprejema ali ne. V spletnih razpravah včasih res vre in predvsem me skrbi, da se Češka na večji napredek še pripravlja. Mi, Čehi, se vedno malce bojimo novih stvari in imamo radi preživete stereotipe. :) Kljub temu pa upam, da gremo v pravo smer, in sam lahko zatrdim, da LGBT-skupnost na Češkem živi razmeroma mirno.

Toda čestitke vam, Slovencem. Vi ste že zdaj precej pred nami. :)

>

Obiščite nas

Slomškova ulica 25
1000 Ljubljana