Deli Zanimivo

LGBTIQ+ zasebnost: “Anonimna” anketa

LGBTIQ+ zasebnost: “Anonimna” anketa

Ankete, ki ciljajo LGBTIQ+ skupnost, so zadnja leta kar pogoste. Kako živi in razmišlja naša skupnost, zanima nevladne organizacije, državne agencije, oglaševalce in družboslovno stroko. Če ste kolikor toliko na tekočem, ste letos verjetno odgovarjali na vsaj pet takih anket.

Lansko leto sem naletel na anketo, ki jo je izvajal nek študent psihologije za namene seminarske naloge. Za razliko od običajnih je bila ta anketa bolj odprta, z vprašanji tipa “Komu si se prvemu razkril_a in kakšna je bila reakcija?”, na katere smo odgovarjali z nekoliko daljšimi opisnimi odgovori. Sama vsebina je bila povsem smiselna, v oči mi je padel predvsem način, kako se je študent tehnično lotil zbiranja odgovorov. Sploh, ker je v vabilih za sodelovanje oglaševal, da je anketa anonimna.

Ustvaril je javno skupino na Facebooku, nekaj v stilu “Anketa za seminarsko”. Tam je objavil navodila, kako naj rešimo anketo, in sicer:

  1. Vpišemo se v Gmail z uporabniškim imenom “anketazaseminarsko???” in geslom ****.
  2. Prenesemo prazno anketo kot Microsoft Word (.docx) datoteko, ki je v prvem prejetem emailu Gmail računa, v katerega smo se prijavili.
  3. Izpolnimo anketo v Wordu.
  4. Pošljemo e-mail sporočilo z izpolnjeno anketo z naslova anketazaseminarsko???@gmail.com na isti naslov anketazaseminarsko???@gmail.com.
Navodila za sodelovanje pri anketi (rekonstrukcija)
Navodila za sodelovanje pri anketi (rekonstrukcija)

Na prvi pogled se zdi, da je študent našel enostaven in hiter način, kako zagotoviti anonimnost oddanih odgovorov. Vendar je v resnici taka anketa popolnoma javna in transparentna. Naj vas spomnim, dostopni podatki do Gmail računa so bili objavljeni v javni skupini na Facebooku. Kar pomeni, da kdorkoli lahko enostavno pride do vseh izpolnjenih anket, in jih prenese na svoj računalnik.

Primer izpolnjevanja .docx ankete (rekonstrukcija)
Primer izpolnjevanja .docx ankete (rekonstrukcija)

V računalniški forenziki in tudi v laični javnosti je sicer dokaj znano dejstvo, da .docx datoteka lahko vsebuje podatke o avtorju dokumenta in uporabniku, ki ga je nazadnje urejal. Izvleči te podatke iz datoteke pa je popolnoma trivialno. Datoteka .docx je v bistvu samo Zip datoteka. Če preimenujemo “anketa.docx” v “anketa.zip” in ekstrahiramo tak arhiv, dobimo mapo z .xml datotekami; “core.xml” datoteka vsebuje podatke o avtorju in zadnjem uporabniku, ki ga je urejal. Še lažji način je v Microsoftovem Wordu enostavno izbrati Datoteka -> Lastnosti in odpre se okno s podrobnostmi datoteke, ki vključujejo tudi ime avtorja. Kakšno ime se bo zapisalo v meta podatke .docx datoteke, je sicer odvisno od licence za Microsoft Office in različice te aplikacije. Kdor ima študentsko ali službeno licenco, v svoje .docx datoteke po vsej verjetnosti zapisuje svoje pravo ime vsakič, ko tako datoteko shrani.

Podatki o avtorju znotraj pogleda Lastnosti dokumenta
Podatki o avtorju znotraj pogleda Lastnosti dokumenta

Kakorkoli, mehanizem zbiranja odgovorov za omenjeno anketo je bil zasnovan tako, da lahko kdorkoli prenese vse izpolnjene ankete, pogleda imena sodelujočih in njihove odgovore! Ne samo, da taka anketa ni anonimna, temveč je popolnoma javna.

Še ena šibka točka omenjene izvedbe je v tem, da lahko kdorkoli objavljen Gmail račun zaklene (s tem da spremeni geslo), tako da študent nima več dostopa do izpolnjenih anket.

Pravilna izvedba anonimne ankete

Na spletu imamo kar nekaj zastonjskih, pa tudi plačljivih in profesionalnih storitev za izvajanje anket. Prva, ki mi pade na pamet, je čisto enostavni Google Forms. Pogosto uporabljena storitev je tudi slovenska EnKlikAnketa. Prednost uporabe takih storitev je v tem, da je za vmesnik že poskrbljeno, tako na strani anketirancev kot na strani izvajalca. Poleg tega, če le ne sprašujemo ciljne publike po osebnih podatkih (ime, priimek, emšo), tak način zagotavlja precejšnjo anonimnost. Lahko bi teoretično prišli do strežniških zapisov storitve in jih v kombinaciji s podatki internetnega operaterja izkoristili za identifikacijo uporabnika, vendar ta način zahteva vdiranje v več informacijskih sistemov, kar pa je kaznivo.

Poleg tega velja razmisliti tudi o tem, da bi izvedli anketo na način, ki ni anonimen, temveč zgolj zaupen. Konec koncev anketirance sprašujemo o zelo intimnih občutkih in izkušnjah. Neko minimalno zaupanje med izvajalcem in anketiranci je zagotovo potrebno, da pridemo do relevantnih odgovorov. Če izvajalcu zaupamo do te mere, da mu pišemo najbolj osebne zgodbe življenja, potem mu mogoče zaupamo tudi, da bo anketa ostala anonimna, četudi odgovore pošljemo s svojega osebnega e-poštnega naslova.

Ljudje cenimo zasebnost, še posebej ko pride do občutljivih osebnih podatkov, pod kar štejemo podatke o finančnem in zdravstvenem stanju pa tudi o spolnem življenju in političnem ali verskem prepričanju. V LGBTIQ+ skupnosti je odnos do zasebnosti še bolj pomemben, ker se veliko njenih članov boji odkrito govoriti o svojem spolnem življenju, saj se še vedno dogaja, da smo diskriminirani na podlagi osebnih okoliščin. Ali pa se pač enostavno ne počutimo dovolj dobro v družbi, da bi ponosno in na glas oznanjali svojo spolno usmerjenost. Če ciljate s svojo raziskavo na publiko, ki je občutljiva glede zasebnosti – potrudite se in se prepričajte, ali je vaša “Anonimna anketa” prav zares anonimna.

Piše Nejc.

>

Obiščite nas

Slomškova ulica 25
1000 Ljubljana