Deli Zanimivo

Videoigre: Life is strange

Videoigre: Life is strange

“Življenje je čudno,” si velikokrat mislim, sploh kadar so ljudje polnih ust “normalnosti”. Je pa to tudi eden bolj uspešnih interaktivnih filmov zadnjih let, kot bi lahko imenovali ta žanr videoiger. Skrivnostna zgodba študentke fotografije, ki se vrne v svoje rodno mesto, je sicer na čase zelo predvidljiva, kar pač lahko pričakujemo od zgodb, ki se dogajajo na ameriških kampusih. Igra se odvija kar sama in ima veliko kinematografskih vložkov. Zanimivo postane takrat, ko igralcu na voljo ponudi dilemo. Vsaka odločitev ima kasneje v zgodbi nekakšne posledice.

Protagonistka Max Caulfield že na začetku serije sreča svojo davno prijateljico Chloe Price, samosvojega upornika, ki je vedno v navzkrižju z mamo in krušnim očetom. Skupaj skušata odkriti, kam je izginila Chloejina najboljša prijateljica Rachel. Chloe je zelo čustvena oseba, ampak je hkrati močan in odločen. Zgodba večkrat namigne na njegovo ljubezen, tako do Max kot do Rachel. Ne pusti se predalčkati, skozi zgodbo izvemo tudi za njeno “fuckboi” zgodovino, ki pa je bila očitno le prehodna faza. V kontekstu klasične ameriške pripovedne osnove navijačic in nogometašev je Chloejev fluidni izraz pravo presenečenje.

Format igre, ki je sicer znan iz Telltaleovih serij, je Square Enix še nekoliko poglobil. Zgodba je res klišejska, ampak s pomočjo manipulacije časa in prostora je igra vredna igranja, sploh nam, katerim igre pomenijo bolj sproščanje kot napeto treniranje refleksov. Če si z veseljem vzamete čas za prebiranje dnevnika junakinje in navdušeno poslušate njene glasne umirjene misli, ko sedi pod drevesom, ter na ta način odstirate skrivnosti odročnega ameriškega mesteca in nepričakovane preobrate v zgodbi, potem je to igra za vas.

Pet delov serije Life is Strange dobite za 19,99 € na Steamu (prvi je brezplačen), pred kratkim pa so izdali prva dva dela prequela Before the storm, ki se osredotoča ravno na Chloejino zgodbo. Če boste igro prijeli v roke (oziroma igralni plošček, ki ga toplo priporočam za udobno uživanje v zgodbi), si zapomnite: sleherno dejanje ali trenutek neodločnosti ima lahko daljnosežne posledice! Življenje je res čudno …

Piše Nejc

>

Obiščite nas

Slomškova ulica 25
1000 Ljubljana